BEN ASHAARI

Monday, November 7, 2011

KENAPA "BLOG MASAKAN?"....

(Gambar Ehsan Google)

Salam....kenapa blog masakan?..Hmm, kan, kenapa eks...blog masakan. Manusia dilahirkan dengan sifat kekurangan dan kelebihan yang telah ditetapkan Allah swt. Mana2 kelebihan yang diberikan seeloknya kita berkongsi dengan mereka yang memerlukan. Bila anda becadang membuat sebuah blog, aspek tentang "apa minat dan kecenderungan (yang elok2..ok)" perlu dititik beratkan, baru bersemangat dan idea itu akan datang...dan datang...tanpa putus, insya Allah. Berbuat sesuatu yang menyenangkan hati, pasti hasilnya pun memuaskan hati dan mereka2 yang singgah pun akan berasa sama. Lagi pun Allah swt amat menyukai manusia yang bermafaat untuk kebaikkan.....

Duluuu...ada yang tanya, CM (Che Mat), kenapa u buat blog masak2 eks?.. Berbalik seperti perenggan di atas tu, berblog ni ada kala kena ikut minat kita. Secara jujur, mat memang suka memasak, tapi bukan lah memasak yang setaraf 5 bintang, hanya masakan biasa. Bila mencuba sesuatu resipi itu samada yang tradisi, baru, olahan atau derhaka, mat rasa patut ada rekod mengenainya, dan jalan mudah dengan membuat blog. Di samping itu boleh juga bertukar2 idea dengan blogger masakan yang lain. Ini juga sebagai rujukan generasi muda kelak..insya Allah.. Pada semua, terima kasih sekali lagi (walaupun sejuta kali mat ucapkan..namun ianya tetap tidak cukup..) , salam sayang dari DTS-MAT GEBU...

11 comments:

Sunah Sakura said...

saya setuju...sebab tu saya ada blog masakan jugak..senang nak rekod, senang nak kongsi kalo orang tanya..

Iffah Afeefah said...

stuju gak

minat membawa kite ke bidang ni

sy masak jgk tp taknkla wat blog mskn

Chah said...

betul che mat, ada blog masakan senang nk rujuk, kalo buku resepi dh abih lunyai asik kena selak jer... :)

saraa said...

saya blog dlm bidang lain,tapi suka baca blog2 masakan ni ehehe

BEN ASHAARI said...

saya pon nak ada gak blog masakan .. tahun depan ! Cita cita nak derhakakan semua resepi mat.. hehehe..

ampon tan sri..

Sis-Lin said...

Aku blog masak takde..tp nak bukak blog makan2 ajee..hahahaaaa

*apa cite blog personal ko ek Mat? ada lg kann?

misTeaRed said...

alaaaa...xpndai masak :(

Rozie said...

CM... untung kami yg tak pandai masak ini bila org2 macam CM bukak blog masak.. bole lee numpang ciluk resepi... buat makan bukan buat jual resepi tu..hehehe.. mekasih CM sbb slalu jadi sumber inspirasi kami nak masak. Satu soklan... napa CM tak masuk masterchef??? mesti bule menang kalu masuk..

Noor Hafirdaus said...

cik mat...saya mula buat blog masak sebab saya taktau masak. Kalau buat kek dan roti lagila taktau. Awal tahun lepas, yis pun saya taktau benda apa. Tapi minat nak masak bila tengok gambar2 masakan cik mat dalam blog ni membara2 dalam hati. Lepas minat tengok gambar dari blog cik mat, baru saya berusaha keras untuk belajar masak. Kelas masakan saya biasala dari tenet la. Cubaan demi cubaan dan rasa-rasa lani mcm terer la sikit aiceehhh.....saya harap cik mat buat banyak lagi resepi western supaya saya leh try masak jugak hehehehe. Terima kasih cik mat kerana jadi sumber inspirasi blog kepada saya.

Nieza said...

saya memula berblog sekadar suka-suka nak simpan kenangan sementara diperantauan tapi dlm masa yg sama saya suka mencuba resepi masakan dan terfikir juga untuk disimpan sbg rujukan sendiri dan kwnx2.

lastly blog saya dah jadi blog rojak dgn menu masakan juga..tq sharing cik mat dan teruskan berkongsi resepi lagi:)

sarah said...

kalu nak resepi meh terjah bloh bang mat nih..mcam2 aderrrrr....saya tak pandai masak, tapi bila jumpa blog masakan cam ni, rasa best plak masak...timaksih ye bg mat, share resepi...