BEN ASHAARI

Wednesday, March 30, 2011

MAYONNAISE CHERRY BUN....

P1260857
Salam malam, huaaaaa...ngantuk sudah, macam mana ni, belum waktu tidur sepatutnya, tapi mata dah layu. Syukur alhamdulillah, tangan mat dah mula beransur nak baik. Kalau sakit takkan aku buat roti, betul tak, eh eh eh, memang lah my bibik's yang buat tapi bab membentuk, mencuci gadget2 tu semua, sapa buat?..mat gebu jugakk...kann.Tapi memang sakit semalam, mood merudum terus..huhu. Ok petang tadi saja2 lah menderhaka satu resipi roti ni. Ceritanya mat kemas2 pantry, sekali kan...kan..kan, aku kan terjumpa kan. halwa ceri yang masih elok lagi...huhu terfikir ni apa nak buat dengan benda alah ni, bukak buku, selak internet bagai, sekali "Tingggggg"...haha idea derhaka timbul...Mat memah dah angan2 lama nak try derhaka..Hari ni semuanya berlaku dengan jayanya, syukur alhamdulillah...

P1260880
Menghasil kan 10 biji bun, tapi mat buat 9 sebab nak bagi susun nampak elok dalam baking tray yang ada. Mat buat guna Breadmaker dan ceri tu mat letak kemudian, agak2 dalam 1 minit sebelum tamat waktu mengadun. Pasal mayonnaise tu kan, mat nak test, apa akan jadi kalau kita tambah dalam doh tu, dengan tidak meletak pelembut roti. Boleh tahan, roti lembut dan gebu lahh..yelah kalau kita malas nak guna water-roux. boleh ganti dengan mayonnaise dalam 1 camca teh. Ok jom semak resipi mudah ni...

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram tepung roti
50 gram tepung gandum
25 gram tepung susu
30 gram telur (pukul 1 biji telur dan timbang)
60 gram gula halus
40 gram mentega
1/4 camca teh garam halus
1/2 camca teh bread improver
1 camca teh mayonnaise
1/2 camca teh esen vanilla*
1/2 camca besar susu cair*
12 biji halwa ceri, belah 8 setiap biji
120 ml air
8 gram instant yeast

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan diatas kecuali yang bertanda (*) ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan on...Masukkan ceri merah tadi dalam doh bila tempoh menguli berbaki 1 minit lagi. Biar hingga doh siap.
  2. Tabur tepung gandum pada meja kerja dan keluarkan doh, uli sekejap dan bagi pada 10 bahagian sama besar. Bulat2kan seperti membuat bun. Susun dalam tin yang telah disapu sedikit mentega. Sapu permukaan bun dengan bancuhan baki telur tadi dan bahan bertanda (*)..
  3. Rehatkan 45 minit atau naik sekali ganda. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selamat 2o - 25 minit. Keluarkan dari tin dan sejukkan.Hidangkan sebagai sarapan atau minum petang....

18 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

pehhhhh! macam sedappp!

Nieza said...

assalam cik mat...wah meroti juga yer..nampak lbh kurang sama tapi tak serupa roti kita ni...sure lagi sedap bubuh ceri tu kan.tapi bubuh mayonise tu memang best tu roti memang gebus sebab dh buat tu yg berani ckp tu..hehe

PidaSanglang said...

ermm boleh try weekend nihh..tq mat

ukhti syikin said...

MasyAllah... nampak sedap ni..

Miss Ran said...

sakit2 pon buat bun..mmg masyuk...teringin nk buat=(

Lizahanum said...

assalam Cik Mat......
nampak gebu betul roti tu.....bak seketui,...hehehe

Myra Jay said...

Sedapnyer.. teringin nak try buat...:) Harap2 menjadi..

fienaz said...

sedapnyer mat gebu....teringin nak try...

Kalamhati said...

whohoo angle bun ni di ambik lawa giler che mat..
terliur gue sih..hehe

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
Memang sifu dalam bab menderhaka aka kretip. i likeeee

Mas said...

kalau mat gebu yang derhaka....
gerenti jadi punya...
gebunya roti tu...

Citarasa Rinduan said...

ya ampun..cik mat nie kalau bab meroti tak tau nak kata apa dah...
gebu ko.......................

cik mat..tunggu sat no..sat lagi ayu sampai..minta 6 ketul buat sarapan pagi..hehehehhe..

pon!!!! pon!!

risa said...

sejuk perut ibu cik mat ni..pandai betul cik mat masak..saye yg perempuan ni pon tak pandai macam tu..tabik toingggggg toingggg

nur chahaya abadiey said...

wah sedapnyer...en.mat de wat entry sal pau x.. ??

Ummi said...

Mat, tombaammnya bun nih...segan nak makan...takut tercekik buah ceri tuh..hehehhehehe

Cik Shayunk said...

pak cik mat ~ halwa ceri tu ape?

Mat Gebu said...

@ cik shayunk - halwa ceri tu, ceri yang kita guna utk buat biskut raya tuuu....

nurul78 said...

aduhaiii...sedap nyer cik mat.selalu jadi silent reader jer. nyum!nyum! memang superb!

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.