BEN ASHAARI

Thursday, May 19, 2011

MASAK TAUCO IKAN PARANG....TERIMA KASIH "ERA FM"...

P1280339
Salam senja, sahh ada yang dah balik kerja, dah sampai rumah semua. Mat selalu share masakan yang senang kan, bukan apa, blog DTS ni kan mesra pengguna, jadi resipi pun semua senang2, eh ada gak yang macam complicated, tapi yang berapa kerat nooo manusia yang sudi membuatnya. Ok mat letak satu resipi senang, masak taucho ikan parang, bunyi pun orang dah agak, ni tak berapa kali ulang tayang, dia cuma tukar ikan dia..betul2 mat ngaku, jadi tak bersalah lah kann, sebab mat gebu dah mengaku....masakan senang ni sesuai untuk semua golongan tapi tidak pada mereka yang tak gemar taucho. Mat guna ikan parang, anda guna lah ikan lain, ikan tenggiri ke atau ikan kembong, kurang tulang dia tak bahaya sangat...Oh yea sebelum mat teruskan dengan resipi, nak sampaikan ucapan terima kasih tak terhingga pada Radio ERA FM...terutama pada....

Ray..Haniff dan juga Aznil Hj Nawawi @ Pak Nil..sebab telah sudi menginterbiu Mat Gebu pagi tadi, walaupun sekejap ia amat bermakna....terharu okeh....pstt tak sempat nak kata yang Adnan Ibrahim tu = Mat Gebu...huhu, tak pelah...Terima kasih sekali lagi....dan jangan lupa vote DTS-MAT GEBU di sini okeh....Jomm semak resipi plak....

BAHAN - BAHANNYA :-)
4 kepingan ikan parang, cuci bersih dan perap dengan sedikit garam dan serbuk kunyit
1 1/2 camca besar taucho
1 camca besar sos tiram
1 cawan air
Secubit gula
Sedikit sos ikan
1 biji bawang besar hiris
3 ulas bawang putih, titik
1/2 inci halia, dititik
1 biji cili merah, belah 2
1 biji cili hijau, belah 2

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan digoreng hingga kuning keemasan, tapi jangan terlalu garing. Ketepikan. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga harum, masukkan taucho dan sos tiram tumis hingga harum, guna api kecil.
  2. Tuang air dan kacau rata. Masukkan ikan, cili belah dan secubit gula, biar mendidih hingga pekat. Masukkan sedikit sos ikan, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat...berhati2 jika makan ikan parang dan mat tak syorkan untuk anak...





7 comments:

aDisH.sHidA said...

itu la CMG..kalau gtau awai2 adnan ibrahim atau lebih di kenali mat gebu mesti pakat ramai woooooooooooow mat gebu la....shida dengar td tahniah

putERi-kAtEk said...

banyak kali dengar...hehehe tahniah pcm!!!

azila said...

ok..stok taucu byk lg kat umah tu...heheh

leyzajamil said...

nak dengar rakaman ulangan ada ke CMG? terlepas lak dgr tadi.

Ummi said...

Xpa lah Era.fm x kenal Mat Gebu..yg penting kami kat sini...mesra dgn panggilan Mat Gebu...Adnan Ibrahim simpan dalam kad pengenalan je la yea Mat..hehehe

yatie Awang said...

memang sedap ni...memang kena buat ni...

Mat Gebu said...

@ adish - huhu tak dann. sebab dah kena tanya soalan lain..

@ Puteri katek - hahha, sabar jee lahh aku...comey kann suara pcm..haha..

@ azila - waa, try nanti, senang ni, letak sikit jee zila, takut masin nanti...

@ leyzajamil - erkk saya tak de rakaman dia, try tanya "puteri katek"..

@ kak ummi - haha, tu kita kak, ni orang baru takut mereka tak tau kan.

@ yatie - sedap dan ringkas, cepat pulak tu..

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.