BEN ASHAARI

Wednesday, July 10, 2013

TEH KARAMEL...PERAH LIMAU KASTURI?...

rsz_teh_karemal
Salam satu Ramadan, entri pertama hari ni, air teh karamel yang menyejukkan tekak..hehe erkk...cubaan keee?...Alaa releks, cuma yang biasa2 saja. Idea untuk pembasah tekak waktu berbuka nanti. Teh tu yang teh biasa, karamel tu pulak bukan cm buat tapi cm guna golden syrup, tapi kalau anda nak buat pun boleh, masak gula dengan sedikit air hingga perang tapi jangan sampai hangus pula, kang pahit, lepas tu boleh masukkan teh yang anda rendam tadi. Kalau kurang manis tambah gula, errrrr, puasa yea tak, mana boleh rasa2...Limau kasturi tu tak nak letak pun takpe, cm saja je perah, well you know me, always derhaka punya kalau bikin apa2, nasib baik tak sakit perot tau pengsan. Nak resipi ke?, cm rasa tak payah lah kan...tu tadi dah tulis serba ringkas, gula tu anda masak dalam 1/2 cawan dengan 4 camca besar air. Kacau dengan api kecil hingga larut dan masak lagi hingga jadi karamel. Tuang air teh dan kacau rata2. Letak ais kiub dan boleh minum masa buka puasa nanti....Selamat berpuasa semua!...


5 comments:

Qashmere said...

OMAI!!!!!! tengok ni sangat menggiurkan

Cik Eka said...

adoyaiiiiiiiiiii ni kenapa dah menyelerakan sangat nieeeee

syapex said...

aduhhh....
dugaan btol...
kt sini tgh panas lit-lit plk tu...
sabar2...

amy ali said...

salam CM..saya peminat tegar CM nie..hehe..nk mintak resepi kat CM lah..nk resepi popia basah yang meletops boleh tak...sos die pedas ek CM...tQQQQ.

surijunior said...

Adeehhh bestnyaaa :D

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.