BEN ASHAARI

Tuesday, July 26, 2011

ACAR IKAN TUNA @ TONGKOL..

P1300133
Assalammualaikum, entri kali ni nak berkongsi satu respi mudah dan senang, mat guna ikan tuna atau tongkol, tapi anda boleh lah guna ikan apa yang anda suka, janji ianya berdaging, macam ikan tenggiri, ikan merah dan lain2. Mat cuma buat 1 ekor sahaja. Gunakan apa bahan2 yang ada, timun tak de, jadi mat gunakan traffic light capsicum sebagai ganti. Pada mat, resipi ni pun sesuai untuk bersahur nanti, ianya cepat disediakan, kalau ada ikan goreng yang tak habis masa berbuka puasa pun ada boleh oter jadikan acar macam ni. Ok, kita semak resipi pulak yea..jomm..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ikan tongkal putih saiz sedang, disiang, kerat dan cuci bersih, toskan*
Sedikit garam*
1/2 camca teh serbuk kunyit*(*digaul rata dan ketepikan)
1 biji bawang besar, belah 6
4 ulas bawang putih, belah 2 setiap biji
1/4 bahagian capsicum merah, hujau, kuning, didadu besar
1 inci halia, hiris halus
1/2 camca teh serbuk kunyit'
1 camca besar cili kisar
1/4 cawan cuka makan, mat guna jenama Jalen
Garam secukup rasa
Gula secukupnya (anggaran 2 camca besar atau ikut manis)
1 batang kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
5 kuntum bunga cengkih*
2 biji buah pelaga*(*rempah tumis)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Goreng ikan tadi, tapi jangan garing, biar dia embal2 sahaja. Angkat dan toskan. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, masukkan rempah tumis, bawang putih dan halia, tumis hingga harum. Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing. Tambah gula dan serbuk kunyit, kacau dan tuang cuka makan. Gaul rata dan biar mendidih.
  2. Masukkan bawang besar, semua jenis capsicum, sedikit garam dan juga ikan tadi, gaul rata dan masak hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera...

7 comments:

Iffah Afeefah said...

erm acar mcm timun

Sis-Lin said...

ermm pandai betul ko bt resepi la..lain dr yg lain....
nmpk lain dan sedappp!

JIJI YU said...

ayam goreng halia papa dah wat ke ek

Nurhasliza Jeffry said...

Pandainya Mat Gebu ni mempelbagaikan resipi. Betul-betul beraura tangan Mat Gebu ni ye. Ehehe.

Mas said...

perhh...memang nampak menarik...

Rozita said...

boleh gak jadi acar ye?... alahai ceteknya pengetahuanku... kalau sy yg try ni mesti org taknak makan.. takut...huhu..

Isteri Encek Bard said...

BARU TAHU IKAN PON LEH JADI ACAR

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.