BEN ASHAARI

Tuesday, May 24, 2011

KERANA KAU LAH TELINGA AKU GATAL!!!...

P1280499
Grrrrrr!!!...sotonggg...huhu, sedap kan, tapi aku dah serikk dengan koo. Dua hari lepas makan sambal tumis sotong, mat juga yang masak, makan kan main sedap, sekali kan malam, tak pasal2 telinga mat dua2 gatall...aduhhh, cuping semua merah, makan juga ubat, lepas tu lena, paginya kan , merah kurang dah, gatal sikit2..huhu, makan lagi ubat, baruu lega, cuma mata mengantuk tak hengat, tapi mat gagah kan juga, sebab kan mat dah kata, aku ni pantang tidur siang, nanti aku hanginnn...huhh...Ok kita semak resipi mudah....semua mudah2 belaka kat DTS ni kan...nak lagi mudah try vote DTS pulak kat sini....terima kasihh..i love u all!!...

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram sotong, dibersihkan dan kelar bersilang, potong dan ketepikan*
1/2 camca teh serbuk kunyit*
2 ulas bawang putih, tumbuk lumat*
1/2 camca teh garam*(*disatukan, gaul dan perap sekejap)
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1/2 inci halia muda, hiris
1 biji cili merah, hiris serong
Sedikit sos ikan
Sedikit gula
Sedikit hirisan daun sup

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan halia hingga harum, masukkan sotong, gaul rata dan masak sekejap.
  2. Masukkan gula, sos ikan secukup rasa, bawang besar dan hirisan cili. Gaul dan masak sekejap. Tambah hirisan daun sup dan matikan api. Hidangkan panas bersama dengan nasi...jelesss okehh, grrr, tak boleh makan..huhu..

9 comments:

Nieza said...

alahai ciannya cik mat allergic memang susahla nk mkn kan...tapi kalau ada ubat belasah pun tak pe mkn ubat dulula ...harap cepat baik yer...:)

miss lolly a.k.a luvfareda said...

nyuuum nyummmm

cik cek said...

Cik mat dah baikke ....harap2 dah beransur sembuh ya...

Cantik molek je sotong tu...lawo je dipotong cam gitu....sedap je nampak...

~ raihazi ~ said...

sesuai untuk dicuba menu tengah hari esok :) tq!

Mrs. Farhan said...

adoi, sedapnyeeee. ada lagi x lebih?? hehhe

vampire's lovex said...

allergik ehhhh...

Sunah Mohammad said...

cantiknye sotong ni...!

bersama kak Es said...

CMG....kreatifnyaaa .

sayang nak makan sotong tu.

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

bentuk sotongnya saja dah mengancam

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.