BEN ASHAARI

Monday, February 21, 2011

OPOR SOTONG.....PROMOT BLOG 2 - 19

P1250805
Salam semua, selamat petang...erkk, ke tengah hari eks?..hehe, bz nihh, tapi update tetap ku buat, cuma lauk2 biasa jelah tak de lah semengah macam masakan restoran atau cafe. Tadi saja lah merempit ke blog masak2 Kak Ct Delima ku ituu, di sini.., sekali ternampak kak ct masak opor sotong, waaa, good idea tu, resipi asal dari blog kak yaite mat pun terus keluar kan sotong dalam 500 gram dan mulakan operasi, tapi sebelum tu pastikan obat gatal adaa lahh kan. Bimbang pulak aku guling2 kat lantai lepas makan sotong. Masakan ni ringkas dan sedap, cuma satu lah, mat tak de kerisik..huhu kurang bahan pulak...jadi kalau anda ingin mencuba, pastikan kerisik ada yea.. Ok kali ni mat promot satu bloh seornag wanita pilak...

Blog Kerna Kasih Kita ni...hmmm, kalau anda baca mesti naluri tersentuh, bukan nak puji, gaya penulisannya pun sungguh bermakna...lagi2 kalau anda lihat wajah comel sangat2 anak beliau..hmm cerita banyak2 nanti mat gebu nangessss..waahhh..pengsann... sila lah baca apa coretan dalam blog Kerna Kasih Kita @ KKK, di sini..... Dalam N3 seterusnya promot blog 2 - 20 iaitu terakhir untuk siri ini.. Ok kita semak resipi pulak yeaa..(mat buat 1/2 dari resipi dibawah ini)..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kg sotong, kerat bulat, cuci bersih dan celur sekejap, toskan
2 camca besar ketumbar serbuk
2 camca besar jintan manis/jintan kasar serbuk
4 ulas bawang putih*
1 biji bawang besar*
1 inci halia*
1 inci kunyit hidup*(*dikisar halus)
5 camca besar cili kisar
1 inci lengkuas, dititik
1 batang serai, dititik
1 cawan santan
2 helai daun limau purut
2 camca teh kerisik
Garam dan gula secukup rasa (mat guna gula melaka)
Minyak untuk menumis

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum, tambah serbuk ketumbah dan serbuk jintan manis, kacau rata dan masukkan cili kisar dan tumis hingga garing.
  2. Masukkan serai, lengkuas dan daun limau purut dan kerisik, masak sekejap dan bila kuah pekat masukkan sotong gaul tata, perasan kan dengan garam dan gula secukupnya. Rasa dan jika ok boleh diangkat. Hidangkan panas bersama nasi hangat..

14 comments:

Bizz said...

opor sotongg.. memang sukaaa ~

Bizz said...

Che mat..kalau sotong ni dihias buat macam kelar2 tu..cantik jugakkan. byk jugak tu rempah ratus dia..tp mesti sedap + harum. kena cuba ni :)
yang ni kena bookmark kalau tak mesti kalut macam tadi :'(

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

menyeleran nmpk...tq resipe ni CMG...

akuanakpahang said...

Salam CMG, mmg best nampaknya opor sotong nie. Saya biasa makan opor daging je :)
New Entry "Takut juga nengok buah mangga :("

Nieza said...

sedapnya! terasa lapar lak pagi2 singgah dapur Cik mat ni..hehehe

Isteri Yang Comel said...

suker sotong masak opor

Wattie said...

Sedapnya opor sotong.....anak anak suka sangat dengan resepi sotong..

CT Delima said...

Salam Mat. Ya allah..tr kasih kerana menyerikan lagi DTS ni dengan resipi Opor Sotong tu..hehehe.

Alhamdulillah..kerana perkenalkan kembali Dapur CT tu yang semakin malap jer rasanya. Semoga blog masak2 ni akan kembali segar ya Mat. Terima kasih sekali lagi Mat :))

HaSue said...

kenapa nampak opor sotong nih daku terbayang2 nasi lemak di sebelahnya...arghh!sedapnyerr

miszlullaby said...

ooo..ML tak pernah makan pulak opor sotong ni cik mat. tapi tgk ke ingredient nye,dah terbayang2 rasa nye.boleh lah cuba nanti. tapi hari ni,ML dah defrost ayam. boleh tukar jadi opor ayam ke?kikiki=)

ieyka02 said...

cik mat..blog kak jie mmg best..setiap entry yg ditulis dr hati n suke gaye penulisan dye..

Yatie said...

Assalammualaikum Mat,
Tq cuba resepi ni dan kena dngn selera Mat....klakor bila bayangkan Mat telan ubat gatal dulu...kih3..
= Boleh sama pulak kita ni, akak masak daging gulai kawah resepi Mat...Mat pulak masak opor sotong resepi akak...uwaaaa serasi tuuuuu...bagui2...

Jiey^Mien said...

Salam Cik Mat Gebu,

Semalam dah jengah sini tapi tak sempat nak drop komen..

Terkejut plak tetiba banyak traffic drpd tiffinbiru, rupa-rupanya ada segmen promo blog..

Thanks a lot.. =)
Dan diharap, setiap satu pengunjung yang singgah di KKK, akan menitipkan satu doa buat Rayyan Ariff..

Dan di setiap doa yang dikirimkan untuk Rayyan Ariff daripada blog Cik Mat Gebu, saya sangat2 berterima kasih!!

*Smiling*

kakmelor said...

sedapnya..x pernah masak opor sotong..

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.