BEN ASHAARI

Wednesday, February 22, 2012

NASI LEMAK SARAPAN AKU DAN ADY BUDIKA.

rsz_dsc_7704
Salam semua, erkk entri nasi lemak pulokk..biasalah, si mat tu kan jenis ikut suka hati perut dia saja, takde law punya olang, main harung je kalau nak boh entri...boh tu singkatan dari perkataan bu"boh"...bukan '"boh"sia okeh...grrrr. Sebenarnya memang nak buat nasi lemak hari ni, dan kebetulan ady nak singgah, biasalah datang melawat mat gebu, terharu atas ingatan tu..terima kasih Ady......Dia kata tak payah masak apa2, tapi dah memang mat nak masak, jadi ajaklah santap sekali. Kali ini nasi lemak mat amat mudah, cuma ada ulam timun, sambal tumis, telur rebus dan ayam goreng berempah. Kalau nak meriah, sila tambah kacang tanah goreng dan ikan bilis goreng juga yea...

rsz_dsc_7722
Mat masak nasi lemak ni seawal jam 7 pagi dan dalam jam 8+ am, tiba2 sms masuk dari Ady, tengok dia ada dah...Abah mat kata, tu ada tetamu dia bawak kucing...hooo, sahh leer Mr Ady Budika..haha, mat pun masa tu dah settle kerja, tinggal susun je. Bonda pulak ada projek dia sendiri, siang ikan, erkk, bukan paksa, tapi bonda secara jujur kata, "aku memang suka lah siang ikan"...tuu dia, tatau lah ayat double meaning kaa, atau se meaning, apa2 pun terima kasih. Tapi ady sempat gak skodeng mak yah siang ikan, erkk, nasib baik dia tak sempat korek rahsia gua,,phewww selamat beb!...Ok lah resipi nasi lemak ni sama je macam dulu dan sebab mat guna beras basmathi, jadi nak menyukat cecair dia agak senang, selalu mat guna ratio 1 bahagian beras basmathi : 1 1/2 bahagian santan atau cecair. Ok kita lihat resipi...

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 cawan beras basmathi (mat guna beras Moghul), cuci dan rendam 30 minit
6 cawan santan segar
1 helai daun pandan, disimpul
2 batang serai, dititik
1 1/2 inci halia, kerat 3 dan dititik
3 ulas bawang putih, dititik
1 biji bawang besar, belah 4
Garam secukup rasa

BAHAN-BAHAN LAIN :-)
Sambal tumis secukupnya
Ikan bilis yang digoreng garing
Hirisan timun
Telur rebus, atau telur dadar
Kacang tanah goreng
Ayam goreng/Ikan goreng (optional)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Toskan beras dan masukkan ke dalam rice cooker, tuang santan dan masukkan serai, daun pandan, bawang putih, bawang besar dan halia. Tambah garam (anggaran 1 camca teh), kacau hingga rata dan masak seperti biasa.
  2. Bila nasi betul2 masak, gemburkan guna chopstick, tapi pastikan jangan terlalu menggaul, nasi nasi patah2 dah tak lawa. Cukup sekadap 3 - 4 kali dikarehkan. Hidangkan bersama sambal tumis, telur, hirisan timun, ikan bilis goreng dan kacang tanah. Selamat menjamu selera..

12 comments:

aDisH.sHidA said...

ERM.....DAH LAMA X BUAT NASI LEMAK....

UNTUNG LA EN "ADU BUDIKA" DAPAT SRPN DI UMAH CMG....SRPN DAH, LUNCH DAH, DINNER KE KOT BLM LAGI KAN

Cik Firus said...

salam che mat..cik firus nk tanya blh x kalo cik firus ganti baking powder dgn baking soda tuk buat apam polka dot?? b4 ni cik firus mmg guna baking powder..

Mat Gebu said...

@ Datin Adish Shida - hahaha..hambooihhh nampak saja...hahaha..dahh edit balik..

eddy syrol said...

aku serius suka sangat2 nasi lemak!!! sangat!!!

IeRA said...

Salam.

Sedapnya menu2 kat sini...

Mat Gebu said...

@ Cik Firus - mat rasa tak berapa nak ok lah, sebab baking soda ni kalau terlebih dia rasa pedar dan sedikit pahit, tak mcm baking powder..

Errah said...

laparnye tengok gambar che mat..bila nak hntar kat errah ni...nunggu lama dah...hehe

JaJa'Z said...

terkejut baca nama beras cik mat tulis kat perenggan last tu..basmtahi..hehhe..jaja tau typo..heheh

Rozuan Ismail said...

untung ady budika dapat makan air tangan PCM.

Mat Gebu said...

@ jaja'Z - terima kasih atas teguran anda.. ^__^

Liza said...

sedapnyer..yumm

Oh Oeya said...

Baru Ady yang datang bawa kucing Che Mat dah tersasul-sasul menaip.. Macam terperanjat terima kunjungan rombongan menyunting hihi ;)

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.