BEN ASHAARI

Tuesday, April 28, 2015

AYAM MASAK MERAH...LAGI!

rsz_red_ciken
Assalammualaikum, salam Selasa semua. Bagi yang masih berpuasa sunat bulan Rejab, selamat berpuasa. Hari ni che mat masukkan lagi sekali entri ayam masak merah. Entah kenapa ia mendapat permintaan pulak. Anak buah che mat pun suka, mungkin sebab tak pedas. Cuma bagi yang suka ia manis sedikit, anda boleh tamba gula. Dan gula itu juga salah satu faktor masak merah menjadi 'merah' gelap. Selain ayam, anda bole juga guna daging atau kalau nak test guna udang pun boleh. Tak cuba tak tau yea dak. Masak merah boleh dikatakan femes di Johor dan sering disajikan bersama nasi minyak atau nasi briyani. Makan dengan nasi putih pun sedap. Kali ni che mat guna 1/2 ekor ayam saiz besar dan anda boleh potong ikut suka, jangan lah besar sangat, pada saiz sederhana baru lah comel, tapi ikut saiz ayam yang anda guna. Kalau anda buntu nak masak apa hari ni, jomm cuba masak merah yang muda disediakan ini...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 ekor ayam potong ikut suka, cuci bersih dan toskan*
1 camca teh serbuk kunyit*
1/2 camca teh lada sulah serbuk*
1 camca teh garam*(*gaul rata dan perap sekejap)
1 biji bawang besar, hiris bulat dan leraikan
2 batang serai, diketuk
2 camca besar cili kisar
2 camca besar sos cili
3 camca besar tomato puree
1/2 cawan kacang tanah, goreng sekejap dan toskan
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Hirisan daun bawang, untuk hiasan

BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam digoreng hingga masak, tak perlu sampai garing, goreng lembap2 saja. Angkat dan toskan, Cedok keluar minyak dan tinggalkan dalam 1/3 cawan. Tumis serai, kayu manis dan bunga lawang hingga harum, masukkan bahan2 kisar dan masak hingga naik minyak.
  2. Tambah cili kisar dan sos cili. Kacau rata dan masukkan tomato puri. Kacau dan masak dengan api kecil hingga naik minyak. Masukkan kacang tanah dan tuang air (anggaran 1 cawan), biar mendidih hingga pekat sedikit.
  3. Masukkan ayam, gaul rata, tambah bawang.p Prasakan dengan garam dan gula secukup rasa (yang ni terpulang pada anda, nak rasa manis, taruk lebih, kalau tak nak, taruk kurang, che mat guna 1 camca besar penuh). Kacau dan masak hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.....Selamat mencuba!

3 comments:

adda syuhada said...

sedapnyer...

aima said...

Kacang tanah. ....pertama kali tahu kacang tanah untuk ayam masak merah...biasa kacang peas...leh cuba ni...

yoorin melacolea said...

cik mat.. dah cuba & menjadi.. yoorin dah update kat blog & backlink cik mat ye..

terima kasih atas perkongsian..
http://yoorinmelacolea.blogspot.com/2015/04/resepi-ayam-masak-merah.html

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.