BEN ASHAARI

Thursday, November 17, 2011

PAVLOVA.....IBARAT CINTA PUTERI SALJU

rsz_2dsc_6947
Assalammualaikum, salam petang semua....hmmm, baru sempat bersiaran, bz sikit hari ni. Ok, petang ni mat letak entri satu resipi yang dah lama juga mat nak buat dan nak rasa. Orang sibuk bercerita pasal pavlova, merata blog buat. Tapi dts harammm, jadi sebagai pelengkap, hari ni mat buat. Sebenarnya plan nak buat semalam, tapi tergendala sebab anak2 buah ada, bukan lah nak kata depa tu menyibuk, takkk...cuma kita nak buat sesuatu ni kena tenang dan tidak ada rasa keterpaksaan, baru lah seronok. Mat kan kalau ramai sangat kat kawasan tempat mat masak, aku mula dah jadi blurr dan rasa macam tatau dah apa nak masak, semua lupa....lupa diri pun yea juga..erkk..hehe.

rsz_dsc_6949
Kembali pasal kesah pavlova ni, seingat mat, dulu pernah nampak LG (geng masak2) buat, lepas tu mula merata orang buat. Dua hari lepas mat siap call my deay MamaFami, tanya pasal ini pavlova, manis ke tak, mama kata ok saja bila kena dengan whipping cream dan buah2an segar tu, jadi mat pun terus teruja nak buat. Rasa dia agak manis sebenarnya, tapi dah kena dengan buah2an segar seperti strawberry, blueberry, raspberry dan mangga, rasa manis tu jadi balance dengan rasa masam buah2 tadi. Teksturenya sedikit chewy lepas tu rangup dan empuk seakan2 kek, terutama bahagian dalamnya. Hmmm sedap...syaratnya memang kena makan dengan buah2an segar baru sedap. Terima kasih mat pada MamaFami dan Rima Of Singapore atas perkongsian resipi ini.....Jomm kita Pavlovaaaa....yearghhh!!!..

BAHAN-BAHANNYA :-)
150 gram putih telur (anggaran 4 biji telur)
1 cawan gula kastor
2 camca besar tepung jagung
2 camca teh cuka makan
1/2 camca teh esen vanilla (kalau nak pavlova puteh, omit esen vanilla)
Whipping cream secukupnya (mat pakai yang sedia guna dalam tin)
Strawberry, Raspberry, Blueberry dan Mangga segar secukupnya


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 150C, sediakan kertas minyak, buat bulatan berdiameter 6 cm sebanyak 18 bulatan menggunakan pensel, kemudian terbalikkan kertas tadi dan guna bahagian ini untuk membentuk pavlova (ini pavlova jenis comel2).Ketepikan.
  2. Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula sedikit demi sedikit sambil diputar hingga kental dan berkilat. Masukkan cuka makan dan tepung jagung, gaul rata adunan tadi, tapi jangan terlebih gaul(mat gaul guna spatula). Masukkan adunan ke dalam piping beg yang dipasang nozel bentuk bintang no.9 atau jenis bulat pun boleh...(sila rujuk ke blog Rima di sini.). Paipkan bulatan mengikut saiz pada lukisan dikertas minyak tadi, kemudian paipkan sekelilingnya seperti dalam gambar. Lakukan sekali lagi seperti. Buat sama untuk baki adunan.
  3. Masukkan ke dalam oven, turun suhu menjadi 120C dan bakar 1 jam 20 minit. Kemudian biarkan ia sejuk dalam oven. Ambil pavlova tadi, paipkan whipping cream ditengahnya dan susun buah2an segar mengikut kreativiti anda. Hidangkan segera..
CATATAN MAT GEBU :- Mat buat 1/2 dari resipi diatas dan mat guna saiz bulatan berukuran 8 cm dan menghasilkan kurang lebih 6 - 7 keping pavlova kosong...

41 comments:

Iffah Afeefah said...

oooooo cmni rupenye

ermmm cm sedap

cm muak

aDisH.sHidA said...

kalau shida mesti dah x makan....xpun makan buah2 dulu..hehehee

Mamamya said...

dah lama t'ingin nak buat tp blm b'kesempatan lagi....sya copy dulu resepinya CMG.

AdyBudika said...

mat.. aku nak yang blueberry yg tengah tu.. cop!!!

kzai said...

caya lah mat...dh wat pakloba..hehehe..sedap kan..balance rasa bila mkn dgn buah2an masam dan segar

Sunah Sakura said...

subhanallah sedapnya pcm..tak pernah saya tengok pavlova secantik ni...huhuhu

Mat Gebu said...

Exceli pavlova ni tak muak, pertama sebab meringue tu just putih telur, gula dan sprt bahan2 diatas tanpa ada letak mentega,kedua bila dah letak whipping cream dan fresh fruits yang ada rasa2 masam, ia akan balance kan rasa tersebut, dan whipping cream akan bagi rasa "seksi" bila anda makan..

mas saari said...

sedapnya! dahlah cantik..

AimyAzeefAzfar said...

Sangat suke datang sini...sumaaaaaaa cedap cedap!! thanx share ilmu :)

Cik Puan Nurul said...

hurm lawa cmg buat..sy dulu xberani nak wat bentuk gini lain kali boleh buat bntuk gini kan terutama kalo buat tuk hantaran ke..suka gak wat kenit2 senang anak2 nak makan

Nieza said...

menarik ni cik mat...teringin juga nak merasa:)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

cantinya versi cumil2 ni.selalu tgk yg comot2 sikit tu

lemongrass said...

memang sedap!!!!!
tapi bila I buat memang tak secantik pavlova Cik Mat sbb saya jenis pakai letak aje atas baking paper tu, hehehe.
Lepas ni boleh buat comel2 mcm Cik Mat nya :-).

aimie amalina said...

kenapa comei sgt pavlovaaaaa niii =]

Amie said...

oooooo.....memang nampak jakun betul kami...first time nampak pavlova...

Che Mat,
nak bagi tahu Amie buat Talam Ubi Kayu pakai resepi Che Mat ye...minta izin & halal ye....terima kasih!

cik cek said...

Wah! pavlova sudah sampai sini...cantikkkk uuuuu...bila lak seru kak cek nak sampai ni....:D

Nuri said...

Assalamualaikum...
bila terpandang pavlova MG ni ati trus kate... "x bleh jd ni.. kena buat gak".. hehehe..

spt MG.. sya x buat sblm ni walaupn teringin sbb rasa manis tu yg membantutkn keinginan.. tp bila MG kata ok ngn fresh fruits.. so, pas ni bleh ON la.. hehehe...

azila said...

dan saya mula menghitung hari utk ke Sedenak disebabkan ini..huhuh

YanaMIB said...

mak sy br buat pavlova hr tu..tp kosong je lah..dia kata toping sila buat sendiri..haha..mudah je bahan2 dia kan..tp org jual bapak mahal..adeh~

Choco Ani said...

wah wah CMG bebukak je blog ani tadi nampak trus entry PAVLOVA.. sgt cantik pasti sedap.. mkn pun terasa seksi je ya kat anak tekak.. aduh aduh harus lah cari pavlova hujung minggu nih ;)

liemaopurut a.k.a ana said...

wah CMG,
pavlova yang begitu menggoda tau. resepi dah ada dalam tangan, seru nak buat ajer yang tk sampai lagi

MamaFaMi said...

Mat, cara Mat describe rasa pavlova ni, buat mama teruja je nak makan. Ada sekeping lagi pavlova shell dalam simpanan...ish ish ish...
Mat tak jadi eh buat pavlova bertingkat?

Rima said...

Cik Matttt
Dah malam buta baru lah dapat ber round.. ty for trying.. sedap kannn.. if letak the passionfuit sauce lagi steam hahaha

Rima ingat this weekend nak buat lagi.. tak tahu berapa byk kali ku dah buat.. tiap kali orang nak datang.. tiap kali lah ku buat pavlova.. its an eye catcher and tak muak hehe

Ummi said...

Phewweeetttt...jatuh ceeenttaaa terus tengok pavlova comel ko nih..ni hidangan utk org sedang bercinta ni mat, ko hidang kat sapa tu...mak n abah eh...hehehe, alaaah x dpt makan, x suka laaaa...huh!

Ummi said...

Phewweettt...wah wat pavlova...cantik comeyyy...ni tuk org bercinta jek kan Mat..ko bg sapa makan tu...hehehhee, mst makYah n abah yg sental kasi abis kan..alaaaaa, x merasa hakaakkk...

lina said...

salam en mat- setuju mmg sedap kan :) dan tak muak

eliyaezlinalias said...

oooOOOooo besh gak idea pavlova mini ni eh..
slalu jumpa org buat size besar cam kek tu..hehehe
chantek chemat buat!!!

Oh Oeya said...

Pewitttttt! ayu gitu.. boleh mengubat jiwa yang lara menatapnya CMat :)

||alis|| said...

salam cmg, alis mohon link nih ke seorang sahabat yang cari resepi pavlova nih yer, halal n tq. ingat susah nak buat, senang rupanya... insyaAllah akan cuba buat mggu depan :)..

yat said...

en mat nak tanya pavlova ni masa bakar en mat letak kat tray tgh atau try atas?

Lilly said...

cmg, ari tuh saya dah buat.. tp.. awat meringue tuh bila dah bakar apa, dia melekat kat kertas tuh, xbleh nak tanggal...???

CikMida said...

cik mat,kat umah saye tak de oven la=(.leh tak nak masak kat oven yg bawah dapur gas tu.kalo masak dlm tu,agak2 nak masak pavlova ni bape lame ek if gune api perlahan

hwa siang said...

cik mat,

kalu bakar gune microwave oven,cmne ek..

hwa siang said...

cik mat,

kalu bakar gune microwave oven,cmne ek..

Miss Zai said...

Nak try buat! thanks for the simple recipe en.mat!

Little Puteri said...

Salam,

boleh tau.. berapa lama kena pukul bagi putih telur & gula tu jadi agak kental yer? sy dah pukul 20min guna mixer makin cair je rasenya :)

Myra Jay said...

Sedapnya..
Nampak lain dari yg lain base pavlova tu :D

mommynana said...

Huuu sedap neh! Harus cuba! :)))

Nurul Ain said...

mohon share gambar :)

dhani ramdhani said...

widihhh kren bgt nicchh bisa di coba nichhh

thank's gan

syaseby said...

TERGODA nya ngn penampilan pavlova che mat ni..selalu sy wat main tempek je kat ats kertas tu..x terpikir langsung nk paipkan guna nozzle bintang tu..kena wat ni.tq che mat bg idea wat cenggini..hihi..minta izin tiru ek.hihi

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.