BEN ASHAARI

Saturday, February 26, 2011

NASI GORENG UDANG KERING....

P1250945
Salam morning pagi Sabtu semua...huhu, malas ni hari nkoo, eh kurang rajinn...panas lah cuaca, pagi2 dah berpeluh, tu jam 6 dah siap2 mandi segala. Pagi tadi mat on FB, tengok2 Kak Anim @ Penyulawa nama glamour TAG mat dengan nasi goreng udang geragau. Waaa, saja lahh tu mencabar aku nampak...ok tak pe, selongkar peti sejuk, jumpa udang kering, udang geragau tu ada tapi tah mana letak pun tatau. Mat pun buat juga, tapi gunalah apa yang ada, kira menderhaka lah senang cerita. Ok..ni pening pala sudahh...sebab radio rosak dan mula on kan siaran dia....aku rasa nak pengsan ni arghh rasa nak lari pi pasar basah soping2 ikan dan sayur..

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 cawan nasi sejuk, dikareh
6 biji cili padi, dititik
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris halus
1/2 batang lobak merah, didadu
1 batang saleri, didadu
1 biji telur, dipukul sedikit
1 1/2 camca besar udang kering, rendam sekejap, toskan dan tumbuk hancur
Sos ikan secukupnya
Hirisan daun sup untuk hiasan

CARA MEMUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih, udang kering dan cili padi titik hingga harum, masukkan lobak merah dan saleri, kacau rata. Tolak ketepi kuali dan masukkan telur, bila telur mengeras, kacau hancur. Gaul rata dan tambah sos ikan dalam 2 camca besar, kacau rata.
  2. Tambah nasi dan besarkan sedikit api, kacau hingga mesra. Masak hingga nasi kelihatan kering, rasa dan jika kurang masin, renjiskan sedikit lagi sos ikan. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun sup sebelum dihidangkan...

15 comments:

mia.lia said...

ghee..sdp ni...simple je..
xmkn lgi neh ==

Lya Colours said...

wah sama la menu sarapan kita, tapi sy pnya nasi goreng pakai perencah segera adabi. hehehe

sya said...

sy pun masak nasi goreng pagi ni... :)

AdyBudika said...

mat...aku lom makan......sedihh

Mat Gebu said...

@ ady - aku pulak dah makan..makan hati...waaaa tensenn lahh...huhu..

Bayu Kenangan said...

kalau tambah black pepper okey juga ni...

cherryblossomstory said...

adeh..tergoda..dh lama xmkn nasik huhuu...

Miza Yusof said...

sedapnya. hari ni pun miza buat nasi goreng macam ni cuma tak letak udang kering. hehehe :)

miszlullaby said...

cik mat..lapor nyeee...

putERi-kAtEk said...

hay nasi goreng!!
hay sungguh enak!!!

hahaha....lupa lirik dh,...hahhaa

gadisBunga said...

mati roti bun ikan bilis mighty white saja. sedap. huhu~

akuanakpahang said...

Salam CMG, kalau pekena ptg2 nei best juga nie :)
New Entry "Mahu bina masjid lagi..."

~Norul Mas Hana ~ said...

wah..bhn2 semua ada..boleh cuba ni.. =)

Eliana said...

sye da try buat pg tadi.menjadi n sedap.tq mat gebu coz share resepi ni;)

ChAzStYlo said...

esok mau cuba la :)

Jom Join Says.My untuk tutorial gambar sila add Facebook aku
Selepas Join, share kempen yang ada ya^^

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.