BEN ASHAARI

Tuesday, March 29, 2011

AKU TAK KIRA.....GATAL PUN...AKU NAK JUGA!..

P1260813
Sungguh rasa tak selesa...aduhhhh...mood sebenarnya tak bagus ni, tapi kan, tak pelah demi blog mat tolak tepi perasaan tu..ni semua gara2 tangan ku sakit. Cuaca pulak panas lain macam, rimasnyaaa... Tekak pun mula meragam, nak makan yang pedas, cair dan masam. Apa lagi kalau macam tu, sah2 lah tomyam..kann.. Selemey peti sejuk cari apa yang ada...huhu, cuma ada udang jee, lantak lah, udang pun ok. Terus on projek. Campak jelah apa2 sayur yang ada...lepas tu cari limau nipis tak de, belasah guna limau kasturi...hmm sedap juga, mat guna pes tom yam instant LIFE, pada mat sedap dan berperisa... Ok jom semak resipi..

BAHAN-BAHANNYA :-)
10 ekor udang saiz besar, dibersihkan
1/2 batang lobak merah, hiris
1 cawan bunga kobis yang telah dipotong sekuntum2
1 biji bawang holand, belah 4
10 biji cili padi merah siam, dititik
4 kuntum cendawan butang dalam tin, tos, cuci dan hiris
1 biji tomato, belah 6
1 batang saleri, hiris
2 camca besar penuh pes tom yam "LIFE"
1 liter air rebusan tulang ayam
Secubit gula
Sos ikan secukupnya
4 - 5 biji limau kasturi
1 pokok daun ketubar, cuci bersih dengan akar2nya sekali
2 batang serai, dititik
1 inci lengkuas, hiris dan diketuk
3 helai daun limau purut
Sedikti serbuk lada hitam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam periuk, satukan lengkuas, serai, lengkuas, daun limau purut, air rebusan ayam dan pes tom yam, kacau rata dan biar mendidih. Masukkan bawang belah, cendawan, saleri, lobak merah, bunga kobis, cili padi dan daun ketumbar. Kacau dan biar mendidih perlahan.
  2. Masukkan udang dan tambah serbuk lada hitam, juga sos ikan secukup rasa. Tambah gula sedikit dan jus limau kasturi, ikut tahap kemasaman yang anda suka. Biar hingga udang masak. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera...

21 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

wuuuu~ dah la saya gatal~ tukar dengan sotong l~`

Axieda'great said...

alamak... saye suka tomyam, nak balik masak tomyam la ari ni. x leh jadi ni

PidaSanglang said...

fuyooo meleleh...tp akak pun mmg gatal klu makan udang kena siap dengan ubat la klu gatal nak makan hu hu hu

Sunah Mohammad said...

psssst pcm, ade orang tu kan tak tau rupe serai..jadi pcm kene buat entri khas serai tu ape...hahahha~

kakchik@ella said...

kalo takut gatal cik mat .. pas je kat sini. kakchik ok je. hihi ..

FATIN HIDAYAH MUHAMAD said...

balek ni nak buat la..nak tunjuk skill kat mama..heheheh

FATIN HIDAYAH MUHAMAD said...

mat gebuuuuu..mane nak dapat sos ikan..gune jenama ape ye???

Isteri Yang Comel said...

melleh air liur saya cik mat.. betul kata bro ben, tomyam nie dah nampak cam beef stick dah...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

huwaaaaaa gatal2 mkn udang ke?aduhh berkeruk la malam ni Mat Gebu!!

Asyifa said...

bang mat...sy bru masak tomyam semalam.....so...x teliur la sngt kannn...wlaupun nmpak b.mat nya lagi sdap kannnn.....:)

shafida said...

wah.. sedapnye. :D

nak cube2. :)

*wink2

BRO_MONDAY said...

abam mat gebu : cantek lah bro...ai mlaik tom yam!!! nanti nak try guna resepi ni...ai muka je ganas, tapi suka ke dapur jugak tolom waif masak²...adehhh~

p/s : Sila lah BlogWalking ye...tengkiu...
1.New Entry "Random GiveAway Polo Wallet by darkbatman"
2.New Entry ".:. Pelindung Keselamatan .:."

Murni Delights said...

wah menariknyer..sdap2..he..he

risa said...

gerammmmm tengok udang nunnnnnn...tunggu masa untuk diratah dan meratahhhh:)

Miss Ran said...

okeh terliur skang...sdapnyeeee...rindu nk msk=(

velasrizal said...

nyum nyum.. sedapnya ..nk try lah

Syarat Baru Tabung Usahawan Siswazah (Graduate Entrepreneurs Scheme) 2011 Syarat Baru Tabung Usahawan Siswazah (Graduate Entrepreneurs Scheme) 2011

mia.lia said...

udangg.. sdapppp ;D
tp malam2 nak tido..
merana ==

maziah said...

Balik ni masak tom yam la jawabnya....

gadisBunga said...

tak dapat tomyam campur, megi tomyam pun jadilaahhh....hu~

Mat Gebu said...

@ yuyu - waaaa..boleh2 pcm siap2 makan ubat gatal..

@ axieda - hahah masak jgn takk...

@ pida - sama lah kita...meruam lampin lagi kalau makan over.

@ sunah - haaa, siapa kah manusia itu yang tatau seraii..hadoii, kena buat kamus bergambar nihh..

@ kak chik - waaaaaaaaaaaaaaa...tak alergi yea..untung nyaaa..

@ fatin hidayah - pcm guna sos ikan cap pisau..

@ isteri yg conel - haha, dia memang imaginasi ganass..

@ LM - Ubat sebagai penyelamat. hehe.

@ asyifa - huhu, gagal lah kan pcm nak menggoda..

@ shafida - harus dicubaa..

@ bro-monday - yess..alah, ganas2 pun kalau masuk dapur ingat tak macho kee..kann..

@ murni - terima kasih cikgu Murnii, teringat haji bakhil plak..

@ risa - ha ah, lepas tu adengan garu menggaru plak.

@ miss ran - hahaha,teruskan usaha murni anda.

@ velasrizal - yumm yumm juga.

@ mia - wahhh, ada wabak mcm pcm gak ke, alergi eks?..

@ maziah - betul2, sebab senang dan sihat.

@ GB - haha, jadi lahh kann..asal ada tom yam..

ekin said...

neyh tuk brape org mkn neyh? =)

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.