BEN ASHAARI

Wednesday, February 26, 2014

PRATA WRAPS PUN JADI LAHHH.....

rsz_prata_wraps
Salam semua, rasa nak cuti masak hari ni, malas gileer. Semalam che mat sakit tekak, che mat pun minum air asam jawa, tapi lepas tu suara jadi aneh, tenggelam2 timbul aje, dah macam suara itik pulang petang. Rasanya sebab cuaca agaknya, dan minum air batu berlebihan. Hari ni ok sikit, tapi rasa macam demam pulak..ngada2 sangat kan..haishhh. Tadi che mat konon nak buat wraps, dan cari mission wrap yang selalu guna tu, tapi tinggal bungkusan aje, isi takde lah, habis. Hmmm, takpe, kita guna alternatif lain, guna prata segera jenama "KAWAN", kan kita buat dia. Cuma anda kena panggang dalam pan dengan api kecil dan jangan sampai garing sangat, nanti tak boleh nak gulung, dia pecah. Ok malas cerita banyak, tak larat dah...mata dah nampak bintang2...che mat tulis serba ringkas macam mana nak buat prata wraps ni yea...Jommm...

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 keping prata segera jenama 'KAWAN'
1 keping Fillet ikan tempura 'PACIFIC"
4 helai daun salad (che mat guna butterhead salad)
2 biji jeruk gherkins, hiris memanjang
1 biji tomato, hiris
Sedikit hirisan bawang besar
Sos thousand island secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Goreng terendam fillet ikan hingga kuning keemasan, angkat dan toskan. Biar sejuk. Sementara itu bakar roti prata hingga masak, guna api kecil dan pastikan roti prata tidak terlalu garing. Ketepikan.
  2. Kerat 2 fillet ikan yang telah digoreng tadi (fillet ikan PACIFIC ni saiznya besar), kemudian belah 2 setiap keratan. Ambik sekeping prata, susun 2 keping daun salad, diikuti jeruk gherkins, tomato, bawang dan 2 bahagian fillet. Paipkan dengan dengan sos thousand island secukupnya. Lipat prata kanan dan kiri kemudian anda boleh ikat bahagian tengahnya macam che mat buat tu. Hidangkan segera...



9 comments:

Norma NML said...

Salam...selalu singgah blog ni..suka tengok resepi. Mcm sedap jer..bleh la try nnti :-)

gadisBunga™ said...

menyelerakan sungguh saya nampak! terus lapar!

Ayu said...

memang sedap ni Mat, akak suka!!!
Menu macam nilah yang best..senang nak buat tapi perut tetap kenyang..:)

RDZ Z said...

macam prosperity burger Mac D favorite kita.yummy!!!

Liana M. said...

cik matttt..lamenye x jenguk sinii..rinduu plak tgk masakan cik mat huhu..btw paratha wrap ni menarek jugak..xyah la dok beli kat kiosk Hot & Roll pasni..hihii

fabulousnana said...

Best nih. Healthy menu. Boleh cuba. Sgt simple.

Jannat Mumtaz said...

Mohon share

Jannat Mumtaz said...

Mohon share

Giselle D said...

Yummy nih...

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.