BEN ASHAARI

Sunday, February 16, 2014

BILA MAGGI DICAMPUR DENGAN PETAI...

rsz_megi_petai
Salam Ahad semua, makan apa anda hari ni?...Kalau kat Johor, hari Ahad hari bekerja, mungkin anda yang bercuti keluar bersama keluarga atau makan diluar. Hari ni che mat masak yang senang2 dan pagi tadi melaksanakan projek tertangguh sejak beberapa hari lepas. Pernah masak mi segera campur dengan petai?..Che mat pun ni lah pertama kali buat. Idea gileer ni asal nya dari blogger ini, haish tatau lah dia ni kadang selera pelik, tapi masih boleh diterima akal. Masa che mat masak ni, bonda tanya, pesal bau petai aje mi megi tu. Bila che mat kata memang letak petai, dia pun teruja sama nak merasa, ok, semangkuk ni kami makan berdua. Tapi sedap lah, lain dari yang lain, nak2 bila ditambah cili padi...berpeluh okeh. Masak dia mudah cuma cara che mat ni ada kala kan nampak rumit sikit, tapi tak delah menyeksakan, anda bole buat punya. Cuma pesan che mat, jika anda bukan pemakan petai, minta maaf ini bukan untuk andalah yea, boleh saja nak masak, tapi itu petai jangan kasi taruk....Masak mi segera pun nak resipi gak ke?...Ok jommm...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 bungkus mi maggi perencah kari, asingkan perencahnya
2 pelepah sawi bok choy, siang berasingan bayang dan daunnya
1/2 keping dada ayam, dipotong memanjang
6 biji cili padi kampung, ketuk sedikit
2 biji bawang merah kecil, hiris
1 ulas bawang putih, cincang halus
1 camca besar sambal tumis
12 biji petai (atau ikut suka)
1 biji telur rebus, belah 2
Sedikit hirisan tauhu yang telah digoreng
Sedikit hirisan daun bawang, untuk hiasan
Air secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Celur mi maggi hingga lembut, tos dan ketepikan. Panaskan 1 camca besar minyak dalam kuali, tumis bawang merah dan putih hingga harum, masukkan sambal tumis dan kacau rata. Tambah isi ayam dan masak hingga isi ayam berubah warna. Tuang air secukupnya (anggaran 2 1/2 cawan). Biar mendidih.
  2. Masukkan perencah kari, dan batang sawi bok choy tadi. Tambah petai, cili padi dan juga daun sawi, masak sekejap. Masukkan mi maggi, kacau rata dan matikan api. Tuang dalam mangkuk sesuai. Hias dengan telur rebus, hirisan tauhu goreng dan daun bawang. Hidangkan panas..


10 comments:

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

Cik Nur said...

waaaa...megi petai???1st time tgok..hihihi..msti bau gler kn

Nurramizah fadzil said...

pcm try la tomyam petai lak...pitamm!!! ahaks...

RDZ Z said...

wow sedapnya maggi..tapi petai tu tak makan..

cikmanggis said...

oohh..haha unik esotik gitu tak berani lg nak cuba :)

Puteri Jamu said...

resepi exotik ni cik mat :)

HASRUL HASSAN said...

Perghhh ... ini rare ni .. tak penah lagi aku tau bab letak petai dalam maggie ..

Cikgu Norazimah said...

eksotik ni ! yummy ! hokay tak lepas ni try lak megi kari tempoyak ? mcm hokay jer kari+ tempoyak..hehe

Firdaus Redscarz said...

harus try yang ni...

Farhana Nazree said...

Dah try. Memang sedap sangat. Sedap !!!

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.