BEN ASHAARI

Wednesday, April 6, 2011

AKU MASAK "BF"...TIADA UNSUR "GAY"...OK...

P1270098
Salam morning Rabu semua....Hmmmmmm..segarnya udara kat Sedenak nih, tapi tu kejap jee, kang bila lori dah mula lalu lalang, bau asap pulak. Kecohh pagi tadi di Sahabat
Blogger ..Gara2 student UTM, Sunah...sabau jee aku..hahaha macam nak pengsan okehh mat gebu. Lepas tu jiran mat buat pulak N3...perghh lagi lahh...macam bersangkut paut pulak dengan N3 Sunah.. Tapi mat gebu faham, hanya gurau senda, kalau hidup tak boleh kena usik, tak boleh bergurau, baik duduk dalam gua batu, kawan dengan kelawar, ular dan kongkang. Cerita dia, pagi tadi sunah YM dengan mat, dia tanya "pcm dah breakfast?"...mat kata "baru nak masak BF"...wahh sunah terkejut sudah "bf?"....Dalam hati mat berkata, kacau budak ni, sah2 dia ingat boipren..erkk ada kang org chop aku cik gayah...pengsannn >_< link kat
sini. Lepas tu ben pulak keluar N3 "tiada unsu2 gay" kat sini..wahh elok tu tajuk menidakkan situasi..kannn..jadi mat gebu pun pinjam lahhh..buat tajuk N3 pagi ni....hhhuhhhh..bahaya beb, kalau lalat baca ni, siap buat N3 nanti...

P1270105
Ok back on track yea, pagi ni mat goreng nasi impit, alah yang adabi nya tu je, 1 paket saiz besar. Saja suka2 sambil tu boleh masukkan dalam blog. Masak dia senang je, guna apa2 yang ada. Memasak ni tak boleh terikat sangat dengan satu2 resipi. Kena guna apa yang ada dan pandai2 lah derhaka. Apa2 kita tulis di blog tak semestinya kena ikut 100%. Kalau kueh2 melayu atau kek, mat tak galakkan derhaka sangat, kecuali kalau kita dah pakar. Pstt gosip sikit, amacam set lama tu cun tak?..Tu kami koletor PML (pinggan mangkuk lama) gelar set bunga sabun. Cunn kann, tapi mat tak de set cukup, pinggan dia cuma ada 3 biji, creamer jug tu pulak retak, tapi boleh lah buat lawa2 kann... Ok ni hari bebel panjang pulak..Jom semak resipi...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 paket ketupat NONA, saiz besar, didadu kecil
1 keping chicken meat loaf Ayamas, hiris halus
1 keping tauhu, dadu dan goreng
3 batang jejari ketam, kerat kecil
2 camca besar sambal tumis (resipi di sini)
3 biji bawanh merah, hiris halus
2 ulas bawang putih, cincang halus
2 kelopak kobis bulat, hiris halus
2 biji telur, dikacau sedikit
1 camca besar sos tiram
1/2 camca teh sos cili
1 camca besar kicap pekat
Sos ikan secukupnya
1/2 cawan air
Hirisan daun sup, untuk hiasan
Hirisan cili merah, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang merah dan putih hingga wangi. Masukkan sambal tumis, sos cili dan sos tiram, kacau rata dan tolak ketepi kuali. Masukkan telur dan biar sekejap. Bila telur sedikit mengeras, kacau rata.
  2. Masukkan chicken loaf, jejari ketam, kobis dan kacau rata. Tuang air dan masukkan kicap pekat. Kacau dan bila pekat, masukkan nasi impit, gaul rata. Tambah sos ikan secukup rasa dan masak hingga kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
  3. Tabur hirisan daun sup, cili merah dan bawang goreng sebelum dihidangkan....Selamat mencuba!!..

27 comments:

fienaz said...

sedapnyer mat gebu...suke sangat tengok masakan mat gebu...meleleh air liur...hehe....

Sunah Mohammad said...

hahahahahahahaha! jom masak Bro Framestone pulakkk~~

akuanakpahang said...

Salam CMG, alahai kita biasa hentam nasi impit ngan kuah kacang aje... leh try nie nampak best aje :)
New Entry "Siapa Syed Mohamad Asri | Usop Wilcha | Shy8"

ketawariang said...

suka masak n makan benda ni.... terutama bila makcik nak dtg rumah...awal2 dia dah call, tlong masakkan lontong goreng ok.. hehe

tp kalau saya masak, saya tambah lobak asin yg dah hiris kecik2 tu masa goreng..so ada masin2 lemak masa makan... pergh terasa skrg ni... hihi

*boleh x abg mat gebu bagi ym abg mat?*tq

Pembawa_Wacana said...

hahahaha..... Sodap BF ni.... Boleh cicah kuah satay...:D

shida anwar said...

wah..wah..akan di cuba..

EnY YuSniZaR said...

waaaaaaaaaa ni kreatif betul la....

Dinda Iva said...

Alhamdulillah...sedap ni..boleh buat masak lauk tengahari sekali ni..hehehe

Isteri Yang Comel said...

hihihi, bf... kene buat tagline tiada unsur gay.. cik mat sedapnyer lontong goreng kamuuu... IEB selalu gak buat tapi lepas raya ;ah, sebab extra nasi himpit kan banyak

aDisH.sHidA said...

dah baca entry sunah..hahha..egtkan cmg nak masak ady...kihkihkih...myb sudah x biasa ngan sgktn bf utk bfst kot

mynameismy said...

ngeh3. dah bace dah... @___@

Miss Ran said...

erk sedap...tp mood nk makan hilang

joegrimjow said...

esok pose ok

Amira Anorah said...

tak de bf lagi pagi2 nie..:((((
PCM saje bikin lapo~~..huaua..
nak terai lah..cari bf pastu goreng..hahahah

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

as salam...
ni antara makanan yg saya lum pernah mkn lg...menyelerakan rupanya.

Nour El AiN said...

Abg. Mat nih barulah tahap pakar..
masak lemang pun boleh pelbagai gaya.. dahla nampak sedap..
tergugat iman org tgh diet nih huhhuhuh

izahdaut said...

sweetnya bunga pinggan mangkuk tu.. suke tengokkk..siyess sukee

Axieda'great said...

uisk... jauhnya pemikiran
saya x penah pun terpikir nak wat nasi impit goreng
ingat tadi kuey tiow ke ape
isk... bestnyer klu saya ade idea cam ni

~IZAN~ said...

hai che mat...salam perkenalan...xsangka nasi himpit pun boleh masak mcm ni...ingatkan potato goreng td...tima kasih bg idea ni...tak rugi jengok blog che mat...skrg saya dh jd follower che mat...^__^

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

ada beberapa makna BF tu.. tp kenalah pandai2 gunakan dimasa2 tertentu.. hehe.. apa2pun.. terliur tengok lontong goreng dengan tempe goreng kat bwh tu... peberet jugak tuh tempe..

Nin said...

Hahahahaha... rasanya CMG kena guna pemukul lalat yg besar nanti.. kihkihkih. Lawa la set tu tapi set untuk salad telur tu lagi glamour..

~ Mummy Gee ~ said...

CheMattttt.... cantiqqqqqqqqqnye teko aladin, creamer pot dan milk jar bunga sabun tu.... baru semalam saya buat n3 pasal koleksi ciput bunga sabun saya

Jaja said...

salam...first time tgk lontong goreng ni ms g umah mak mertua kt kota tinggi... ingatkan Radish kueh yg selalu org cina goreng berkobar-kobar tu. rupa-rupanya lain...

girllsss said...

sedapnye cik mat~
cik at,tlg follow blog saya yg x seberape ni..baru nak berjinak2 berbelog..minat da lame tapi x pandai..tlg beri tunjuk ajar ye?

girllsss said...

http://itshappen11.blogspot.com ni blog saye~

PrinceszChantique said...

Eiii....nampak sodapp giler la Mat..nak try..nak try!! (SambilAngkatTgnDoa2Menjadiklaaa)..hehe

PrinceszChantique said...

Untung betul sapa jd Istri Mat :) kalau isteri dlm pantang tak susah hati...suami boleh masakkan sedap2!! :)

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.