BEN ASHAARI

Friday, December 27, 2013

SIAPA SUKA MAKAN KELADI REBUS?....

rsz_keladi_rebus1
Salam petang semua, baru dapat nak beronline dan update blog. Memang che mat ada on-line, tapi bila guna smartphone ni nak update blog rasa tak selesa, yelah kita bukan menceceh gitu2 aje, siap nak tulis resipi bagai. Maka agak kekok. Untuk entri petang ni che mat masukkan menu....errr ni kira menu gak kan?.. Keladi rebus makan sama kelapa parut dan gula melaka menjadi kegemaran Bak dan boleh dikatakan semua lah. Keladi yang anda nampak, bukan che mat beli, tapi cabut kat belakang rumah, sebenarnya kami bercadang nak masak lemak batang keladi sama ikan kembong rebus, jadi masa bonda cabut, terikut sekali isi keladi yang agak besar saiznya. Jenis keladi yang che mat guna ni ialah keladi minyak. Untuk resipi sayur tu insha Allah akan dikongsi kemudian, dan entri hari ini rasanya tak perlu resipi, tapi che mat tulis jugalah serba ringkas untuk mereka2 yang ragu2 macam mana nak rebus keladi. Selain makan sama kelapa parut dan gula melaka, anda boleh juga cicah gula, sambal tumis atau kuah gulai, ikut selera masing2...

BAHAN-BAHANNYA :-)
Keladi secukupnya (che mat guna keladi minyak)
Kelapa parut secukupnya, pilih jenis kelapa yang muda sedikit, jenis kelapa untuk inti
Gula melaka, diparut
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Keladi dibersihkan dan kupas kulitnya, kemudian dipotong kiub besar2, cuci dan toskan. Masukkan ke dalam periuk, isi air hingga isi keladi tenggelam, masukkan garam secukup rasa dan rebus hingga keladi empuk dan melekit. Toskan, kemudian masak sekejap hingga lebihan air rebusan kering.
  2. Hidangkan bersama kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam halus dan juga parutan gula melaka. Anda boleh juga hidangkan bersama ikan masin, sambal tumis atau kuah gulai. Makan macam gitu pun sedapp!!!...
CATATAN MAT GEBU :- Kenapa keladi tak dicuci dahulu sebelum dipotong kiub?...Ini kerana keladi sejenis ubi yang agak berkanji, dan bila anda cuci ia akan sedikit berlendir dan licin. Dan ia akan menyukarkan anda untuk memotongnya. Jadi anda potong siap2 dulu, baru cuci dan toskan...

3 comments:

Yatie said...

buat pengat keladi sedap jugak ni...

husna zahidi said...

keladi?? erk!! asam pedas btg keladi mkn laa..hehehe..

Mrs said...

saya pernah try buat, tapi entah salah kat mana. time makan, gatal semua mulut.. hu hu...

lepas ni, tunggu mak saje la kalau nak makan keladi rebus

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.