BEN ASHAARI

Sunday, November 18, 2012

AKU DAH PENAT...DAH MALAS.....HUHU..

Rasa penat dan malas... Tadi ada yang inbox kat FB Che Mat, kata ada blog curi resipi bulat2 dan gambar dari blog DTS dicrop lepas tu letak nama blog dia sendiri, dia juga bukak FB, cuma kat FB tu aku tak boleh nak add dah. Kadang2 rasa bosan dan penat dengan kes2 macam ni. Aku malas nak kata apa dah, buat lah apa yang engkau suka. Sini terlepas, tapi sana esok, pandai2 lah jawab sendiri....jadi pada yang berkenaan sendiri fikirlah. Apa hasil yang engkau dapat dengan buat begini..kepuasan, nama, atau glamer yang semuanya atas hasil titik peluh orang lain, tapi aku rasa engkau orang yang sama pernah bukak blog style macam ni dulu, lepas tu bila jadi isu, engkau tutup dan kini kembali lagi dengan tebiat buruk perangai tu kan, insaf2 lah. Cuma aku pesan satu saja lah..kalau KAU orang Islam dan solat 5 kali sehari, seharusnya ada kesedaran dalam diri tentang tindak tanduk yang engkau buat ni.....tu jelah...terima kasih sebab menjadi manusia bijak yang begitu BODOH LAGI BANGANG!!....

27 comments:

Oh Oeya said...

Penghidap 'penyakit hati' tu Che Mat.. Ermmm..

Mat Gebu said...

@ Oh Oeya - hmm ntah lah. saya pun bosan dah isu2 macam ni...huhu

syuhadaa said...

Rasa nya Mat Gebu kena wat watermark yang besor punya macam orang tu buat.

Yang pelik tu rajen pulak dia crop satu-satu gambar, letak watermark baru. Lepas tu, resipi pun copy paste sejibik-sejibong! Satu titik pun tarak tinggal woh!

Aisehhh. Sabooo je laa.

etuza said...

banyakkan sabar ya, saya mohon agar halalkan klik etuza kat blog hebat ni, yg menyajikan pelbagai resipi indah menarik dan menggiurkan. saya faham perasaan tuan blog ya apabila dicuri info kat sini. Ada tak klik Pesona blog..kat wall melekat blog masakan ini..andalah pemiliknya..
http://ezawarna-warnakehidupan-etuza.blogspot.com/
tq ya...

Dátiles.Dulces.HafRizah said...

sabar2...orang macamni memang takkan terepas... CMG kene buat watermark sebesor alam punye n yg susah untuk di padamkan oleh pencuri gambar. .....




"Datiles Dulces HafRizah""

Dkna Abza said...

sabar jer la che mat... kalo dia curik gambar then crop macam mana pon pasti pengikut che mat kenal gak pic tu sape punya.. che mat punya gambar memang manarik.

NBK said...

Assalamualaykum, takpa lah cik MG. Dia dapat 'pahala' copy paste tanpa izin, insyaAllah since ilmu tu dari cik MG, jika orang buat kebaikannya sampai jugak kat cik MG..saham akhirat in sya Allah

~TamanRaudhah~ said...

che mat,
mencanak2 le naik trafik kat blog dia..heheheh..
xpela che mat..
status pendapatan y was2 tu smpi ke anak cucu dia nti..

sHa AhM@d said...

dah tengok gambar2 kat fb dia..nampak cam banyak je gambar2 che mat yang dicopy paste oleh orang tu..hmmmmm..mungkin niat dia nak share resepi..cuma cara yang digunakan tuk sebarkan resepi tu yang salah..main cedok bulat2 je karya orang lain...

sHa AhM@d said...

dah tengok gambar2 kat fb dia..nampak cam banyak je gambar2 che mat yang dicopy paste oleh orang tu..hmmmmm..mungkin niat dia nak share resepi..cuma cara yang digunakan tuk sebarkan resepi tu yang salah..main cedok bulat2 je karya orang lain...

m.u.l.a.n said...

maaakkkkk aaaiii.... senang hidup camni.. adohaaaiii manusia..

sabar MG.. tapi sangat sakit hati kan..

AdanyaKauUntukku said...

kot ye pun nak 'corik' bgtau tuan tanah kan...hehhehe......pastu bila dah diberi keizinan....amiklah..tapi dengan syarat..tak yah lah crop2 plak......

tak educated sungguh pencurik itu..ha ha ha

-<@ * Liana * @>- said...

Sabar cek mat..sabar...tak patut betul tul orang tu wat camtu kat cek mat. Cek mat penat2 reka dan berpeluh di dapur bersilat bagai...tapi ada orang amik kesempatan atas titik peluh orang lain. Memang tak patut. Sesapa pun marah. Tapi cek mat..harap cek mat bersabar dan banykkan istighfar k. Orang macam tu tak kemana...

Nannie said...

asmlkm CMG , teruk org macam ni . kak nannie punya gambar masakan dan resepi pun ada org ambil letak kat page FB huhuhuh apa la org yang jenis tak tau malu mcm tu kan . Lepas ditegur baru dia buang gambar tu

Norazlina Mohd Abu said...

Assalamualaikum cik mat,

sy rasa org tu nak pulun duit nuffnang kot, tu dia pulun curi hasil org...tak ke mana hidup dia klu dia mencuri mcm tu..

cik mat, apa kata cik mat letak watermark betul2 atas gambar makanan tu, pastu blur kan skit watermark..confirm dia tak bleh curi gmbr2 tu lg...

Me, Myself and I said...

Saya ni silent reader blog DTS. Hari ni rasa nak beri komen :-).

Bagi sy senang aje..halalkan jer lah kes2 mcm ni. Yg penting..barang kes tu.. the real owner is CMG. So kalau org lain gunapakai pun CMG juga yg dapat pahalanya. Lagi-lagi kalau ilmu tu dimanfaatkan terus-menerus..ermm.

Anggapnya itu satu amal jariah.. :-)

Ummi said...

Assalamualaikum Mat....baru nak tanya khabar Mat hari ni...tp nampak mesti mcm mood bengang dah pulak... X habis2 dengan karenah begini... Ya laa, tengok gambar food Mat pun makin mantops...jadi ada lg yg terberkenan la tu... Sabar byk2 ya Mat.... :)

Juhaida Ab.Rahman said...

tak baik dia buat macam tu. sebaiknya minta izin dulu dari yang empunya. bukan lagu je yang ada cetak rompak nampaknya..

Norasiah Nasir said...

Sabo lah Mat, itu ilum, dia kongsikan ilmu itu walaupun dia curik dr mat, namun ..kalau ada yang try resepi tu... dan bersyukur ..sbb sedap..dan ilmu itu diperturunkan lagi..pahalanya dapat kat Mat..

yang mencuri tu biar je la..tak kemana pun..

chill mat..

banyak resepi mat saya dah cuba..dan ada yang dah di sharekan kepada kengkawan..siap bagi link mat lagi..

btw, thanks mat..menjadi kan saya lebih di sayangi suami..

semoga Allah membalas kebaikan mat.

amin.

Hasanah Muslim Shop said...

Anggap saja sebagai sedekah jariah Che Mat. Maknanya selagi orang lain dapat manfaat Che Mat juga dapat pahalanya, insya Allah.

Rai said...

Sabar la cik Mat... mmg sakit hati bila org main copy je hasil kerja kita.. sy pun pernah kena, bukan makanan.. ada gak manusia yg claim dia yg buat & meniaga lagi dgn menggunakan picture hasil tangan orang lain..

org ni jenis xfaham hak orang lain.. di mulut mungkin bleh la nk ckp amal jariah, tapi bila hati dah sakit susah nk ikhlaskan hati dah..

roza said...

Orang yang macam ni xkan boleh bertahan lama..xauthentic langsung..

RADIAH said...

cik mat i'm one of your silent reader emmm sabar yeee

tok_chik said...

cik mat tu yg under resepi dapur ada satu yng tc terpndang "resepi bonda"
dia copy and paste dan mengaku yg tu resepi dia tetapi dia terlalai sedikit masa mengedit...dalam respi tu ada sebut ..."mat biasanya ......" dah terang2 hak orang...jngn lah mengaku hak sendiri
tc htr msge kat dia...ckap itu drpd blog cik mat gebu dpur tanpa sempadan kan?

LugieAmir said...

salam CM.. k.gee harap CM banyak2 bersabar. Sengaja k.gee add FB dia utk skodeng...rupanya banyak gambar2 masakan CM dlm FB dia.. andaikata niat dia nak berkongsi resepi beradab lah pd tuan punya resepi! CM jgn risau...kami semua dah kenal 'air tangan' CM.. dia letak lah watermark besau dulang pon... sebelah mata kita dah boleh kenal pinggan mangkok .. tata hias & segala yg ada dlm pinggan tu CM yg punya!

noor ellina Jaafar said...

Haah lah Che Mat..i pun dah ter keypoh huhuhuhu...sabaq no che mat...peminat che mat semua tau camno hasil kerja / air tangan che mat..

http://resepi-dapur.blogspot.com/2012/10/kerabu-buah-kuini.html

akuzle ayu said...

org teraniaya rejekinya lebat....amin3! saya rasa cik mat setuju tuh kan? coz nampak buktinya kat fb cik mat....hehehehhe

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.