BEN ASHAARI

Sunday, May 18, 2014

MALAS MASAK...KITA MAKAN SANDWICH AJE...

Assalammualaikum, apa khabar?..Hari ni che mat malas masak. caya ke tidak?....errr..yelah2 che mat tipu, sebenarnya masak tapi sebab bonda masih berpuasa, mood nak makan pun takde dah, jadi che mat bikin sandwich aje. Yang masak tu untuk bonda berbuka puasa, esok che mat masukkan entri tu yea. Nak letak malam2, rasa tak sesuai pulak. Maka sebagai entri 'ringan2' che mat masukkan lah sandwich siang tadi. Benda biasa yang mungkin ada yang dah jemu nak melihatnya. Takpe, che mat faham, tak kecil hati. Anda sudi singgah walaupun ibarat angin lalu sekali pun, che mat berterima kasih sangat2. Apa inti sandwich che mat tu, macam bess aje (hehe, ayat reka sendiri..). Yang tu guna pacific tempura fish fillet, ada jual di pasar2 raya MyDin, Tesco dan sebagainya. Che mat guna roti perancis atau 'baguette', tapi yang ni jenis lembut, bukan roti perancis yang keras macam tongkat tu. Nak guna roti sandwich biasa pun boleh, tak salah. Hidangan macam ni takde bahan2 yang perlu dimasak, kecuali fillet ikan tu anda kena goreng. Macam mana che mat buat?....ehemmm..seperti berikut...

BAHAN-BAHANNYA :-)
Roti perancis (@baguette) secukupnya
1 keping fillet ikan tempura kenama 'pacific', contoh di sini
Beberapa helai daun salad
3 keping hirisan tomato
3 keping hirisn timun
3 keping nipis hirisan bawang besar (jika suka)
1 keping keju cheesedale, kerat 2
Mayonnaise secukupnya
Sos cili secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Goreng fillet ikan tempura tadi hingga perang keemasan, angkat dan toskan. Letak atas kitchen paper towel. Ukut roti perancis sama panjang dengan saiz fillet ikan tempura tadi dan potong. Belah dua, kalau suka anda boleh sapu sedikit majerin pada roti perancis dan bakar dalam kuali hingga perang. Ketepikan.
  2. Ambil bahagian bawah roti perancis, susun daun salad secukupnya, kemudian susun tomato, timun dan bawang besar secara berselang seli. Paipkan mayonnaise bentuk zig zag. Kemudian paipkan pula sos cili secara zig zag tapi pastikan bertentangan. Ketepikan sebentar.
  3. Sementara itu, letak keju atas fillet ikan, kemudian masukkan ke dalam oven 1-2 minii hingga keju lembut dan mula seakan2 mencair atas fillet ikan (anda boleh juga guna microwave). Alihkan fillet ikan tadi atas sandwich, tutup dengan 1 bahagian roti perancis tadi dan boleh hidangkan. Che mat hias dengan mencucuk lidi satu pada 3 bahagian dan hias atasnya dengan buat zitun hijau..Hidangkan segera..

6 comments:

Masz Health Boutique said...

woww mengancam...kalah burger king!

Muhammad Taufiq said...

Wah sedapnya :O Terliur macam nak makan skrin laptop :D

Jom melawat ke blog saya awksweetgitu.blogspot.com :)

kakyon said...

kalau malas masak..burgerlah jadi hidangan yg cepat. paling tidak pun buat jer benjo..

lovely said...

errmm nyumm nyummm sedapnye..

husna zahidi said...

resepi simple tapi kalau kena pada bahan dan gayanya memang meleleh air liur..:p

azrinna nur said...

Terliur, terliur, terliur.

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.