BEN ASHAARI

Monday, April 18, 2011

ETIKA SEORANG BLOGGER..

(SUMBER DARI GOOGLE)
Salam petang semua..N3 sengaja ni mat nak sentuh sediki pasal etika kita sebagai blogger. Dunia internet ni luas, tanpa halangan, kalau kita mempunyai sambungan internet, ibarat macam kita membawa dunia ini bersama setiap masa. Semua ada dalam tu, dari yang baik, sampai yang paling keji. Pasal etika ni secara amnya, ianya meliputi semua peringkat tak kira internet, media cetak atau media eletronik. Pada blogger2 semua yang sudi baca N3 mat gebu ni, mat nak sampaikan satu jee etika yang paling pentingg...kejujuran dan rasa tanggungjawab.. Mat perhatikan blogger2.. mereka ada memuat turun artikel2 dari laman web suratkhabar tempatan, blog2 alim ulama, sebagai n3 selitan di blog mereka, yelah hal2 macam tu tak menjadi masalah..asal kita ada rasa tanggung jawab backlink pada mereka....

Satu isu yang hangat sekali, dan kami blogger masak2 sering menghadapinya, ialah isu curi gambar masakan....aku nak kata apa lagi, tak tulis sumber dapat kat mana kan. Isu ni letih nak cerita tapi ok kan untuk blogger2 baru.. Isu hangat sekali berlaku pada DTS ialah bila gambar "Kek Kukus Buah2an" pernah dicuri oleh Majalah popular..kes tu ada di sini. Jadi pesan mat pada semua blogger muda..Kalau ambik mana2 gambar sekali pun, tolong lah bagi kredit pada pemilik gambar asal..kalau tak dapat dikesan, tulis "sumber dari google" pun tak pelah..at least tuan punya gambar faham..Kita tak nak kan jadi isu...mat sendiri serta rakan blogger masak2 banyak kali gambar2 masakan kami di plagiat..

Kadang2 bila mat nak tulis macam ni, mat rasa bersalah...macam tak layak, tapi ini cuma pesanan seorang blogger masak2 biasa macam mat, walaupun hampir 5 tahun berblog, ianya memang masih mentah. Tapi tak mengapakan mat gebu berkongsi pendapat dan sedikit info di sini. Pada semua blogger, jadilah blogger yang bermoral dan beretika...ini semua akan menjaga nama baik kita kelak...Ok tu saja salam sayang dari DTS-MAT GEBU....

37 comments:

AdyBudika said...

aku baru tau pasal ni mat..errrr

HAJAR hasan said...

sabar ye pak cik mat. kesian blogger-blogger masakan. apa2 pun all the best dan selamat maju jaya!

EYQASARA said...

bagus untuk yg tak tahu.. eyqa pun dulu tak tau sampai terbaca entry mcm ni... baru la paham...

bersama kak Es said...

peringatan untuk mereka yang lupa .

tq CMG

Ummi said...

Moga isu-isu mcm ni xan memeningkan kepala lagi kan Mat kan...

geez said...

btul tu En. Mat... Saya sokong! Lepas ni semua blogger masak kena watermark la hasil keje takut kena curi lg...

**::CIKNUURUL::** said...

sdih je dgr pkcik mat ckp,.cm luahan hati pon ye,.sy xreti mse mle2 dlu nk crdt pe sume,.tp kite ade tling dgr,ade mte pndg,ade mlut tnye,.so,mkin lme boley la pndai sket2,.krg2nyer dpt 1 ilmu bile kite cmmuncte dgn org dlm alam maya ni ye x?,.lain cmmncte dgn org kt luar,.btol x pkcik mat?,.hehe

Ujang9897 said...

apa pulak tak layak..

sekali sekala entri mcm ni yg kami perlukan..teguran membina..bukan menjatuh kan..


cayalah =)

airmataibu said...

benda basic aje sebenarnya, ibarat kita pinjam atau ambik barang orang mesti kita kena cakap dgn tuan punya, klu x jumpa tuan punya pesanlah dgn siapa2 yg rapat dgn tuan punya, barulah kita x dipanggil pencuri, bukan senang nak perah otak cari idea nak masak lepas tu nak hias cantik2 masakan tu lepas tu ambik gambar buat editing lagi... orang lain senang2 ambik... dalam FB pun ada jadi jugak che mat... tak minta izin tak ada apa, tiba2 tengok ada aje nama dia "tag" sendiri kat gambar tu, dah banyak kali jadi dekat ita, kalau dah hilang sabar esok "blocked" aje insan malang tu, bukan nak kedekut sangat, bukannya bawak masuk kubur pun gambar2 tu... tapi sekurang2nya minta izin x ada salahnya... bukan pakai duit pun...

kakyon said...

salam cik mat,
setakat ni tak lg amik gmbr mskan org lain.biar gmbr mskan sndiri tu kaku..ku tepek jugak..hehe
eloklaa..n3 mat ni ingatkan semula pada kita semua..mana tahu kut2 terlupa.;)

risa said...

cik mat...sori eh
saye buat cerita neh
http://hasrisa.blogspot.com/2011/04/ben-ashaari-bikin-filem-bloggers.html

Sis-Lin said...

Ishhh isu mcm ni mmg xkan habis2 punyalahhh..
Silap2 byk lagi gambo yg mereka curi..cuma takkan xde keje kita nak belek nak search satu2 kan...huhuhuhu

Silap2 gambo muka aku pun ada kat botol kicap USA sana...hahahahhaa

Izamir Ridzwan said...

terima asih atas peringatan ini

Matjoe said...

yep , agree dgn MAT, jgn laa curi2

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

abg mat..td ada mik gbr pecal utk segmen meminang pinky..hihi tapi ada back link pada blog ni ;)

dh baca lom..ada pm kamu di fb huhu

Mama Hanim said...

terima kasih CMG.

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

sabar ye Mat Gebu..tu yg LM risau..bab masak2 nih..mana tau kwn cedok resipe CMG..dia tak ckp dr mana dpt..LM buat dan siar resipe tu lak..aduhhh klu jd kes camni..maaf ye CMG...

MiszNoRuL said...

incik mat gebu,
frankly speaking sy pernah nampak pic masakan incik mat ni kt booth gerai2 utk sambutan hari raya ofis sy ni..dan sy kenal pn sebab ade watermark kt situ..ade rase geram juge sbb dia main print je kan..bile ty "search dr google" ..then biler ty ade mintak permission ke? sah2 la tak kan...

as a blogger, sy pn panas juge kalau org suke2 je letak pic orang lain tnpa ade backlink, at least tulis la credit amik kt mane n dr sape..bukan nk minta isu ni dibesar2kan pn..cume penat amik pic tp org lain yg dapat pujian..

last but not least..sabar banyak2..tk pun kite bako aje la..

mcm ni lah said...

duhhh siannye gambar yg cantik kene curi,.. saya cadangkan supaya setiap pic tu pastikan ada watermark atau ada signature di tiap pic2 tu,.

[n a j e e b] said...

kasi potong tangan mereka! LOL!

Ija Zambry said...

cik mat, kalo blogger mak2 plak, gambar anak2 kena curik, tak ke laaagi naye kan. isyy mintak jauhkan la.

KayNisa said...

alamak, sy slalu je amik resepi dr blog pakcik mat, tp sy de btau sy amik dr sini.. xde le ckp tu resepi sy.. cthnye mcm entry mee kuah tomato

K.Nor said...

salam.. pada yg suruh letak watermark tu.. ada dah watermark pun kena cantas gak.. kan che mat..

ermm... sangat2 sokong n3 che mat ni.. hidup Geng Masak2! :)

*47!k@# said...

bukan bab2 memasak ja..bab design pon depa ciplak tak backlink..tp belum berlaku kat ika la..sbb every entri artwork ika,,ika akan pesan jgn ciplak jadikn artwork sendiri..ika pon dh kuarkn entri psal ciplak mnciplak ni..spa yg mkn cili dia lah terasa pedasnya kn..:)

http://snasatieka.blogspot.com/2011/04/copy-save-pencuri.html

suriayati baharom said...

plagiarism ni mmg x bole dipandang enteng..kita perlu bertindak walaupun kesnya nmpk kecik je.ini utk peringatan pd yg lain.sy ada bt thesis mengenai plagiat ni.ada saluran utk kita ambil tindakan.w'ever,i setuju dgn pesanan abg mat tu..noted.

Liza @ Adzriel AB said...

nak kerja mudahlah tu tapi tak hormat hasil usaha org lain.

p/s : selalu curi gambar sedap2 kak ummi.

Lynna said...

Nape tak amik legal action jer dgn org yg curik gambo from DTS ni Cik Mat? bukan org biasa2 tuh....Magazine kan yg "pinjam" tuh? & selalu jgk jumpa gamba n resepi from blogger2 masakan neh kena curik masa blog hopping....those irrespinsible peeps dont even care to give u guys some credit....hopefully this doesnt stop u guys from blogging....byk pahala dpt uolz share resipi ni...huhuhu Kudos to Cik Mat & those bloggers...;) selalu skodenk blog2 masak ni i.e K.Ummi Kuantan, K.Nor Tganu etc.... tp jd silent follower je la.. ;)

Pembawa_Wacana said...

betul tu bro.... tak nak berlaku lagi kes macam ni... lain orang lain sensitiviti....;)

jeBateja said...

Samo lah dgn den ABG GEBU...gambo den ambil masa solat jumaat kena kebas oleh satu BLOG yg POPULAR...tak plak dia bgtaw sumbernya....cuma dia silap tak tukau nama gambar tu...buatkan den le detact....ahakz...

TAPI sebab dia citer benda baik...den Halalkan lah....moga2 den dpt sedikit pahala dari nya...ahakz...

norinaomar said...

sabar2...
Che mat gebu,saya pon copypaste gak,tapi copypaste dalam microsoft word untuk tambah koleksi..=)
CMG tak join masterchef malaysia ke?

Mat Gebu said...

@ pembawa wacana - hmmm tak pe,kesilapan teknikal...Saya sedia membantu mempromosikan blog anda dan lain2 pada bila2 masa saja..bergantung pada n3 lahh yea, kalau boleh ngam, apa salahnyaa...

Firdaus Kasim said...

emm bau sampai ke sini la.. hehe

Latest Entry :
Header Blog Ben Ashaari Yang Cun Macam Header Blog Saya"

Zie said...

as salam CMG...bagus peringatan CMG ni....

Hani said...

As salam abg mat,
tq sebab create entry ni. (wah perasan plak) hihi.

hani dh email kat kosmo to writer itself and editor juga. skang dh jadik isu kt sana. writer lom reply lg maybe cuti.

org kata hal kecil tp tu mencuri namanya, kena bg reminder pada org2mcm ni. wartawan ada etika.

esok hani bg tau apa yang mereka reply. kalo buleh saman juta2 lemon kan bagus haha.

ni entry hani tu; http://hani81.blogspot.com.

tq again. advise ni untuk semua blogger.

heliz said...

entry incik MG buat ni sama tapi tak serupa dgn isu yg penah sy tulis dalam http://heliz797.blogspot.com/2011/01/duitmesti-baca-punya.html.

Pink Lavender said...

hi,
saya new blogger & sy merupakan peminat blog mat gebu!!!
thanks for d info mat gebu..

kakzah said...

saya new blogger. boleh tak ajar cmna nak buat link.

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.