BEN ASHAARI

Saturday, January 1, 2011

TELUR DADAR TEMBAM.....OHH GEBUNYAA!!!..

P1240820
Salam petang semua, sekejap je kan dah nak masuk 1/2 hari pada tahun 2011 ni. Hmm tak pe lah mcm tu lah masa, akan berganjak walau apa jua keadaan. Apa2 pun untuk N3 masak2 kali ni mat letak satu resipi mudah dan senangg sangat, semua orang boleh buat. Sesuai untuk anak2, kan tak lama lagi depa sekolah dahh. Kalau tengok nama resipi sah ada yang kata, si mat ni tah hapa2 lahh...tapi apa nak buat, kita beri nama sempena rupa dan keadaan hasil yang telah dibuat. Macam cuti sempena yang PM bagi Jumaat dulu tu, bila orang tanya cuti pasaipa, sah lah kita cakap menang perlawanan bola, takkan nak kata sebab mat gebu kawen pulakk...cehhh.. betul tak?. Jadi kalau anda buat boleh lah tukar apa2 nama sekali pun asal bagi credit to my blog sudah lahh, keje mudah kann..cuma back link siaaa... bukan nak kena bagi teko antik...

P1240823
Mat dadar telur ni dalam non-stick pan berukuran 4 inci yang comey tuu, dapat dalam 4 keping saiz gebu2 macam dalam gambar. Isiannya agak mewah, ada crabstick, leek, mayonnaise dan cendawan enoki....amacam pengsan tak?..haha, alah benda biasa2 jee, nak habis kan stok dalam peti sejuk, biasa lah kan mat gebu sapa tak kenal..kalau bab memperkayakan bahan dan zat2 berkualiti..erkk..ke lemak, aku lah no 1...meluatnyaa dengarr...menyampahh kann.. Ok jom semak resipi..

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 biji telur
1 camca besar mayonnaise
1 biji sederhana bawang holland, hiris
1 biji cili hijau, hiris
1 biji cili merah, hiris
1/2 batang leek, hiris nipis dan rendam, toskan
1/2 camca teh serbuk lada hitam
1 paket cendawan enoki, buang bahagian bawahnya, cuci dan leraikan
4 batang crab stick, hiris serong sertiap satu
3/4 camca teh baking powder
Sedikit garam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan diatas kecuali crab stick, kacau rata dengan whisk. Rehatkan sekejap. Panaskan non-stick pan, tuang sedikit minyak dan masukkan bancuhan tadi. Kalau kuali kecil macam mat guna, masukkan 1/4 bahagian. Kemudian susun crabstick dan kecilkan api. Tutup kuali tadi dan biar masak.
  2. Berhati2 terbalikkan dan masak hingga kuning keemasan. Bila masak, angkat dan alihkan dalam bekas. Buat hingga siap. Hidangkan bersama nasi atau boleh dimakan bersama roti..

17 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahh camner dia leh tembam ni CMG?sbb letak mayonis ke?

lynn angel said...

sedapnyer... gebu2 jer... dah la sy peminat setia telur dadar.. :)

mia.lia said...

ms tu tgk rncgn mmsak pon ade bih kurang gni..tpi yg nih bam2 ckit,,hehe

noreed said...

wah tembamnyer. kalo tak ade kuali comel mcm mat, letak dlm bekas yg slalu orang grg telur mata tu bleh kan mat? nak tembam mcm ni gak..hehhehe

mama ju, said...

Aslkm En Mat

Ya Allah dah lama mama nak buat telur gebu tapi tak gebu2.

Gambar Mat ambil cantik2, pakai DSLR ya! Tgklah cheese kek yg mama buat, berterabur sikit...hehe bagi nasihat sikit....(pe blog mama)

cik yuz said...

pehh....nampak sedap seyhh....cmg nie ske bikin org lapor..adesss...
*pasni buatla style nyonya lak...telur cencaluk

Ujang9897 said...

mak ai..kenyang mkn nie..heee

K.Nor said...

banyaknyer harta karun dlm telur dadar tu.. dah la gebus.. mesti sedap tu :)

Zaara Sophea Hayat said...

Wowww...
menyelerakan seyh
adek2 saya terliur tengok ni
hihihi

LugieAmir said...

zasssssss salinnn jgn tak salinnnnn...

anymz said...

eh cam astro pulak telur dadar mu mat...macam2 ada...kihkih

Nia Dhani Nasir said...

Dapnye....
Saye memang suke yg tembam2 ni...
Lagi2 gebu cam tu...na cube la....
Thanx En.Mat...

nba-Nur said...

Oh walaupun hanya telur dadar.. tapi kalau dah air tangan Cik Mat .... semua nampak sedap & menyelerakan..

kai azmier said...

fuh! sangat sedap ne.. meleleh air liur.. haha

Nieza said...

wah gebus sukax3...hehe

Wan&Syazz said...

gebu;) Saya mintak izin share di wallpost facebook ya..

Hanie_Dew said...

saya ada soalan (sambil angkat tangan)..kenape kene letak baking powder??? bukan tu untuk buat kek ke.?? o.O

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.