BEN ASHAARI

Thursday, January 16, 2014

KETUPAT NASI SUP AYAM....

rsz_ketupat_sup_ayam
Assalammualaikum, salam semua. Hari ni che mat bersiaran lewat, malam baru dapat menghadap laptop untuk update blog. Che mat masak yang betul2 simple hari ni, tak masak nasi, tapi pagi tadi awal2 lagi dah rebus ketupat NONA dan che mat buat sup ayam pencen, untuk dimakan bersama ketupat. Plan nak buat begedil tapi sebab nak keluar rumah jam 12, maka tak sempat lah nak mem'bergedil' bagai. Sup ayam antara hidangan kegemaran bonda, tapi Bak agak kurang, kecuali kalau dimakan bersama mi hoon. Che mat sebenarnya tak kesah, semua ok. Makan sama roti perancis pun ok, sedap. Membuatnya amat2 mudah dan bagi mereka yang baru nak mencuba, che mat rasa resipi ini sesuai. Anda boleh guna ayam daging untuk sup yang lebih cepat. Tapi ayam pencen lagi sedap, rasa seakan2 ayam kampung, cuma ambil masa lama sikit, kecuali kalau anda gunakan periuk tekanan atau preesure cooker, ini lebih cepat dan menjimatkan masa. Ok, che mat tulis resipi serba ringkas...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor aya tua @ ayam pencen, potong ikut suka, cuci bersih dan toskan
5 biji kentang saiz sederhana, kupas belah 4 setiap 1 dan direndam
1 bunjut rempah sup tulang (che mat guna sup bunjut ADABI)
1 pokok kecil daun sup, kerat kasar
1 camca besar bawang goreng
3/4 camca besar lada hitam biji, tumbuk halus
1 kiub pati ayam (optional)
Garam secukup rasa
Air secukupnya

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
7 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1.5 inci halia
1/2 inci kunyit hidup

BAHAN-BAHAN TUMIS :-)
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
6 kuntum bunga cengkih

BAHAN-BAHAN LAIN :-)
Ketupat, Nasi impit, Mi hoon, Mi kuning dan sebagainya
Taugeh, dibersihkan, cuci dan toskan
Hirisan daun sup/daun bawang
Bawang goreng
Tauhu, digoreng dan hiris
Soo hoon goreng secukupnya
Sambal kicap secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk (anggaran 3 camca besar), masukkan bahan2 tumis dan masak hingga naik bau, tambah bahan kisar halus dan masak hingga wangi. Masukkan ayam, gaul rata dan biar kecut sedikit, tuang air secukunya (anggaran 3 liter), kacau dan biar mendidih.
  2. Masukkan kiub ayam (jika guna), daun sup yang dikerat kasar, lada hitam tumbuk dan 1 camca besar bawang goreng, kacau dan masak higga ayam 3/4 empuk. Tambah kentang dan masak hingga kentang dan ayam empuk. Jika kurang kuah, boleh tambah sedikit air panas. Perasakan dengan garam secukupnya. Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api.
  3. Masukkan secukupya nasi impit atau mi hoon, ikut pilihan anda ke dalam mangkuk sesuai. Tuang kuah sup bersama isi2nya sekali. Tambah taugeh, tauhu, soo hoon goreng, hirisan daun sup/daun bawang, bawang goreng dan hidangkan bersama sambal kicap, makan panas2....boleh pengsann okehh!..
CATATAN MAT GEBU :- Kalau anda guna ayam daging, masa memasak lebih singkat dan masukkan kentang bersama2 ayam ke dalam periuk dan masak seperti biasa. Kalau anda guna ayam pencen dan guna periuk tekanan, tumis rempah sup dalam periuk tekanan tadi dan masukkan bahan2 lain (kecuali kentang), masak seperti biasa dan bila ayam empuk (kurang lebih 20 minit), baru masukkan kentang dan masak hingga kentang empuk, perasakan dengan garam secukupnya...Untuk sambal kicap tu che mat guna 30 biji cili padi kampung, 2 ulas bawang putih, 2 camca besar gula semua ditumbuk halus, tambah 1/2 cawan kicap lemak manis, kacau rata dan boleh hidangkan...

3 comments:

cikla said...

sedapnya cikmat....kat dapur duk ada ketupat adabi..nak buat jugak lah..ala2 soto dah jadinya..anak2 cikla pun mmg suka sup2 ni...tq cikmat..idea masak harini

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suka bace blog awk, baru2 ni saya baru buat blog hope awk boleh follow dan singgah la blog saya :) http://awksweetgitu.blogspot.com

Cik Sara said...

tak ada idea nak masak. google sup ayam. sampai ke blog che mat. hai che mat! lama tak singgah sini.

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.