BEN ASHAARI

Sunday, June 24, 2012

NASI TOMATO YANG SERBA RINGKAS.

rsz_dsc_3326
Salam semua, hari ni malas masak, tapi kalau orang tengok entri mat..."itu kata malas masak?".. Hmm serius masak macam ni, pada mat lagi mudah. Sebab ia agak ringkas, cuma jangan lah dalam kuantiti yang agak banyak, tergolek dog lah aku kat dapur, setakat makan 5-6 orang tu orait lah, kira senang disediakan. Kenapa mat kata mudah?. Ok macam hari ni mat masak nasi tomato, sebab mat cuma ada bahan2 yang mat rasa sesuai untuk dimakan bersama nasi tomato, ada ayam dan sayur seperti timun dan sedikit lobak merah. Beras tu berbaki dalam 3 cawan, lebih mat masak masa Ben datang minggu lepas dan masak nasi tomato adalah pilihan terbaik hari ini. Masak dia mudah dan ringkas. Mat masak dalam rice cooker sahaja, tapi kalau taknak kerak boleh juga kukus nasi tadi selepas ia tanak. Kalau ikutkan agak kurang lengkap sebab kismis dan kacang pis takde. Kalau anda buat jangan lupa ok bahan2 tadi......Kita sambung cerita di bawah...

rsz_dsc_3341 (1)rsz_dsc_3330
Seperti kebiasaan, kalau masak nasi tomato, nasi minyak, nasi beriani waima nasi apa2 sahaja yang menggunakan rempah ratus atau minyak sapi, wajib disertakan dengan rojak mentah atau pencuk nenas kata orang2 Johor. Ini bertindak sebagai pengimbang rasa. Jadi kurang sedikit rasa muak. Satu lagi mat gandingkan ayam masak merah bersama nasi tomato ni. Resipi ayam masak merah tu mudah sangat, nanti mat letak atau anda boleh masak ikut mana2 resipi ayam masak merah kegemaran anda. Kalau nak tambah dengan dalca pun ok gak, sedappp......

rsz_1dsc_3352
Dan yang last ni dah tentulah nasi tomato. Kalau ini takde, ayam masak merah atas tu boleh juga santap dengan nasi putih. Untuk nasi tomato ni mat guna apa bahan2 yang ada saja. Guna tomato paste (mat guna jenis dalam botol kaca jenama TESCO) dan juga tomato sos LIFE. Warna dia takdelah merah sangat, cuma lite2 orange, tapi lawa. Satu lagi takmo lah kan nasi tu macam melempeng saja. Mat juga guna susu rendah lemak atau susu segar, kebiasaan guna susu sejat. Tang susu tu terpulang pada anda, tapi dalam resipi nanti mat tulis sukatan susu rendah lemak...Kita lihat resipi nasi dulu....

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 30 minit
1 camca besar pes tomato (tomato puree)
2 camca besar sos tomato
2 camca besar minyak sapi
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, dicincang
1 inci halia, dititik
1 helai daun pandan, disimpul
3 1/2 cawan air
1 cawan susu rendah lemak (atau susu sejat)
Garam secukup rasa
1 batang kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang

BAHAN HIASAN :-)
Hirisan daun bawang/daun sup
Bawang goreng
Kismis
Kacang pis

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak sapi dalam kuali (mat guna non-stick pan), tumis kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, halia, bawang besar, bawang putih dan daun pandan hingga harum. Masukkan pes tomato dan tomato sos, kacau rata dan masukkan beras. Gaul hingga mesra dan goreng beras tadi 1 minit.
  2. Alih beras tadi ke dalam rice cooker. Tuang air dan susu rendah lemak. Masukkan garam secukup rasa dan kacau rata. Masak seperti biasa hingga nasi kering. Tabur kismis dan kacang pis (jika guna). Dan biar nasi betul2 masak. Gemburkan dan matikan suis rice cooker tadi.
  3. Hidangkan dengan menabur hirisan daun bawang/daun sup dan bawang goreng. Boleh juga anda kukus nasi tadi. Bila nasi masak dan lampu pada rice cooker, bertukar ke tanda "warm". Anda keluarkan nasi, letak dalam kukus yang dialas daun pisang (cucuk2 sedikit daun tadi untuk membuat lubang) dan kukus hingga masak.

13 comments:

aDisH.sHidA said...

semalam wat nasi tomato jugak...

za nans said...

lunch arini sy buat nasi jambalaya... blh tahan sedap juga, nnt blh la try

Lia Irdelia said...

salu masak nasi tomato pakai tomato puri,, yg ni lain sikit erk,, tapi nampak sgt sedap.. ayam tu lagi lah,, hehe

amalina husna said...

nasib baru lepas makan..xdak lar terliur sgt..hehe..

dari dapur nasya said...

sedapnya che mat....mat ni kalau masak nasik kosong pun sedapp he..he...

LUNA LANUN said...

owh laparnya...

LATEST ENTRIES
1. Pasar Kraftangan Kota Kinabalu - Syurga Membeli Belah Barangan Kraftangan & Mutiara Sabah

Iffah Afeefah said...

lpr
T_T

rosmawati abdullah said...

hmm yummy nak cuba

mas kitchen said...

Salam..dah buat nasi tomato ni tadi..mmg sedap...minta izin saya copy paste resepi di blog ye..minta maaf juga , dah diolah sedikit resepi nya ikut bhn2 yg ada di rumah...

fuzza nissa said...

ini akan jadi menu utk esok hari...tq mat!

www.mummysayf.blogspot.com

Nur Amrina Antasya Binti Mohd Nazri said...

Tomato puree xda lh..nk p bli mals...macm mana ye mat...

Nur Amrina Antasya Binti Mohd Nazri said...

Tomato puree xda lh..nk p bli mals...macm mana ye mat...

Siti Hanis said...

Set nasi tomato ni nampak sungguh menyelerakan..saya nk mt resepi.tq che mat

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.