BEN ASHAARI

Friday, April 27, 2012

KARI IKAN TENGGIRI....SENANG DIMASAK

rsz_dsc_5615

Malam semua, eh malam2 entri kari?.. Ha ah, tapi masak siang tadi. Saja lah dari takde apa2, baik mat letak entri kari ikan. Jemu kan, tu lah, tapi takpe, jemu itu normal. Dalam kitaran hidup seorang manusia mesti ada istilah jemu. Kalau orang tanya mat, eh u tak jemu ke masak, blogging dan bla..bla..bla.., jadi jawapan pasti mat cuma satu je.."biasa2 jeerr".. Jemu untuk melihat entri ulang tayang yang dah berapa puluh kali pasti ada juga kann. Hmmm, sebab itu saja yang mampu dan berblog masakkan ni bukan hari2 ada masakan yang berbeza. Mat kan senang jee, dari dulu mat dah kata, blog DTS bukan tempat menu bertaraf 5 bintang, pada mat DTS ni lebih pada yang ringkas dan memudahkan, disamping berkongsi idea. Biasa pada kita, mungkin tidak pada orang lain. Jadi secara tak langsung resipi biasa kita menjadi pencetus ilham buat mereka2 yang kemungkinan buntu pada masa itu. Apa2 pun berblog memang memerlukan komitmen dan konsistensi yang mantap untuk mengekalkan kestabilan blog anda. Sibuk2 sangat ni. blog DTS tu ok keeee?.. Hmm, setakat ni alhamdulillah masih ok dan masih diterima orang ramai. Pada anda semua, jika DTS ini masih menyalurkan ilmu yang berguna, terimalah... Ehhhh! hari ni mat belum VOTE lagi, jomm kita sama2 mengundi di sini.... (^____*) terima kasih...

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram ikan tenggiri, kerat, cuci bersih dan toskan
1 biji terung biru, kerat serong dan rendam
2 biji tomato, dibelah
1 keping asam gelugor
1 camca besar cili kisar
Air secukupnya
1/4 cawan pati santan
1 kiub ikan bilis (optional)
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN DISATUKAN :-)
3 camca besar penuh rempah kari ikan
1 inci halia, dikisar
2 ulas bawang putih, dikisar

BAHAN TUMIS :-)
5 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
2 tangkai daun kari, dilurut
1 camca teh halba campur

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum dan bawang layu. Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing. Masukkan bahan2 yang disatukan tadi, terus menumis hingga terbit minyak. Guna api kecil dan kacau selalu.
  2. Tuang air secukupnya, tambah kiub ikan bilis (kalau guna) dan kacau rata. Bila mendidih, masukkan ikan, terung (toskan) dan asam gelugor. Biar mendidih perlahan hingga terung lembut.
  3. Tuang santan pekat, kacau perlahan2. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Akhir sekali masukkan belahan tomato. Kacau perlahan dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain...

3 comments:

Yatie said...

uwaaaa ada kari ikan kat sini...sah esok pagi layan dngn lempeng pekak..sedapnya, dah terbayang2 Mat makan dngn lempeng sok pagi..he3...

Amie said...

Malam Che Mat,
betul tu...jemu itu normal, kalau tak pernah rasa jemu tu sudah kira abnormal!
Tapi bab kari-mengari ni mana ada jemunya Che Mat! Sesungguhnya rempah kari dan aroma kari mengundang selera untuki makan tau!

ROSE said...

Selamat mlm CMG.....saya tak jemu cik mat...malah saya suka sbb dpt byk ilmu dr blog CMG ni....terima kasih sgt2....CMG pandai masak....bila ambik gambar tu...fuhh...menarik sgt dan di hidang pulak dlm pinggan mangkuk CMG yg meletoppp sgt2......