BEN ASHAARI

Friday, July 15, 2011

WAAAA.......MACAM NAK PENGSANN LAHH!!..

(Gambar Ehsan Google)

Macam nak terpengsann lah hari ni, bayangkan seawal jam sembilan malam mata dan layu, stimm je u mata ai, ahak, boleh buat kukus kueh talam sudah...haha. Ntah pesal eks, mungkin sebab hujan, cuaca sejuk. Tapi tak juga, sebab mat kan jenis tidur agak lewat dan bangun awal. Hari ni mat rasa entri DTS agak hambar saja, rasa macam tak de feel langsung, huhu, tapi tak delah nak kata entri tangkap muat, sebab mat buat dengan sepenuh hati, bak kata nyonya pranakan dulu kala, cooking with your heart and soul....dasat, bayangkan, masak dengan penuh perasaan kaseh sayang. Teringat arwah Mak Long S'pore mat, dia pernah pesan, katanya, kalau menumis untuk memasak lauk pauk, kena lah baca bismillah dan berselawat ke atas junjungan kita Nabi Muhammad s.a.w, nanti masakan kita jadi sedap, dan bau aroma dia bersebaran jauhh...hmm menarik kan, apa2 kita buat keyakinan perlu, kalau kita anggap "mitos" saja, hmm susah lah mau cerita...

Wahhh mata sudah berat, menaip pun rasa macam ke laut jee, bahaya gak ni, takut lemas. Kadang2 bila mat tengok blogger yang punya idea melimpah ruah, kerap update entri, rasa kagum dengan kesungguhan mereka, yang kita ni nak nak up entri pun punya lahh kecoh, huhu, tak boleh nak ikut masa. Cuma tu lah macam mat bagi tau dulu2 lagi, blog masak2 ni ada kala a bit complicated dan leceh, kecuali kita buat review tempat2 makan. Blog masak bahan utama dia "gambar"..sebab selain resipi, gambar tu main peranan sangat2 penting. Syukur alhamdulillah sekarang ni mat tengok blog2 masak punya gambar yang begitu cantik, menawan dan "halus"...kalah gambar dalam majalah...mat kagum dengan cara Puan Azlita, Rima Of Singapore, Kak Nor Secubitgaram dan Kak Ummi Kuantan (sekadar menyebut beberapa nama)..mereka sebenarnya meluangkan banyak masa untuk mendapat gambar yang cantik....salute pada mereka2 semua...

Hmmm, sebelum mat akhiri entri ini, minta ampon dan maaf, manalah tau terkasar bahasa ke kan, dan jika dipanjangkan usia, jumpa lagi dengan entri masak2 pulak....Assalammualaikum, selamat semua yea...salam sayang dari DTS-MAT GEBU..

13 comments:

bersama kak Es said...

jangan la lemas... nnti sape nak memasak with heart and soul

I believe that.. bukan mitos. Lepas ni kena aplikasi selalu ...baru lah masakan kita mabeles even goreng ikan hehe

FaKArePa!n said...

Cik Mat dah boleh masuk tidur dah tu.. sengsara sangat nampak nya ni.. hehe

FasiHaH SupiaN said...

Baik Che Mat tdoq dulu, karang lemas, mana lah nak menuntut resepi2 lagi.....

JIJI YU said...

pesan umi..masaklah dengan penuh rasa kasih sayang..ehhe

n a g a_g e m o k said...

bukan mitos semate2..arwah mak pon pesan mnde yg same..btw paru pas melantak pizza yg memang gebu cam che mat..

Iffah Afeefah said...

gdnite papa mg

ShashaCatering said...

Terima kasih di atas tip bismillah dan selawat tu. Pastinya bukan mitos kan.

Wsalam Cik Mat,ya sama2lah kita bermaafan. Selamat semuanya untuk Cik Mat juga. Salam sayang juga ;)

nuerule areyin said...

betul2 pic tu penting :)

mynameismy said...

Thanks for the wishes PCM!!! nak kekkkkk hehe

Zulfikar Hazri said...

aku teringin gak nak tengok entry kau pasal restoren toplist mat gebu...

nak tengok selera dan rekomendesyen ko kan...

:)

azila said...

zla sampai skang fail bab amik gambar makanan cantik2..tu sbb jarang publish.tp samada gambar xlawa atau masakan tu mmg xlawa..heheh.ok..nanati kena belajar mekap makanan ngan en.mat..heheh

Ummi said...

Alaaah Mat, gambar akak tu biasa2 jek...bukan Pro puunn...amatur ala main catur gitu...ahaks!! Ko punya apa kurangnya...terserlah dgn setting n props bagaiiii...kadang2 props ko tu pun akak tengok rasa nak ngap jgk...hahaha...ganazzz x aii??

Kalamhati said...

Sbb tu KH cukup kagum dgn blogger2 masakan..mereka berusaha lebih utk dptkan gambar yg cantik dan menarik..bukan mudah tu kan Che Mat..

Che Mat sendiri pun..tugas masak dan amik gamba serta edit perlukan masa kan..tabik dgn korang!

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.