BEN ASHAARI

Thursday, February 10, 2011

KENAPA AKU SUKA SINGGANG?...DAPAT HADIAH LAAHH!.

P1250490
Panasnya cuaca, kepala pening2 pulak, hmmm, ni yang macam tak bess je nak berblog. Tengah hari tadi masak singgan ikan lagi, biasalah mat gebu kan memang suka singgang ikan, jadi dah masak, letak saja kat blog, lagi pun blog DTS ni kan blog masak2 sempoi, kalau canggih2 kang ada pulak yang tak suka. Baik kita masak yang biasa2 saja. Resipi kali ni mat letak sedikit rempah ratus sebagai penaik aroma.Ikan terpulang pada anda, nak guna ikan apa semua ok. Singgang macam ni sedap dihirup kala panas, hmmm, nyaman siaaa... Ok yea ada certita lagi kat bawah ni....

Tadi masa mat settlekan sedikit keje kat belakang, tiba2 loceng rumah dok ting tong 5-6 kali..hmm sapa pulak yang datang tu, sekali tengok budak courier hantar barang, seingat mat aku dah lama tak sopin on9 dan sebaganya. Budak courier tu siap tanya, bang..tidur ke..sabau je aku, kita dok bertungkus lumus buat keje kat belakang...yelah dia pun terseksa berdiri tengah panas depan pagau rumah...Bila mat bukak kan waaaaaaaa..terkejut sehh guaa ada buku masak2 hadiah dari Mama Fami dan Puan Kamaliah (mak chu) yang ni selalu bertegur sapa di FB...terima kasih pada anda berdua.... Ok jom semak resipi pulak..

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 ekor ikan kembong, saiz sederhana, siang, cuci bersih dan toskan
2 batang serai, dititik
3 keping asam gelugor
1 kiub ikan bilis "Maggi"
1 kuntum bunga kantan, belah dua
Air secukupnya
Garam dan secubit gula
15 biji cili padi siam kaler merah*
6 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
2 keping hirisan lengkuas*
1/4 inci halia*
1/2 camca besar ketumbar biji*
1/2 camca teh jintan kasar*
1/2 camca teh jintan halus*
1/2 camca teh lada hitam biji*(*ditumbuk hingga lumat)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk lumat bersama serai hingga harum, kacau rata dan tuang air secukupnya. Masukkan asam gelugor dan kiub ikan bilis. Biar mendidih.
  2. Masukkan bunga kantan dan tambah ikan tadi, masak hingga ikan masak. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Jika kurang kuah, boleh tambah sedikit lagi.. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api, hidangkan...

13 comments:

Nazz@Purple said...

jiran naz org kelantan..dorang msk singgang daging..best jgk..

Nieza said...

perghh sedap ni kalau dapt hirup kuah time sejuk-sejuk kat sini...memang mabeles....ada masak lebih tak che mat?..hehehe

MamaYatie said...

saya buat singgang daging cenggini..kalo ikan memang sempoi sekali punya..hehe

akuanakpahang said...

Singgang mmg best kita suka juga, pada duk layan gulai lemak sentiasa mual juga:)
New Entry "Mati lepas cucuk punggung."

Ummi said...

Waaaaaaaaa..besday kita nnt sapa la nk antar buku masak..kalau boleh tolong masakkan sekali lg bagus kan..kan..hehe...Tahniah Mat, ramai kakak2 cayang ko..hahahaha

Adzriel AB said...

wah...bestnya ada hadiahhh...

ZiraZin said...

mmmm....sedakknyoo singgea daginggg...pastu makea panas2...campor pulokk ngan BUDU...ppeerrggghhh....mertuo lalu pong tok perasannn tuu...kalu singea ikea...mkn ngan nasi panas2...oiiittttt....mkn pulokk ngan ulam2an + BUDU @ sambal belacea..mmmmmm...laparr weyyy...!!

Yatie said...

Assalamualaikum Mat,
Kalau lauk yg masam dan pedas mmng kegemaran akak sekeluarga....kalau makan maunya bertambah2...siap hirup2 kuah lagi...mmng best tul...
= seronoknya dpt adiah buku...rasanya dah tiba masa plk Mat cetak buku resepi sendiri...pastu bagi akak free ye...hehehhe..kira adiahlah tu dari Mat....leh ke....

Isteri Yang Comel said...

cik mat IAM minat sangat masak singgag nie, lelegi makan nasik lemik pepanas pastu potong lada cili ngan kicap.. sedap menjilat jari....

azila said...

salam..samala citaras akita.zla pon mmg feveret ni singgang menyinggang ni.kalo byk hidangan atas meja pon, tetap pilih singgang:)

supermommapots said...

saya suka singgang..kalau makan mesti nasi banjir la..tapi singgang saya buat jenis tak pedas..mcm asam rebus jer..no chilly..pastu saya goreng kacang buncis or kacang panjang..wat sambal belacan..fuuhh heaven gile nikmat tau..hehe..

ct_nurmarlissaa said...

dapat hirup kuahh nyerr niee..besh...kan...mak mertua lalu pun tak perasan...:-)yg penting mudah disediakan..

AdyBudika said...

masak lemak cili api ko wat sedap tak Adnan??? NaK JADI juri...

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.