BEN ASHAARI

Thursday, April 28, 2011

AGAR-AGAR SANTAN " SUCI"...

P1270878
Salam malam, sibuk ke memasing..kan ni malam Jumaat, mesti ada yang siap2 mandi bunga, berlangi limau nipis bagai, kasi wangi...kannn. Ok ni malam mat letak satu resipi biasa je. Ini kan agar2 santan atau agar2 seri kaya. Kalau agar guna gula merah kita panggil agar2 santan atau orang jawa panggil agar2 gudel. Kalau yang hijau ni biasanya kita panggil agar2 seri kaya..bukan ada campur seri kaya, tapi mungkin sebab penggunaan kaler hijau, santan, daun pandan dan telur, macam adunan seri kaya. Kalau ikut kan ianya menjadi 2 lapisan, bawah jernih dan atas pulak ada seakan2 ketulan awan, tapi kan...kan...kan, mat ada tersilap dan menjadi agar2 santan "suci"...kira masih "dara" gitu..Pstt..ady budika buat pun jadi agar2 santan "dara", kat sini. ..Kalau ben buat baru jadi kot, sebab dia kan....kan...kan...hu sendiri sambung lah.. Jom kita ronda2 ke blog ini...tengok apa ada..rasanya macam2 ada....erkk...hehe.

BAHAN-BAHANNYA :-)
12 gram agar-agar serbuk
2 helai daun pandan
800 ml air
3/4 camca teh paste pandan
1/2 cawan + 2 camca besar gula pasir
200 ml pati santan
1/2 biji telur (pecah kan 1 biji telur, kacau dan ambik 1/2 bahagian)
1/2 camca teh esen vanilla
Secubit garam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan agar-agar serbuk, gula pasir, daun pandan, paste pandan besama air tadi. Kacau dan jerang atas api hingga mendidih, gunakan api sederhana.
  2. Sementara itu, satukan pati santan bersama 1/2 bahagian telur, esen vanilla dan garam, kacau rata2. Tuang dalam adunan agar2 tadi, kacau perlahan dan biar sehingga bancuhan santan kelihatan berbiji2.
  3. Matikan api, buang daun pandan dan tuang dalam bekas kegemaran dan biar hingga hilang wap panas. Simpan dalam peti sejuk. Sedap dihidangkan dingin.....


Link

14 comments:

AdyBudika said...

kenapa kalau tak layer dikatakan dara mat?? errrr

Diana @ Melley Mey said...

sedapnyee... geram tgk taau.. :)

CikBulat said...

agar-agar gudel. luls. hahahaha !!

Ummi said...

Alaaahh agar2 ni dah dapat kat ko...xda ke sucinya daaaahhh...hehehe...Ko mandi daun serai wangi ke Mat? Seharian dah kat dapur tu..ahakss!

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

wahhh mandi limau tu akak loike bahahaha..
presentation abg mat tetap terbaek..sgt suci dgn adanye bunga meah tu..hihi

yatie Awang said...

sedapnya...nak try buatlah nanti, tq untuk resepi

~Norul Mas Hana ~ said...

wahh..cantik..pasti sedap.. =)

hana said...

suci mat eh? gelak dulu... kikikikikikiki...........

Kalamhati said...

suci si agar-agar santan..hehe

Melur Jelita said...

Begitu suci dan jelita, tak sanggup nak makan

~...AmALinA....~ said...

nak kena try buat nih..hihihi thanx ye pcm..=)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

sedap !mkn sejuk2 buat LM rasa cam nak pengsan .haha.

Mat Gebu said...

@ ady - orang "dara" jee buat jadi gitu, kalau mak2 orang, tak jadi kot..hahaha..

@ diana - geramm kann. sedap dimakan sejuk2..

@ cik bulat - hahaha, serius, tu kalau orang Jawa panggil, agar2 gudel..

@ kak ummi - uikk...akak tak ngidam ke, kata pembawak budak.

@ pinky - mula nak cari bunga pink, tapi tak de..merah pun ok gak. nampak garang.

@ yatie awang - nanti cuba yeaa..

@ norul - yeapp nice, lagi2 makan masa sejuk..nyamannn bahh..

@ hana - haha, suci leer lom kawen, kalau macam nkoo suci dalam debu...sori.

@ KH - sebab nampak kesuciannya kann.

@ MJ - suci dan jelita..tu kira anak dara sunti.

@ amalina - sama2 dan nanti try buat...

@ LM - memang betul, sedap dimakan sejuk...

Mr.Ree said...

apakah kesilapan yg menyebabkan x jadi 2 lapisan?? he~

selamat berbuka puasa.. ;DD