BEN ASHAARI

Saturday, November 27, 2010

TUMIS AIR PUCUK MANIS BERUDANG..

P1240195
Salam tengah hari semua, hmmm macam lemau jee bila sampai hari Sabtu, sekarang ni bila petang je hujan, tak boleh nak buat apa dah, nasib baik ada blog. Oh yea ni hari mat masukkan N3 masak2 yang paling cincai dan biasa teramat sangat. Yelah apa yang mat masak, tu jelah mat share, takkan hari2 nak masak yang canggih manggih . Mat pun kadang2 malas nak letak, tapi dari blog macam tak bergerak jee, elok lah kan ada N3, dah lah N3 lepas bukan cerita masak2, takut pulak mat nanti blog ni jadi kurang "asli", blog DTS kan ada jiwa..tu sebab aku pun ala2 jiwang sikit..hehe..

Dalam resipi ni mat guna cendawan "Enoki" sebagai pemanis, boleh beli dimana2 pasaraya atau di Tesco, dijual dalam pack. Mat letak akhir sebelum diangkat untuk mengelakkan ianya menjadi lecur dan terlampau layu. Rasanya manis. Mat pernah nampak Hana goreng dengan tepung cendawan enoki kat sini... Ok jom kita tengok resipi cincai mat gebu ni hari...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cekak pucuk manis
3 batang putik jagung
1 paket cendawan "enoki", kerat pangkalnya, lerai kan, cuci bawah air mengalir dan toskan
10 ekor udang saiz sederhana
800 ml air
1/2 kiub pati ikan bilis "maggi"(optinal)
4 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Pucuk manis diasingkan dari tangkainya, cuci dan toskan. Putik jagung dihiris serong, cuci dan tos. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis hirisan bawang merah dan putih hingga wangi. Tambah udang dan gaul rata, tuang air, masukkan jagung, kiub ikan bilis (kalau guna) dan biar mendidih.
  3. Masukkan pucuk manis, kacau rata dan tambah garam secukup rasa. Bila pucuk manis lembut, masukkan cendawan enoki tadi dan padamkan api. Rasa dan jika ok boleh hidangkan bersama nasi, sambal belacan, ikan masin dan ulam-ulaman..

3 comments:

akuanakpahang (AAP) said...

Mmg best resepi awk nei... ada setengah orang suka letak santan lagi terangakat kan :)

Jom jalan-jalan Ke Pahang "Tak kenal, maka tak cinta"

MULAN said...

sedap enoki ni kan... taruk dalam semua jenis sup pon sedap..

Mat Gebu said...

salam AAP...
Yang tu masak lemak, memang lah sedap encik..ada sambal belacan dengan ikan masin...mmg terangakat.

salam mulan...
setuju dengan akak, memang sedap dan maniss...

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.