BEN ASHAARI

Friday, April 15, 2011

AKU DAH MULA RASA BOSAN....TAPI.....

Bosan dengan blog....tiba2 itu yang mat rasa hari ni...hampir 5 tahun berblog, dan dalam sejarah hidup aku sebagai sorang blogger masakan (yang teramatlah biasanyaaaaaa), mat gebu rasa bosan yang datang dari dalam diri...sungguh nih. Selalu mat kata bosan, boring tapi tu cuma dari mulut, tidak dari hati..Berbeza sungguh hari ini Jumaat, sesuatu telah membuatkan mat gebu berfikir dengan lebih mendalam....terutama pasal penerimaan orang terhadap diri kita....

Mat tulis ni tak langsung mencuit mana2 pihak, atau nak minta belas kasihan dari sapa2. Kalau tengok blog masak2 ni dah jadi tak terurus, dengan N3-N3 yang lari dari dunia masakan, N3 luahan perasaan dan jiwa kacau..serta macam2 isu lagi...Tak mustahil nanti satu hari mat dah malas, mat biar kan saja blog ini macam sekarang.... isu tutup blog ni kadang2 orang jemu dah dengar, asyik ulang yang sama, betul tu, mat sendiri jemu, tapi macam ni lah, ini blog masak2 kan, jadi kalau mat tak xtif ataupun sebarang kemungkinan berlaku pada mat gebu, biarlah blog ini sebagai tanda kasih mat gebu pada anda semua, itu pun kalau masih sudi singgah...

Satu lagi mintak sangat, anda pandang lah mat gebu ni sebagai sorang blogger masak2 biasa, mat tak nak jadi terkenal ke, femes atau glamer...benda2 tu pada mat tak boleh nak dibanggakan sangat..itu yang mat rasa sekarang ni, jika kita ada nama kukuh dalam dunia blog pun dah ok. Berblog mengeratkan silaturahim, yang tak kenal jadi kenal..yang jauh terasa dekat dihati...cuma sekarang ni, kita perlu lebih berhati2 dalam apa jua keadaan...dalam setandan kelapa pasti ada yang komeng, yang komeng tu rupanya diri kita.....tulisan N3 ini hanyalah coretan dari seorang manusia bernama mat gebu yang banyak berdosa dan dari apa yang aku rasa sekarang ni, moga esok akan terhapus perasaan ini, dengan izin Allah swt...minta ampon dan maaf...Moga hal2 sedemkian tidak merenggang kan tali persahabatan kita antara blogger....Salam sayang dari DTS-MAT GEBU..

34 comments:

SiS NaD said...

SaLaM aBG MaT... JanGaNLaH PK CaMTu... MeH saYeR TiuP JauH2 PeRaSaaN Tu BiaR iLanG TWuS... i LiKe uR eNTRieS...

Miss Ran said...

tggu pcm aktif smule

setia mnnti

bersama kak Es said...

alamak! baru nak kenal2..dah merajuk rajuk..
ala, sape nak bagi resepi mee mamak kat saye ni..huhuhu

IFA Athirah said...

just follow ur heart mat gebu!! =)

Nieda said...

Mula2 tgk gambar kucing tu ingat ke org .Dekat bloglist saya punya , kecik ja gambar tu.Bila dah klik baru nampak jelas. Jgn bersedih dan bermuram durja.Byk kan istifar dan solat mlm.Insyaallah hati jadi tenang semula.

Eyrique Ettiqaz. said...

oh tidak CMG..bykkan bersabar krn sabar itu cantik..

Kak Sam said...

Cikgu Mat kena pergi cuti2 malaysia kut. Past campak rasa bosan tu jauh ke tengah laut.

mcm ni lah said...

alahaiii bunyi mcm majuk jer,. amek la cuti sehari dua,. gi mengurut ke atau gi le cuti2 kat luar nun cari ilham kate orang kan,.. jgn dilayan sangat perasaan tu,. biase ar manusia normal kadang2 mood tu ada naik turun nyer,..

Idah said...

biasalah hidup ini tak selalu indah, adakala kita di atas adakala kita di bawah..ia ibarat roda..hari ini kita rasa down mungkin esok akan memberi lebih semangat utk kita...semoga mat gebu terus berblog....buang jauh2 perasaan itu ya....

miszlullaby said...

nape ni cikmat? cam sedih je...ML pun jadi sedih bile bace =(.isk isk..

miszlullaby said...

nape ni cikmat? cam sedih je...ML pun jadi sedih bile bace =(.isk isk..

Gee® said...

Alahai...sedey nya, apa dh berlaku ni bg mat...mcm kecik ati kat seseorang nih...byk2 bersabor dan berdoa...moga Allah beri kekuatan dan hidayahNya...tak dapat bygkn dunia masakan tanpa CMG...oh Tidak!!

Yatie said...

Assalamualaikum Mat,
Nape ni..banyakkan sabar ya..biasalah tu tngh takde mood..esok lusa oklah tu...jngn layan sngt perasaan bosan dan kecewa tu...ambek masa dan rehat yg cukup..jngn beri tekanan pada diri..insyaAllah jiwa kan tenang...

= akak sebenarnya yg dah malas dan takde mood nak blogging ni..bnyk keje..tu akak wat n3 ikut masa terluang je...Mat jngn berhenti, kasihan pada kami semua peminat setiamu...anggaplah sebagai amal jariah semua tu...satu hari walau satu n3 pun dah memadai...taklah nnti kami merindui Mat..suka menu2 Mat dan celoteh Mat...buat kami semua tersenyum je bila baca celoteh Mat...sekurang2nya Mat dah gembirakan hati orng2 yg tngh sedih dan kecewa...hanya Allah saja yg membalas budi baik Mat selama ini...kami semua setia dan sayang DTS...

✿❤ IzanCraft ❤✿ said...

kalau che mat tak post entry nanti mesti saya ter intai2 manalah che mat pergi...

Along Maklong said...

maklong pun baru nak memberanikan diri.. mengomen dekat CMG ni.. dah boring pulak..
baru nak belajar mencuba resepi2 yang ada.. dan maklong belum sempat berterima kasih..
teruskan berblogging CMG..!!

Ujang9897 said...

tak best la baca mcm ni abang mat..

rilek ek.., pergi kat dopan cermin tu, sonyum sorang2 dopan cermin..nanti ceria la..=)

Mat Gebu said...

@ ujang - hmm, tak pe, lepas ni saya oklah...benda biasa2 je nih..

alissa aiman said...

salam pakcik kenapa ni? ada yang xkena ye? jgn sedih2 k...klu xde org dh nk sokong pakcik igt tau eman selalu ada kat belakang pakcik...godek blog pn sbb pakcik tau sbb nk follow pakcik =D

Muna said...

Salam cikMat,
Betul macam yang cikMat tulis tu... dari blog ni banyak persahabatan di bina... cheq ni tak pandai nak buat karangan, that's why cheq ni jarang tulis comment, but I truly appreciate all friendship being made just by blogging... lebih ramai yang sayang cikMat dan blog ni dari yang sebaliknya... if you decide to stop, you'll be missed...take care.
xoxo

Wuucin Kimora said...

Lorh.. jgnlah cmtu.. xpuas ag nk baca en3 Cik Mat.. lg2 pix masakn yg sedap2! huhuh ;)

ida @ 1001resepi said...

Salam Mat,
pada pendapat kakida, berblog ni bukanlah satu komitmen...hanya utk suka-suka...kakida berblog hanya untuk relax setelah penat masak dan menguruskan hal anak dan rumah tangga...pasti mat juga ada tujuan dalam menulis blog ni kan!
jadi ikut kata hati mat...blog mat, suka hati mat nak tulis apa dan bila...asalkan tak langgar undang2...hehe...

sonata anak kancil said...

salam...perasaan ini timbul bila ada urusan lain nak buat (pada sy lah)...sy ucapkan tahniah kepada CMG dengan usaha yang murni selama ini dengan idea resepi2 masakan yang sungguh menyelerakan - sy ada kutip resepi2 dari sini - tapi tak masak - - ada keinginan nak cuba tapi tak sempat2 sebab kesibukan bertugas rasmi.Terima kasih yang tidak terhingga atas sumbangan2 resepi di sini.

Sy amat berharap CMG still keep-in touch dengan gaya yang santai ini...semoga usaha murni ini sentiasa diberkati Allah swt. Teruskan menulis N3 masak2 CMG!

Mat Gebu said...

@ pada semua - Jutaan terima kasih atas kata2 semangat anda..Lepas mat tulis ni, lega sungguh rasa bebanan dalam hati...syukur alhamdulillah. Hari ni mat rasa lebih ok dan bersemangat....Terima kasih sekali lagi...

Shasha said...

Salam Sayang Cik Mat...

RieRien said...

Salam Cik Maaaaat jangan lah stop dari berblogging saya ni baru nak start..tiap tiap hari mesti nak jeguk dapur cik Mat, kalau tak rasa x complete hari tu macam ketagih kopi ...mesti nak secawan tiap tiap hari..apa-apa pun yg Cik Mat rasa..sementara je..banyakkan besabar dan beristighafar ye...insyaallah akan hilang gundah gulana tu..;-)

Shasha Catering said...

Cik Mat teruskan usaha murni ini, anggaplah segalanya sebagai pembakar semangat untuk terus maju...

WanYgBest said...

En Mat...pd pndgn saya la...

1. ni blog En Mat, suka hati En Mat la nak tulis apa pun, yg suka boleh singgah, yang tak suka boleh blah

2. kalau semua blogger masakan tulis resepi extravaganza, yg perlukan 4jam masa penyediaan cthnya, sapa nak tolong beginner mcm saya?

dah bape kali En Mat kuarkan entry mcm ni, mgkin sbb En Mat x percaya pd diri sendiri, mgkin ada yg x puas hati ngan En Mat, tp tu lumrah yg En Mat kena hadapi ngan tabah. What ever you do, dont explain, coz your friends dont need it, and your enemies dont believe it.

Keep strong & do whatever you love most...

Haruuta Chan said...

=_____________= ala ape nih . Best hape datang sini tengok resepi . Mak saya pon kata best bila sya bagi dye tengok tanah kat sini

Fahmi Mahat said...

blogger niche masak2 ni tak ramai. stay lah yea..

nak bubuh entri personal sesekali pun xpe. tapi kami semua suka , ramai reader pun suka entri bro.

klu kita leh fokus lebih pada apa yang orang suka pada kita, + apa yang kita suka pd org, bbanding apa yang orang tak suka pada kita, atau apa yang kita tak suka pd org, hidup kita akn lebih bermakna~

Regards,
FahmiMahat
=)

Izamir Ridzwan said...

pakcik mat.. buang yg keroh ambil yg jernih

lemongrass said...

Kan I dah kata jom datang Perth tenang2kan fikiran sambil masak2 kat dapur I pulak, surenya terus rasa bersemangat baik nak ber blog, hehehe.
Actually I pun dah banyak kali jugak rasa bosan nak berblogging, tapi after a few days, nak balik semangat tu.
Keep up the good work Cik Mat! We bloggers need people like you :-)

fazrin2211 said...

jgn perah bosan mat..hehehe...nanti saa nak bagi resepi lagi?

Nin said...

CMG, why not pergi bercuti and meet other bloggers yg rajin baca blog CMG macam kitorang ni. Kita buat meeting bloggers ikut negeri pulak.. So, katalah CMG bercuti kat KL, bloggers yg di KL & Selangor boleh meet up dgn CMG.. picnic kat taman tasik ke..? Boleh kenal rapat lagi...

Lisa Amin said...

Cik Mat........ adoiii merajuk tak habis lagi. Merajuk la... Kalau hari ni bosan tak pe. Tapi pecaya la, nanti rindu pada blog sendiri pasti hadir semula. Ibarat orang angau.... benci tapi rindu... bosan tapi sayang. Hehehehe....jangan rajuk hati yang tidak dapat dipujuk sudah. Ramai orang yang akan rindu dan termenong di dapur nanti.....

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.