BEN ASHAARI

Monday, May 13, 2013

KENAPA SURIRUMAH HARUS ANDA HARGAI...

Surirumah...alaaa bukan ada kerja sangat cuma duduk rumah, lainlah suami, bekerja untuk tanggung nafkah anak bini...Dah itu tuntutan agama dan norma kehidupan didunia ini, tapi ada juga suri rumah yang bekerja. Menjadi surirumah bukan hanya satu tanggungjawab yang kaum hawa kena pikul sendirian, walaupun mudah untuk mendapat pahala percuma dengan keikhlasan kerje mereka lakukan. Mereka tetap insan biasa yang ada rasa penat, rasa kurang dihargai dan rasa terbeban, nak2 kalau suami kaki memerintah, dah lah tu cerewet nauzubillah...che mat tulis bukan nak backing sapa2, tapi ini dari pandangan cm sendiri, kalau tak suka..boleh abaikan atau singgah blog lain, tak pun anda boleh main game angry bird....

Kadang2 cm lihat, mereka bertungkus lumus melakukan kerja2 rutin harian, dengan anak, rumah dan memasak. Bila sebut memasak, selalunya selera isi rumah diutamakan, untuk menjaga hati orang2 tersayang. Pujian?..ada tu dari muda jadi surirumah sampai kerepot, satu patah haram pujian pun mereka tak pernah dengar, namun atas dasar tanggungjawab dan ketaatan, mereka abaikan, janji keluarga bahagia dan suami tak nikah lain (mudah2an). Berapa orang kat sini, bila siap makan, suami atau anak2 anda turut sama menolong, kemas meja makan, meletkkan pinggan dalam sinki, tolong cuci pinggan mangkuk, lap meja makan, sapu lantai dan lain2 lagi?..Mungkin dengan tahap kesedaran sekarang, mereka lebih ringan tangan membantu...alhamdulillah...jangan ringan tangan kat muka sudah lah...huhu..

Mesti ada yang heran, kenapa lah che mat tu, buat entri tah hapa2 memalam buta ni..Bukan macam tu, cm melakukan kerja2 rumah sudah berpuluh tahun, dan amat2 faham macam mana penat lelah wanita yang bergelar surirumah melakukannya, nak2 yang ada anak kecil dan bekerja dalam masa yang sama. Lagi besar tanggungjawab, kalau anak nakal, orang tak sebut nama bapak budak tu, selalunya orang akan sebut nama emaknya dulu, kesian kan. Janganlah anggap surirumah itu hanya "surirumah"..hargailah mereka sebagai seorang insan...Penat buat kerja2 rumah ni sebenarnya, serius, tak cakap bohong!.....Sekian terima kasih kerana sudi luangkan masa anda membaca entri ini...

19 comments:

akmall said...

Iya CM.. buat kerja rumah memang susah.. debu, sampah kecik2.. setiap hari ada..kalu bagi yang bekerja di pejabat tu.. ada cleaner.. sampah besar mana je.. kalau kat rumah.. segala isi rumah perlu dibersihkan.. iyalah.. kalau tak kita sendiri yang bersihkan siapa lagi kan? Bagi yang bujang, korang mesti bersihkan time cuti kan? takpun time balik kerja.

Tetapi, bagi yang menjadi surirumah or yang masih ada ibu menolong membersihkan rumah, bersyukurlah kepada Allah dan ringankanlah tangan untuk menolong. Tolong jangan buat sampah sudah lah.. kalau payah sangat nak tolong kan.. hahaha..

tapi apa-apa pun CM.. saya pun menolong mak saya kalau berkesempatan, alhamdulillah.

Sorry, terkomen panjang sangat pulak. hehehe..

Yatie said...

Alhamdulillah, terima kasih Che Mat menghargai surirumah...kdng2 pujian dan penghargaan mcm nilah yg buatkan kita terasa gembira sangat..hilang segala penat lelah satu hari siang malam kat rumah...lebih2 lagi kalau suami yg cakap...

Alhamdulillah satu hari tu ntah berapa kali suami akak ucapkan terima kasih atas apa yg akak lakukan buat keluarga tersayang..memasak, mengemas, hantar dan ambil anak2 sekolah..ajar mengaji..tngk kerja sekolah anak2 ....uruskan rumahtangga dan mcm2 lagi..bila ckp terima kasih bnyk kali tu buatkan diri ini di hargai sangat...bukan hadiah yg di perlukan sebagai penghargaan bagi akak..cukuplah keprihatinan dari suami dan anak2 terhadap akak...tu pun dah buat hati akak berbunga riang...sesekali kalau tngk suami masak dan mengemas tu mmng seronok..tapi rasa kesianlah plk...terasa mcm penat sangatlah pulak dia..padahal ok je..

Sury Abil said...

Iye betul tu..hargai lh surirumah :-)

||aLeaSaRa|| said...

yehaaaa ni yang semua surirumah sayang che mat he3.....2 thumbs up utk entri ni ^^

**MAG** said...

Sad to see ramai org kita yg tak appreciate.
Nice post CM.

ameris said...

tq, cm menghargai surirumah. saya ni keje opis, balik umah dh maghrib, amik anak pastu prepare diner. wpun simple takat nak alas perut malam tp bab mengemas tetap kena buat jugak. pastu bangun kul 5 pagi mcm nak sahur lipat kain sapu rumah. pastu bersiap gi keje. fuhhhhh giler penat hari2 buat rutin camtu...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

terima kasih CM.. ada juga yg menghargai penat lelah surirumah. walau akak bukan surirumah sepenuh masa.. tp tetap ada tanggungjwap terhadap keluarga. bukanlah nak ungkit.. cuma nak cerita..

dari awal pagi dah bngun siapkan sarapan & anak2 yg nak sekolah.. disamping tu diri sendiri pun kena bersiap juga nak kerja.. hantar anak ke sekolah, hantar beg sekolah petang ke rumah transit, singgah ke rumah pengasuh pula utk hantar anak yg belum sekolah.. pastu barulah ke opis. petang.. serupalah mcm pagi td.. kena 'kutip' blk yg ditinggalkan.. hehehe.... sampai rumah hampir maghrib.. kdg2 ngam2 maghrib.. kerah anak suruh mandi & hantar mengaji pula.. (skrg bkn mcm kita dulu2 pegi ngaji sendiri pun slmt) sebelum tu tak lupa keluarkan lauk & defrost utk msk dinner.. anak siap ngaji barulah giliran kita lak nak bersiapkan diri, solat & msk utk dinner... tugas belum selesai lagi tu.. belum masuk kain baju mana yg nak sidai, nak lipat, nk gosok & kemas2 yg lain... pendek kata.. boleh lunjurkan kaki bila jam hampir ke 12 tengah malam.. phewww!

JunAina said...

Alhamdulillah Aina dapat suami yan terima sahaja apa isteri masak tak sedap diam sedap makan lebih. Dah faham. Bab rumah kalau sepah sangat2 merungutlah juga tapi kalau dua2 dah balik kerja keletihan dua2 terbongkang je dia pun diam jelah faham bini letih. Kadang2 dia bising jugak kat anak2 katanya tak membantu.

Zahra Mohamad said...

Assalamualaikum.. saya suri rumah dan ada anak kecik... hehe..... Lepas 6 bulam berhenti kerja & jd suri rumah, skrg sy masih blajar jaga hati. Sebab kita manusia, mmg lemah. Selalu rasa letih & kecewa. Tetapi nasihat suami sy slalu ingat... Ikhlaskan hati... Kerana hanya hati yg benar2 ikhlas tidak dapat dipengaruhi syaitan... Allahum payahnya utk mencari bagaimana utk ikhlas dgn sebenar-benarnya... syaitan hasut kita, supy kita rasa penat dn kecewa, letih, marah dan hampa dgn kerja-kerja kita di rumah.... Tetapi istighfar dan berdoa.... penuhi akal dan jiwa dgn zikir kepada Allah... dan ingat dosa kita byk... semoga dgn penat lelah kita, Allah ampuni dosa kita, dan beri kita pahala. Sedangkan Fatimah az-zahra r.a juga berasa penat dn mengadu kpd Rasulullah, kita apatah lagi.... Semoga hati kita jadi bersih dan ikhlas, kerana kita ingin keluarga kita bersatu semula nanti di syurga... :)

Sya Kiffli said...

betul cm...cps mmg amat2 setuju dengan cm...buat kerja rumah mmg penat...tambah2 wanita yg kerja mcm cps ni...lepas balik kerja uruskan rumahtangga plak...masak2, lipat kain baju..sapu umah..mop lantai...cuci baju sib baik pakai mesin...kalo cuci tangan jawabnya pengsann...tp alhamdulillah hubby banyak jaga anak2...lepas makan pinggan dia makan dia cuci sendiri...saya x suruh pun...tp kira dah ok lah tu..hehe

Chinta Safia said...

Terima kasih CM ..sangat-sangat memahami perasaan suri rumah..buat kerja rumah memang penat, nak pulak macam saya yang bekerja,habis opis hour balik umah uruskan rumahtangga pulak..tapi kalau dapat pujian dari husband memang rasa hilang penat.

Kak Nik Ja said...

kerja2 rumah tu adalah aktiviti kuar2 peluh...menyihatkan diri...so far somi n anak2 akak x pernah komplen...kalau derang komplen, akk akan mogok !! (derang dah kena blackmail siap2..hihi)

Ummu Madihah said...

Salam CM,

Seronok pula apabila ada pihak yang memahami isi hati seorang isteri, ibu serta suri rumah tangga. Betapa berat mata memandang, lagilah berat bahu yang memikulnya! Syabas semua kaum ibu!!

Mrs. Abi said...

wah terharu... terima kasih PCM :)

fazianbatrisyia said...

Sy suka n3 cm pasal ni. Bukan semua org prihatin...tugas di rumah tak pernah selesai...Terasa dihargai perit jerih org perempuan.

Baru nak menarik nafas lega...kononnya kerja rumah beras..rupa-rupanya nak kecik kat depan menyepah pulak...aduyaiiii...nasib badan...

siti sabri said...

Betul cakap kak yati..bila asben ckp tima kasih terasa dihargai dan ilang semua stress dan penah seharian didapur

Lisa Sheila said...

Setuju kak... Suka komen akak... :)

Thanks CM post entry ttg hargai surirumah... Harap2 terbuka pintu hati suami2 di luar sna utk.mnghargai isteri msg2 yg bergelar surirumah...lisa jiga surirumah..alhamdulillah suami sgt memahami dan kdg2 tu bila lisa ckp nk rs air tgn dia,dia masak la juga walaupun simple2 je..hee

The Black Jubah said...

Assalamualaikum CM,

Bagi saya, jadi suri rumah ini adalah satu tugas seorang yang Professional. Mana tak nya, bila dengan suami lain, bila dengan anak lain, bila sorang-sorang lain...apa apa pun, jadi suri rumah atau House Manager lagi senang nak dapat banyak pahala, sebab, kalau buat air secawan untuk suami sambil dibacakan Al-Fatihah serta doakan agar suami sentiasa terjaga Iman nya, pahala nya sama dengan puasa sunat satu hari....jadi ikhlas ikhlas kan lah hati.

Dalila Yusof said...

Surirumah, penat jika asyik fikir penatkan..enjoylah satu hari rindu nak kepit anak, buat keerja rumah laju2...

jemput singgah
http://dalilablogez.blogspot.com/

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.