BEN ASHAARI

Saturday, June 11, 2011

ASAM PEDAS KEPALA IKAN.....NOVELOG "MJ"?..

P1280915
Salam tengah hari, hmm masak yang biasa2 saja ni hari, ok mat nak share asam pedas kepala ikan, kali ni guna ikan Kachi, tapi kepala ikan ni budak2 tak sesuai lah, kalau dah tua bangka macam pakcik mat ni nak makan kepala gajah sekali pun tak pe dah. Kali ni mat masak 1 kepala ikan yang dikerat, mat letak terung telunjuk dan tomato. Kalau anda nak letak sayur lain pun ok. Asam pedas ni memang tak jemu dimakan, tapi bukan untuk semua orang lah kan, kalau yang penggemar tegar tu, hampir setiap waktu pun mereka ok lagi. Ok yea, anda pernah dengar "novelog"...haha teman mat dari blog "Melur Jelita" ada menulis novelog di blog beliau di sini...kalau bosan2 tu boleh singgah dan baca, untuk siri2 lepas anda boleh cari di blog beliau..;.Ok kita semak resipi pulak..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 keping kepala ikan kachi @ ikan merah
6 biji terung telunjuk
1 biji tomato, belah 6
1/2 cawan jus asam jawa
1/2 cawan cili kisar
1/2 cm halia, diketuk
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa(@ serbuk perasa)

BAHAN TUMBUK HALUS :-)
5 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1/2 inci kunyit hidup
Secubit belacan
15 biji lada hitam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Kepala ikan dikerat pada beberapa bahagian, cuci, perap dengan garam dan jus limau kasturi selama 10 minit, cuci kembali dan toskan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan cili kisar dan halia, tumis hingga cili garing. Tuang air secukupnya, kacau dan biar mendidih.
  3. Tambah ikan dan tuang jus asam jawa, perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Masukan terung dan masak hingga terung sedikit lembut, akhir sekali masukkan tomato, masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas.

14 comments:

Miss Ran said...

erm byk nye part ctenye..panjang tu

pcm mude2 pon makan kepala pe

bersama kak Es said...

dah jadi pembaca tegar novel kak MElur Jelitasss tu..
tak senang duduk kalau tak baca , bercenta sakannn

Sedap nya ikan kerat kepala tuu.. kak Es takut tgk gigi dia, tapi bila tgk mata dia tu ...sllrrpp sedap part belakang mata tu..makan lak nasi panas2..
memang sangat la sedapnya :)

Reza Razi said...

Uihh.. Sedapnye.. saya nie penggemar tegar asam pedas. Klo jumpa asam pedas mmg dah x pandang kuah lain dah.. Mkan hari2 pun sanggup.. :-)

Melur Jelita said...

Salam Cik Mat...terimakasih ya tolong promote AWAK SUKA SAYA TAK?

Terimakasih banyak - banyak. ALhamdulillah

JIJI YU said...

negri tol le kepala ikan tu..

geraugebang said...

asam pedas adalah makanan ruji orang Johor...dan sayalah orang itu

Andrik McVean said...

wow..this is nice..

cik gege said...

terliur tengok kepala ikan tu.. sedapnya...

Mas said...

hmmmmm..tetiba jadi lapo tengok asam pedas kepala ikan tu.....
sedappnya......
rasa macam nak hirupp jerk kuah tu,...

ShashaCatering said...

Wah... Saya tahu ini mesti sedap punya ;)

Peri PiA said...

gandingan ideal la asam pedas dgn hilman dan puteri intan zulaikah dlm novelog MJ tu/3 3 pia suka hehe

part yg terbaru sedu sedan pia bace,sob2

kanzaenterprise said...

salam perkenalan...memang best sgt u punya blog!!!jom singgah ke blog sya..follow me..

Mat Gebu said...

@ miss ran - ooo tu pasal aku jadi watak jahat, sebab makan pala ikan..kan..hahaha..

@ kak es - terima kasih kak es, part gigi tu mmg seram, mata tu bonda saya sapu dulu...

@ reza - waaa budak2 muda singgah blog pcm..terima kasih yea.ooo suka asam pedas gak yea..

@ MJ - sama2 dan minta maaf sebab terlepas pandang....huhu.

@ jiji - hahaha, lepas masuk blog kan baru perasan, sungguh ngeri's..

@ geraugebang - yeahhh sama lah kita...saya pun suka..

@ andrik - thank you for dropping by..and for ur comment too..

@ cik gege - terliur walaupun ngeri kann.

@ mas - asam pedas ni besst tang kuah, kuah pulak sedap sebab ikan dia segar..kann...

@ shas - insya allahh, terima kasih sudi singgah selalu ke DTS.

@ peri - kann, cerita pun kita boleh kaitkan dengan masakan.

@ kanzea - terima kasih sudi singgh..orait..

Mrs.Yie said...

x tahan tengok bekas berisi ikan tu..bekas style antik..hehe..oh..kak melur juga mendapat perhatian dari pakcik mat gebu ni..hehe..bagus le..saling sokong menyokong.. :)

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.