BEN ASHAARI

Wednesday, April 27, 2011

IKAN KEMBUNG KUKUS.....IPOH MALI PUNYA!.

Salam senja...huhu, tak de apa nak letak N3...blurr, mat penat hari ni nak masak. Jadi makan apa yang ada jee. Ok untuk N3 kali ni mat nak promosi sikit, akak yang cute dalam gambar tu, pstt tauke neo tuu, luu jangan main2. Nama dia Puan Intan (ikan kukus). Gelaran tu mat letak sendiri, sebab nanti konpius, ramai bebeno nama Intan. Dia berniaga di Pasar Kinta. Mat gebu kan suka ke pasar..kalau nengok ikan atau sayur2, aku boleh naik meroyan bagai, sebab ter ghairah over the limit...geramm...grrr. Ikan kembong kukus agak femes di sini, sebab selain gerai Puan Intan ni, ada juga beberapa gerai menjual produk yang sama.. Ni kira rezeki dia lah, sebab sampai2 jee terus guaa sudah kenan sama dia nya ikan...aduhh, rembat lah 1 kg..baru RM 12 sahaja...apa2 kalau nak tau lebih lanjut anda boleh kontek Puan Intan - 010 - 5408120.....orait...(ni dia tak suruh promot okey, mat gebu saja nak tolong orang melayu kita).

Ikan kembong rebus ni segar dari laut dan dikukus. Abah mat kan, dia suka tau makan ikan kembong rebus ni, masak gulai pun sedap. Tapi mat suka goreng. Puan Intan tu selain berniaga ikan kembong kukus, ada juga menjual kerang dan isi kerang..Hmm tu jee yg mat nampak. Lagi satu kan tu lah lupa ambik gambar, kat situ ada jual siput sedut yang mat dah pun masak dalam N3 ini.. Isi kupang pun ada, besar2, cuma nak beli tapi takut rosak bila sampai ke Sedenak...hampa tau. ku tinggal kan kupang itu dengan puteh mata...huhu. Tak pe lah lain kali boleh beli, kena prepare apa yang perlu dulu..

Masa naik ke tingkat 2 mencari telur itik, tiba2 mat lalu depan satu uncle ni tengah buat terompah kayu..ishh nostalgia kan terompah ni, terutama dikampung2 dulu. Cuma mat perhatikan terompah sekarang tak sama macam dulu2 punya, psstt Ady..aku tak pakai pun terompah pun..hehe. Seingat mat dulu nya kaler oren dan tali dia belang2..sedikit berat. Satu yang mat suka, terompah ni kala berjalan, dia ada bunyi bising2 sikit kan..ala2 macam dalam cerita "oshin"..wahh si mat klasik betul, sampai si Oshin pun masuk dalam dia nya N3...apa nak buat, dah blog guaa, jadi suka lahh nak tulis apa...lain lah blog blogger sorang tu..baru lahir blog baru UV dah 1000+..perghh hebatt!!... Hmm ok lah N3 untuk kali ni, kalau rajin nanti ada lah N3, kalau tak esok je lahh...letih lahh..ok semua salam sayang dari DTS-MAT GEBU...

6 comments:

mama ju, said...

Aslkm anakanda,

Hehe mama baru tgk Ben dgn anakanda kat I tube ..tetinggal k/api..apapun terus berjuang dlm dunia masakan. Suka mama tgk org yg tak lokek dgn ilm..bye..jumpa lagi.

andrewngjinyin said...

yes, ikan kembung kukus memang sedap digoreng dan dimakan dgn sambal petai.

Citarasa Rinduan said...

cik mat..
ayu nie kalau ikan kemobong bukan jer meroyan.. perut pun naik senak.. entahlah.. macam namanya gak.. kalau ayu belasah lebih seekor..
sure perutku kembong..
hahahha..
macam baby pulak...

Sis-Lin said...

rumah mak aku ada 2 terompah oren tu..satu color merah le..tu atok cina aku punya..kira pusaka le tu, sbb atok dh mati kan...yg tggl terompah dia jek..hehehehehhe

t.a.c.a said...

ikan kembung kukus nie selalunye family kitorg panggil ikan rebus.. selalunye kitorg goreng garing buat sambal atau taburkan bawang merah + cili padi goreng dan perah asam limau.. memang bessttt!!

Aziela said...

Cik Mat, disebabkan kita sebaya, maka memang mengimbau kenangan betul bila sebut pasal Oshin nie. Kita pun obses dgn Oshin ni dulu..hehehehhe

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.