BEN ASHAARI

Wednesday, November 19, 2014

IKAN TENGGIRI MASAK TAUCO..

rsz_tenggiri_taucho1
Assalammualaikum, salam semua. Hari ni mood che mat ke laut, mood tenggelam timbul, ala2 mabuk laut macan tu, rasa tak berapa nak rajin. Tapi aktiviti memasak tetap kena buat. Dan bila anda rasa malas teramat tapi kena masak, maka menu pun yang ringkas, jenis campak2 dan cepat siap. Satu lagi che mat masak menu yang semua orang boleh makan terutama Bak. Ikan masak tauco antara kegemaran Bak sejak dulu lagi dan style masakan untuk Bak agak ringkas dan bahan2 amat minima. Paling penting jangan pedas (tapi che mat masukkan juga 3-4 biji cili padi..hehe). Ikan jenis banyak isi lebih sedap dimasak tauco. Biasanya che mat guna ikan kembong atau kerisi. Kali ni guna ikan tenggiri dalam 5 keping (tapi kalau kepingan ikan anda saiz besar, 3 sudah cukup, bergantung pada berapa ramai yang nak makan). Resipi cukup mudah....tapi nak ambik gambar secantik ini, belum pasti mudah..hmmm..

BAHAN-BAHANNYA :-)
5 keping ikan tenggiri saiz sederhana, cuci dan toskan*
1/2 camca teh serbuk kunyit*
1/2 camca teh garam*(*disatukan, gaul rata dan perap sekejap)
1 biji bawang besar, hiris bulat dan leraikan
2 ulas bawang putih, hiris
4 - 5 biji cili padi, diketuk
1 1/2 camca besar tauco
1 camca besar sos tiram
Sedikit gula
Air secukupnya
Hirisan daun bawang untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan digoreng, tapi jangan sampai garing, goreng lembap2 saja, angkat dan toskan. Panaskan 3 camca besar minyak masak. Tumis bawang putih hingga harum, masukkanmasukkan tauco dan sos tiram, kacau rata dan tuang air secukupnya (anggaran 1 1/2 cawan). Biar mendidih.
  2. Masukkan ikan dan bawang besar. Gaul perlahan dan masak hingga bawang lembut. Tambah sedikit gula dan rasa, jika kurang masin anda boleh tambah sedikit garam atau sos ikan (che mat tak letak, sebab tauco dan sos tiram dah masin). Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun bawang dan hidangkan segera bersama nasi panas..


8 comments:

Cik Aann said...

sangaaattt sedap..

Jom kurus! Malam berzumbaa

Eny Abdullah said...

Sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaa

Kakcik Nur said...

Lauk kesukaan kakcik ni...:)

Kjee said...

Sedapnya. Kunyak sekali cili pada Bangla yang pedas meletopsss tu!

ummi aqilah (LM) said...

nampak menyelerakan lauk cm ni

Hamidi SP said...

Sedap, lazat dan menyelerakan..

NUR NATASYA said...

guna tauco jenama ape ye?

Farah said...

Maaf nak tanya. Cili padi tu nak letak bila? Lepas tumis bawang putih ka sekali dengan hirisan bawang besar?

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.