BEN ASHAARI

Tuesday, September 16, 2014

SAMBL TUMIS KERANG...

rsz_samball_tumis_kerang
Sambal kerang kalau makan dengan nasi lemak pun sedap gak kan. Tapi yang ni che mat buat saja suka2. Ada juga di FB yang tanya samada sambal kerang ni guna isi kerang segar atau isi kerang yang telah direbus?..Che mat guna isi kerang segar. Isinya agak besar dan tak perlu dimasak lama sangat, nanti liat. Kalau ganti kerang dengan isi kupang pun sedap juga. Sambal macam ni boleh juga anda buat lebih dan simpan dalam peti sejuk. Cuma pada pandangan che mat bila anda panaskan dalam microwave, jangan lama2 sangat dan letak suhu pada medium, sebab kalau lama sangat dan suhu high, kerang akan jadi liat dan keras, begitu juga dengan sotong. Apa2 pun sambal kerang memang sedap dan salah sorang penggemar sambal tumis kerang ialah ini orang...Oh yea, bagi anda blogger dan punya blog. Ada satu application untuk memudahkan anda 'ping' entri atau membaca blog di telefon pintar anda. Anda boleh download application tersebut di google play store dengan menaip "Edisi Blog" ...che mat dah guna dan memang mudah...jomm lah cuba!...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan isi kerang (samada yang segar atau yang telah siap direbus)
1 3/4 senduk nasi cili kisar
1 biji bawang besar, hiris kasar
1/2 camca besar pes asam jawa
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
7 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
2 biji cili merah
2 keping hirisan halia
1/2 inci belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 1/3 cawan), tumis bahan2 kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing dan naik minyak. Guna api kecil dan kacau selalu. Tambah pes asam jawa dan kacau rata.
  2. Bila pekat, masukkan kerang dan hirisan bawang besar. Kacau rata dan masak hingga bawang lembut. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Kacau dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi lemak atau nasi putih...

2 comments:

Mia Kassim said...

Nampak sgt menyelerakan ... :)

Aishah Ahmad said...

Ala,baru lepas masak nasi lemak.semalam.Xde,simpan resipi ni utk nasi lemak yg akan dtg.Suka la apps tu.Tak rugi baca entry mat gebu.tq mat gebu

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.