BEN ASHAARI

Tuesday, April 30, 2013

MENCUBA BURGER IKAN JENAMA 'RAMLY'..

rsz_burger_ikan
Malam semua...tu hari cm masa ada beli burger ikan jenama "RAMLY", saja nak test rasa. Sebab kat rumah cm ada yang tak suka daging lembu atau ayam. Kalau anda lihat burger ikan ni kurang lebih macam nugget saja, disalut dengan serbuk roti atau bread crumbs, kaedah memasaknya sama seperti nugget2 biasa, iaitu digoreng. Tapi cm tak goreng, cm cuma lenserkan sedikit minyak dalam kuali ajaib, kemudian cm masukkan burger ikan ni dan panggang dalam tu, tutup kuali tadi agar cepat masaknya, tapi jangan masak lama sangat nanti keras kejung jadinya. Kalau perhatikan gambar atas tu, burger ikan cm buat tidaklah sempurna sangat, daun salad pun takde dan cm guna benda2 yang biasa. Rasanya kalau menu macam ni tak perlu resipi, bukan lah satu yang sukar untuk disediakan..

Anda cuma perlu ada roti burger, belah dua, sapu sedikit majerin dan panggang sekejap hingga harum, ketepikan. Masak pulak daging burger ikan tu, kalau tak kuasa nak buat macam cm, anda goreng terendam saja, angkat dan toskan. Kemudian letak atas kitchen paper towel dan tekan2 sikit kasi minyak dia terserap. Boleh guna dah. Sayur2an tu macam biasa, guna salad (tak letak sebab habis), timun, tomato, gegelang bawang besar, gherkin jeruk dan cm guna sekeping cheese. Sos terpulang, yang ni cm guna mayonnaise dan sos cili. Cara menyusun tu ikut lah macam mana anda suka, tapi kalau cm, mulakan dengan daun salad, timun, tomato dan sedikit gegelang bawang, hirisan jeruk gherkin. Paipkan sos, letak keju dan daging burger ikan serta roti bahagian atas. Boleh hidangkan....Boleh buat?...Cm yakin anda boleh!!...

7 comments:

farhana said...

Yummy. Simpledish...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam MG..suka guna brand RAMLY ni.nampak burger MG ni..lapar la pulak :)



P/s:Klu ada yg berminat dgn PEMANGGANG AJAIB dgn harga promosi..jemput singgah ya.TQ

Rozuan Ismail said...

tak pernah rasa burger ikan ramly. susah nak dapat dekat kedai burger biasa

husna zahidi said...

mcm best je..x pernah rsa lg burger ikan ramly nih..=)

Ema Rie said...

Salam singgah...

Jom joint giveaway dari http://emashaklee.blogspot.com/

FB : https://www.facebook.com/MummyMa.DaddyRie.Shine




deno said...

biasanya deno mkn burger daging je.. huhu^^

p/s: jom join segmen deno? http://dayangdeno.blogspot.com/2013/04/segmen-lupus-awareness-month.html

Batu Adventure said...

nice day:)
saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
yang saya kemarin..


bagi-bagi motivasi yaa.. :)


http://wisataoutboundmalang.com/

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.