BEN ASHAARI

Friday, March 25, 2011

TUMIS TAUGEH SOTONG BELACAN..

P1260658
Ehem..ehem...psttt...dah minum petang ke?...Nak gossip sikit lahh..alahh kenal tak Mat Gebu?...Blogger perasan bagus tuu....konon lah macam bess blog dia, tapi masak cincai2, pun masuk kan kat N3, dah lah tu..ulang tayang tah berapa puluh kali..Masakkan macam tu, budak sekolah pun reti...kann... Huhu, macam tu lah drama "the lalat's" yang akan keluar tak lama lagi. Pada mat. apa2 sekali pun kita nak tulis atau letak dalam blog, itu hak kita, lagi pun bukan dengan benda2 tak elok, setakat ulang tayang resipi je, free pulak tu bukan mintak bayaran...Astro tu koo tengok, bayar mahal kan, rancangan ulang tayang juga. Resipi2 mudah ni memang mat tujukan pada anak2 muda kita yang baru berjinak2 ke dapur....samping tu bagi idea kat para suri rumah tangga juga..

BAHAN-BAHANNYA :-)
300 gram taugeh soya, buang ekor, cuci dan toskan
1 keping tauhu, dadu dan goreng, toskan
6 ekor sotong, saiz sederhana, hiris bulat, cuci dan toskan
1 biji cili merah, hiris
1 biji cili hijau, hiris
1 biji bawang besar saiz sederhana, hiris
3 ulas bawang putih, dititik
1/2 inci belacan, larutkan
1 camca besar sos tiram
Garam secukup rasa @ sos ikan
Secubit gula @ serbuk perasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih, cili merah dan hijau hingga layu, masukkan sos tiram dan belacan, kacau rata. Tambah sotong dan tauhu, kacau lagi.
  2. Masukkan taugeh dan juga sedikit air. Masak sekejap dan tambah garam secukup rasa dan secubit gula atau serbuk perasan. Jika guna sos ikan, tak payah letak garam. Bila taugeh lembut, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera...

14 comments:

Miss Ran said...

yeah sokong sifu!!!

masak simple mne pon..kalau kite buat..ikhlas..ttp akn jd entry..astro da la byr..ulang2..

kite bg resepi free2..tak payah beli bku pon nk mara..manusia2

PidaSanglang said...

btol tuh akak setuju..aku punyer punya blog suka hati aku la nak post apa pun he he he ...but banyak resepi mat akak cuba maklumlah kurang daya masak he he he

Mak Qis said...

mat..akak suka makan taugeh kasar(soya) neh...dulu masa kecik, mak akak suka campur dalam masakan asam rebus tempoyak ikan...ya Allah sedapnya...skang bila buat kat anak2..awat depa tak suka haa?? jakun betol la budak2 neh...

[n a j e e b] said...

masak je keje kan...org tgh lapo ni tau x...?? <--tiba2 emo! LOL!

Cik Azizah said...

rajinnya mat gebu masak...sedapnye..lapar ni..

miszlullaby said...

rindu stong malaysia...manis je rasa kalau baru lepas masak, mkn dgn mak, lagi la rase manisnye....uuuuu...

cik mat suke tak makan kerabu sotong ala thai?...sedapnyee....kecur rase air liur ni.hihihi...

hari ML buat mee bandung je.=)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

lamanya x mkn taugeh soya

Kalamhati said...

perrgghh belacan2 ni bisa buat diriku bersin dan gatal idung..hehe

whitecappuccino said...

sedapnyer !! saya hantu sayur!

Adzriel AB said...

dah lama tak makan taugeh besar. rangup.

Unaizah said...

Salam perkenalan. Dah lama skodeng blog awak ni. Hari ni i jadi follower you and minta izin nak include in my bloglist ye. Selalu gak amik idea utk masak dari blog ni.

Liana said...

salam

shukran kongsi resipi yg enak ini! =)

Fathiah Rosdi said...

erk! sdpynr...must try

NaniRostam said...

Salam mat....sapa yang kata resepi you ni simple tu memang orang paling rajin dan kuat semangat mengalah tukang masak catering....salute kak nani.....

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.