BEN ASHAARI

Wednesday, February 19, 2014

JEMPUT-JEMPUT IKAN BILIS BASAH.

rsz_jemput2_ikan_bilis_basah

Ikan bilis basah, salah satu ikan kegemaran che mat, kalau anda tak pasti rupa ikan bilis basah tu sila type "ikan bilis basah" kat google image, nanti keluar gambar dia..boleh kan? Ok, selain sedap dimasak singgang, atau goreng celop tepung, ia juga sedap dibuat cekodok atau jemput2 kata orang Johor (sebab adunannya di'jemput' dengan jari sebelum dijatuhkan ke dalam minyak panas). Pertama kali dulu che mat tengok Kak Ida buat, lepas tu che mat pun follow, serius sedap nak2 dimakan panas bersama cili sos. Hari ini che mat buat lagi tapi yang bess nya bukan buat waktu pagi, tapi tengah hari tadi, jam 12+ macam tu. Huhu, tekak ni kalau nak, tak boleh nak sabar, tu jam nak, tu jam gak aku buat. Habis tu makan nasi bila?...errr...nampak gayanya kena tunda lah, kalau tak jam 5, jam 6 petang nanti...

rsz_jemput2_ikan_bilis_basah1
Perasan tak kan bilis segar dalam jemput2 tu?...tuuu yang kat piring berisi sos?..Nampak kan, kalau tak nampak, alamatnya ada yang nak dapat 'madu' leer tuu...haaa..habis laah...eceh terus kata nampak yea....haha. Sebenarnya ikan bilis basah ni saiz dia tak berapa besar kurang lebih baya jari telunjuk. Kalau dapat yang saiz besar sikit, senang nak asingkan tulang tengah dia. Satu lagi ikan bilis basah agak bermusim juga, masa ada, memng banyak di pasar2, kalau masa takde, sekor pun payah nak jumpa. Kalau anda teringin nak cuba, che mat tulis resipi seperti dibawah ini....

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 1/2 cawan ikan bilis basah yang telah dibersihkan, dibuang kepala dan tulang tengahnya
1 biji bawang besar, didadu
1 ulas bawang putih, cincang halus
2 tangkai kacang panjang, hiris kecil
1 biji cili hijau, hiris
1 biji cili merah, hiris
1 pokok daun bawang, hiris
1 biji telur
1 camca teh baking powder
1 1/4 cawan tepung gandum
3/4 cawan air
Garam secukup rasa
Sos pilihan anda untuk dimakan bersama jemput2

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan bahan2 diatas kecuali tepung, air, garam dan sos. Gaul rata2. Masukkan garam secukup rasa (anggaran 1 camca teh). Tambah tepung, gaul dan tuang air sedikit demi sedikit sambil digaul, hingga air habis. Kacau hingga sebati. Rehatkan 10 minit.
  2. Panaskan minyak untuk menggoreng. Jemputkn adunan tadi menggunakan jari atau sudu dan jatuhkan ke dalam minyak panas. Buat 10 - 12 biji jemput2 sekali buat, bergantung pada saiz kuali atau bekas yang anda guna.
  3. Masak dengan api sederhana, balik2kan jemput2 agar masak sekata. Bila kuning keemasan, boleh diangkat dan toskan minyaknya. Alih ke dalam pinggan yang beralas paper towel bersih. Hidangkan bersama sos kegemaran anda...Hidngkan untuk sarapan atau minum petang..


6 comments:

Cik Puan Eka said...

aduh nampak sedap sangat cekodok ni.

Nanti kalau jumpa ikan bilis basah ni, kompem beli nak buat cucuq hehehe

Farrah MF said...

mesti cuba nih. nampak tempting sangat!

Faizah Eijah said...

hihi..kelakar kan, xpnh dgr ikan bilis basah..da google n tgok dah..sbnrnya selalu tgok pon..tpi xtawlak nm ikan bilis basah..anyway tq che mat share resipi ni...n kengkawan leh visit mee at www.vitaminterbaikdunia.blogspot.com..tq..

cintabiru said...

Nampak sedap ni CM 😆

cintabiru said...

Nampak sedap ni CM 😆

mamarayyan said...

Sdap ye kalu mkan hujan2 ni. ..thanks cm kongsi resepi jemput.

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.