BEN ASHAARI

Friday, June 24, 2011

HOT CHOCOLATE....SATU!!!

P1290381
Jommm minum petang...saja lah kan buat hot chocolate...Si mat tu biasa ke minum benda2 macam ni? Biasa melantak kopi, teh jee. Eh..eh, ingat dok kampung very the ulu tak reti ke minum hot chocolate...alooo ini mat gebu okehh...belut salai pun aku makan. Mat sebenarnya terbaca kat satu buku ni, tapi dia guna dark chocolate, mat takde dark chocolate, jadi ku belasah coklat susu je, lepas tu campur sebuk koko dan 1 camca besar gula. Konon2 nak buat bentuk chenta dengan whip cream, sekali tak menjadi pulak...huhu, tak kesah lah pertama kali mencuba. Tu ada biskut short bread...kira ngam lah juga dengan hot chocolate ni....Ok jom semak resipi senang ni...

BAHAN-BAHANNYA :-)
250 ml susu segar @ susu rendah lemak
25 gram coklat susu (resipi asal guna dark chocolate), potong kecil
1 camca besar serbuk koko
1 camca besar gula pasir
2 camca besar whipping cream

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan susu hingga suam, masukkan serbuk koko dan coklat susu, kacau hingga larut. Tambah gula dan kacau hingga gula larut.
  2. Tuang dalam cawan yang sesuai, letak perlahan whipping cream atasnya dan bentukkan ikut kreativiti masing2. Hidangkan panas bersama biskut kegemaran....

23 comments:

MAK TEH said...

as-salam cek mat,selamat minum,teruja tgk hotchoc cek mat,mak teh terus pi bancuh kopi..choc x dak,hmmm..apa-apa pun cek mat letak kat sini semua org suka...cek mat you rock..

Miscellaneous Smiles said...

sedapnyaa~

cik gege said...

sedapnya hot choc... perghh.. meleleh air liur tengok hot choc ni...=)

Sis-Lin said...

cehhh....tgh2 tegik nescafeO yg x berapa sedap ni...tangan terklik plk DTS ni..sekali tersembur air nescafe aku melihat hot choc ko....errrghhhhhhhh.....

Hot Choc 1~~~~~~~

Sunah Sakura said...

nape takde mage dalam cawan tu? ;p

achik ezam said...

selera kebaratan.

mcm sedap je..

bersama kak Es said...

kak es buat juga btk hati tu ... tak jadi gak. huhuhu

JIJI YU said...

bskut kegemaran roti kering..

cik putih said...

oh...hot cekelat...my peberet....rindunya nak buat hot cekelat....uhuk3 T.T (muka nak makan pelempang)

http://qalbisakinah.blogspot.com/2011/06/buat-keputusan-untuk-stop-berblog.html

Hime said...

awat Uncle mat suka msak sedap2??huhu...macam ni gemuk la saya :(

Iffah Afeefah said...

nyummmmmmiii

erk coklat cardbury aci tak

Juwita Jamaludin said...

salam mat.. selalu sangat mengikuti blog mat tapi jarang tinggal jejak segan sebab blog saya biasa2 je.. izin saya simpan resepi speggetti olio ye.. thanks... kita minum dulu..:)

CekWa said...

Nyaman!

ShashaCatering said...

Short bread tu cik mat buat ke?

**::CIKNUURUL::** said...

haihh,kalo laaa pkcik mat jiran sy,kn best,.keh3,..

ptg td sy buat kek pisyam la cik mat,.hehe,.tp nape ek belah bawah die cam lembab gitu,.belah ats oke dh tekstur die,..ke sbb sy gne loyang bese?,.xgne loyang brlubang tgh tu?,.err,any tips?

Citarasa Rinduan said...

coklat again>>>>>>>>>>>>>>

wah.. CMG ada lagi tak??

Muhamad Luqman Hakim Mahmud said...

salam Mat Gebu...
nampak sedap je minuman ni..

hyz said...

perghhhhh sedap tuuu

Beautis blog said...

sedap nya...dah lama x minum...

Aman Ibrahim said...

Sedapnyer, sedapnyer...
terliur~

niena shopping2u said...

ni 1st time komen kt sni kot.. slma ni jdi silent reader je :)

sedap btul... pntang dgr cokelat ni, xkira la apa jenis pn.. air ke, biskut ke... janji cokelat

Sya said...

CMG...nampak menarik! tapi org2 rajin cam saya buat cuma seminit...

1.bukak peket hot choc drik cadbury
2.tuang air panas

minum! hehehehehhehe

slumberdek said...

Salam.....

Masa blogwalk kat blog Ben Ahaari ternampak pula Blog cik mat gebu ni....tergarak hati nak share satu resipi. Tak tahu la Cik mat gebu ni pernah makan atau cuba sebelum ini. Tertarik rasa bila melihat blog masakan dimiliki oleh kaum adam.

Resipi sangat simple sesuai untuk minum petang atau pagi pun ok juga..

Nama resipi “cengkodok tapai ubi kayu”

Bahan2
macam biasa kita perlukan gandum,serbuk penaik,gula,garam dan yang paling penting tapai ubi kayu.

Cara2nya...
Penyekkan tapi ubi sampai ia hancur....lepas tu letak sedikit serbuk penaik,dan tambah gandum dan gaul hingga sebati. jangan lupa gula,garam secukup rasa dan sedia untuk digoreng.

Sukatan untuk benda2 tu semua sama dengan cara buat cengkodok pisang. Yang beza yer pisang dan tapai tersebut.

Selamat mencuba.
Ikhlas slumberdek.....

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.