BEN ASHAARI

Friday, September 26, 2014

SUP KEPAH HIDANGAN HARI INI..

rsz_sup_kepah

Assalammualaikum, salam semua. Sekarang ni, nak update entri blog ikut masa yang selalu che mat tentukan pun tak dapat dah. Masa cepat sangat, tau2 dah petang, kerja masih melambak belum buat. Pening lah kadang2. Semalam che mat ikut abang che mat ke Endau-Rompin, dan terlanjur tu, kita carilah ikan segar. Seronok lah tengok ikan2 segar di pasar Endau. Che mat kan memang suka tempat2 macam tu, walaupun ada yang kurang suka sebab keadaan pasar yang basah, lecak dan berbau. Tapi dah nama pun pasar, lain lah pasaraya. Harga dalam kategori murah lah juga. Ikan pun banyak pilihan. Che mat seperti biasa kalau dah pergi wajib beli tak sikit banyak, rugi dah datang jauh2 lepas tu tak beli apa2. Dan antara yang che mat beli ialah kepah, pertama kali beli dan pertama kali masak. Harga RM 2 sekilo, 1 bungkus 3 kg = RM 6...murah juga kan...ke memang harga dia macam tu?..

rsz_sup_kepah1

Sebab che mat tak pernah masak kepah, che mat pun up kat status di FB, bertanyakan kepah ni sedap masak apa?..Ramai yang beri komen dan idea untuk kepah ini. Ok, sebab banyak, che mat bagi 2 bahagian. Sebahagian masak sup dan satu lagi masak.....hehe, yang tu nanti lah che mat kasi tau. Rasa kepa ni macam mana?...Setelah che mat masak, kepah ni rasa dia manis2 semulajadi. Kuah sup pun sedap. Cuma ia sedikit berpasir, terutamanya kuah sup, jadi bila cedok kuah dia, jangan sampai ke dasar. Isi kepah tidak lah besar sangat. Satu yang menarik bila melihat kepah, kebersihan kulit dia, cukup2 licin dan takde cacat cela. Nak masak pun rasa bess, idok leer berkerak macam kulit kerang atau kupang. Resipi simple banget...jomm che mat kongsi dan terima kasih teman2 FB atas kesudian berkongsi idea...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1+ kg kepah, cuci bersih dan toskan
2 batang serai, diketuk
1 helai daun kunyit, disiat
10 biji cili padi, diketuk
6 biji bawang merah kecil, hiris
2 ulas bawan putih, hiris
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis
Bawang goreng untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk (anggaran 2 camca besar). Tumis bawang merah, bawang putih dan serai hingga harum, masukkan kepah. Gaul rata dan masak 2-3 minit. Tuang air secukupnya ( hingga tenggelam kepah tadi) dan biar mendidih.
  2. Masukkan cili padi dan daun kunyit. Masak dengan api sederhana hingga kepah masak (bila anda nampak cengkerang kepah terbuka). Perasakan dengan garam secukup rasa dan masak sekejap lagi. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur bawang goreng sebelum dihidangkan.

5 comments:

KakNi Qaseh Gold said...

best nye, thanks for sharing

Annie De Yantie said...

senang nyerr nak buat...
Thanks share CMG...

nfz said...

Salam, sy nak mintak pendapat, sy nak buat Vietnamese Spring Roll utk piknik, cuma gap antara nak buat dengan nak makan tu mungkin agak lama. Dia akan elok jgk tak nanti?

Aku Penghibur said...

naseb tak boleh makan ^_^ nampak sedap

As Ahmad said...

Che mat, mak saya pesan, sebelum masak kepah tu, rendam dlm air garam dlm sejam.. Nanti dia keluarkan pasir..

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.