BEN ASHAARI

Tuesday, July 26, 2011

GULAI UDANG BUNGA KANTAN......ADY BUDIKA "GA"..

P1300141
Salam semua, dah makan tengah hari ke?..Hari ni mat masak, gulai udang bunga kantan, letak nenas. Tapi kali ni mat guna nenas Josephine katanya dari Filipina. Manis dan enak dimasak bersama udang, ayam atau dibuat pajeri. Dimakan begitu saja pun sedapp sangat. Ini masak lemak biasa je, mudah dan bahan2 dia pun minima. Sesuai juga kalau nak masak untuk bulan puasa, tapi kalau bulan Ramadhan biasanya kita makan yang ringan2 kan, kurang masak2 lemak ni semua. Masakkan ni juga sesuai untuk kanak, sebab guna 2 biji cili merah saja, tapi tu terpulang, kalau nak pedas boleg cempakkan 7-8 biji cili padi dalam dia. Ok yea, terlanjur ni mat nak war2 kan.....

Ady Budika, ada membuat Giveaway diblog beliau sempena percutian dia di Phuket Thailand tak lama lagi, ada sedikit syarat2 mudah untuk anda penuhi jika nak join GA Ady tu, alaaa syarat ciken je beb, tarikh tutup 31 hb July 2011, jam 6.00 petang, cer klik sini.....Jadi sudi2kan lah yea... Sekarang kita semak resipi pulak...Jommmm...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 nenas, kalau kecil guna semua
12 ekor udang saiz besar
4 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap kuntum
2 helai daun limau purut
1 keping asam gelugor
250 ml santan pekat
700 ml santan cair (atau secukupnya)
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
2 biji cili merah (nak pedas tambah cili padi)
1/2 inci kunyit hidup
7 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji buah keras
Secubit belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Nenas dipotong berbaji, udang dibersihkan, gunting hujung muncungnya dan kaki2 kecilnya. Cuci dan toskan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga terbit minyak, masukkan udang, gaul rata dan masak hingga berubah warna. Tambah nenas, gaul dan tuang santan cair. Masukkan daun limau purut dan asam gelugor. Biar mendidih.
  3. Tuang pati santan, tambah bunga kantan, perasakan dengan garam secukup rasa dan secubit gula. Masak sekejap dengan api perlahan sambil dikacau selalu. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain...

6 comments:

Iffah Afeefah said...

suke tang udang je hehe sdpnye

rosmina samin said...

aiyo buat guwa lapar beb ^^ nak test yang ni juga ^^

Sis-Lin said...

aku memang pantang ada lauk bernanas ni..adeiiiiii ngencesssss tau!!!

mat./lama kita x borak2 kan...huhuhu

JIJI YU said...

huuu udang2..

the garang said...

wahhh sedap gila ni ayah mat. bila nak buat masakan utk org bujang trang tang tang macam amal ni?? hehehehehe

Isteri Encek Bard said...

TU DIA MASAK LOMAK UDANG

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.