LEMAK TEMPOYAK IKAN KELI

Lemak Tempoyak Ikan Keli

Salam petang Khamis semua, dah makan ke..menu apa lah agaknya kan tengah hari tadi. Hari ni mat atas permintaan bonda, mat masak lemak tempoyak ikan keli. Ini bukan ikan keli kolam, tapi jenis sungai, yang dipancing. Kalau nak salai dulu sebelum masak pun sedap juga, cuma kali ni rasa macam malas pulak nak salai, masak macam tu saja. Disamping ikan keli tu, ada juga terselit 1 ekor ikan puyu dan juga 1 ekor ikan terebul. Kalau di Negeri Sembilan, mereka masak cuma menggunakan bahan asas saja macam cili, kunyit hidup, jus limau kasturi, tempoyak, serai@daun kunyit santan dan ikan, samada disalai atau tidak. Rasa mat dah letak beberapa kali tau resipi ni, alah tak kesah kan, kita yang masak sendiri, bukan "CURI" kat mana2 punnn....

BAHAN-BAHANNYA :-)
5 ekor ikan keli
3 keping asam gelugor
700 ml santan cair
300 ml pati santan
1 camca besar penuh tempoyak
2 helai daun kunyit, disiat-siat
2 batang serai, dititik
Garam dan gula secukup rasa
1/3 cawan cili padi hijau*
1 inci kunyit hidup*
1/2 inci belacan (optional, tapi bonda mat suruh letak)*(*ditumbuk halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan keli disiang, lumur dengan garam dan perahan jus limau nipis, perap 15 minit, cuci kembali, kemudian tabur sedikit tepung gandum, gaul rata, biar sekejap, cuci bersih2 dan toskan.
  2. Dalam periuk, satukan bahan2 tumbuk halus, tempoyak, serai dan santan cair, kacau rata dan didihkan. Masukkan ikan tadi, tambah asam gelugor, daun kunyit dan juga pati santan. Kacau.
  3. Kecilkan api dan masak hingga ikan masak sambil dikacau selalu. Biar mendidih perlahan. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula sebagai pemangkin. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat
LEMAK TEMPOYAK IKAN KELI LEMAK TEMPOYAK IKAN KELI Reviewed by Mat Gebu on July 01, 2010 Rating: 5

14 comments:

  1. yaa ampun my peberet..tapi saya msk xbuh santan stail pahang..tapi mmg sedap pun salai dulu..pehtu sedap xingat kuahnye huhu..teringat time sekolah dulu mak saya buat time tu hujan2 mkn lak lauk pedas gini..mabelessssssssss

    ReplyDelete
  2. mesti sedap!!! anak akak yg no 1 dan 2 kenal ikan keli bila dok asrama. so everytime they all balik, they all akan cari ikan keli goreng berlada.

    ReplyDelete
  3. cmg, lupa letak tempoyak nyer yea, cam2 dah jadi masak lemak cili padi....hehehe

    ReplyDelete
  4. salam qaseh...
    tu lah kan, masakan ni mengembalikan kenangan...

    salam ain...
    Tulah kak, budak ni kalau tak biasa makan, mereka pelik, kalau dah tau hmm mencari lagi ada lah...

    salam haha...
    Uikk..mcm mana boleh tak tulis ok dah edit balik,,terima kasih yea atas teguran tadi..

    ReplyDelete
  5. Sib baik tak makan ikan keli.. hehe..

    Eh.. jangan CURI tau...doserrr! Hihi..

    ReplyDelete
  6. SALAM MAMA...
    HAHAHA, CURI TU KAN BESS MAA, MACAM ADA THRILL..KALAU MINTAK TAK BES, TAK MACHO...

    ReplyDelete
  7. huwaaaaaaaa... mencik mencik mencikkK! mencik tak doser kan? klu benci baru doser! kan kan... hihi

    ReplyDelete
  8. Ni mmg feveret aku...yg ni pantang nampak...mesti kena sambar punye...Cik Mat tq

    ReplyDelete
  9. salam cmg

    meh kita pakat2 cipta satu resepi bertajuk ""curi-curi hatiku"" bertemakan sebiji kek dihiasi rapi.. pastu kita pakat2 jual kita derma kat org susah hatiiiii/kena saman yg men curi2 hak org.. hikhikkkk..laku tak agaknye.. hahaa...majalah tu dah ada kes macam tuu sejak dulu lagi akak terbaca dlm 1 artikel di web..cuba carikk..

    alamak ikan keli sedapnye minta semangkuk berbuka malam nie leh tak mat?

    ReplyDelete
  10. wah sedapnya lauk nih... meleleh

    ReplyDelete
  11. sedap lauk ni...berlemak pekat je nengoknya,..perghh!

    ReplyDelete
  12. huhu..tempoyak mabeles!
    tapi kita aritu tempoyak xsmpat gulai kn pun...pemalas kn..haha..bla la nk rajin cm cmg neh kn... http://eliyaezlinalias.blogspot.com/2010/06/al-kisah-tempoyak.html

    ReplyDelete
  13. fuhhhh...sedapnyaaaa..kecoq ayaq lioq... aduh,... dah la tengah posa nih...balik ni nak singgah pasar sat..nak masak gulai macam ni gak.... aduhhhhhh

    ReplyDelete
  14. aduh..sodapnye..masih panas lagitu mintak kitleh.

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.