BEN ASHAARI

Wednesday, November 24, 2010

PUFF ROSEL BERANYAM.

ppf2
Salam semua, hmmm seperti biasa, N3 sebelum tidur, alahh macam tatau kan mat gebu, selagi terdaya, kalau ada bahan, mesti mat update blog. Bukan lah traffic agenda utama mat, tapi kan mat anggap blog DTS ni ada "JIWA"...ingat yea jiwa bukan "KHALID JIWA". Petang tadi sajalah nak test jem rosel yang sepupu mat bagi, dia buat sendiri, rasa dia sedap lah, ala2 blueberry. Terfikir juga gaya macam mana lagi yea nak buat pada pastry puff ni, hmmm..jadi mat terbayangkan ketupat, beranyam, jadi tadi mat try lah buat...ok juga cun, cuma pastry tu tak boleh susuh rapat2 sangat antara satu sama lain, nanti dia tak jadi fluffy atau naik gebu macam mat gebu..hehe...Oh yeaa, terima kasih pada blogger"Kak Sofi" atas N3 dia mengenai DTS di HM..klik sini..

ppf3
Bahan2 dia senang dan ringkas, mat guna puff pastry jenama "KAWAN", boleh beli di Tesco dan kedai2 baking. Ianya mudah digunakan, dan boleh dipelbagaikan inti, nak manis, nak pedas, semua ok. Kalau lah anda ada masa, dan rasa ter rajin, boleh juga buat sendiri macam mat pernah buat sekali dulu kat sini...., tu jam masa tengah rajin, sekarang ni kurang dah rajin....Ok jom kita lihat bahan2 dan macam mana lah mat anyam benda alah ini...

BAHAN-BAHANYA :-)
Puff pastry jenama KAWAN secukupnya (saiz 4 inci x 4 inci)
Jem rosel secukupnya
Kuning telur + 1/2 camca teh esen vanilla, kacau rata (untuk disapu)


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ambil 1 keping pastry, kerat dua, ketepikan. Ambil sekeping lagi, kerat kepada 6 jaluran sama saiz. Ketepikan 3 jaluran, bakinya dikerat dua dan guna 5 bahagian sahaja. seperti gambar pertama di atas (tu untuk 1 puff rosel yea).
  2. Sudukan 1 1/2 camca teh jem rosel atas puff pasty, kemudian susun seperti dalam gambar rajah, anyam seperti ketupat atau pun tikar mengkuang. Kemudian tekan tepi2nya degan garfu. Alih ke dalam dulang pembakar. Buat hingga siap.
  3. Sapu kuning telur + esen vanilla atas puff yang telah siap tadi. Bakar dalam oven pada suhu 200C selama 20 - 25 minit tau hingga kuning keemasan. Hidupkan kipas jika oven anda ada fungsi tersebut. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan..

26 comments:

anymz said...

salam mattt,tergoda sungguh akak tengok..cantikkkkk sangat..boleh cuba design yang macam ni pulak..:)

mamawana said...

Salam

Tahniah Mat Gebu sebab masuk harian Metro. Bertambah famous dan glamor lagi....Teruskan berkongsi resipi yang ngetop. Mama like like...

Ummi said...

Waaaa sana sini org pakat main puff pastry nih...akak jek duk meroti ni ha..tengah tunggu last loyang bakar roti...haha, saja nak perabihkan inti jem nenas tuh...sbb projek tart nenas tak kuasa nak dilayan raya baru nih...hehehe...Mat, mood merudum lgk ke...hehe

K.Nor said...

cantik anyaman puff tu che mat.. camna sedap kan jem roselle.. :)

zarith said...

sedapnya! boleh try neh :)

cikgu isza said...

salam,
dalam banyak2 benda ni buat saya teringin mat..
cepat hantar ipoh 5 biji..
kos masuk buku 555 dulu..

M a W a D D a H said...

sedapnyaaa...terliurr...

adehhh

MamaFaMi said...

Lor patut sepanjang hari berhibernate, rupanya sibuk menganyam ye Mat. Esh, udah ler puff tu cukup menggoda, piring dan cawan tu pun menusuk ke kalbu! Habislah cam ni! Pengsan!

::Azura Rahman:: said...

waduhhhhhaiiii.. rajinnyer en mat menganyam.. dh jadik sayang pulak nk makan puff tu.. cantik bebeno.. ekeke..

en mat mmg kreatip laaa.. pasni bentuk ape pulak erk.. ekeke..

MiJa said...

cantiknya cik mat menganyam puff tu.saya belum cukup kekuatan nak buat ni.huhu

nurazzah8 said...

Salam Cik Mat,

Akak ada buat satu entri mengenai aktiviti cuti sekolah, di mana kita boleh ajar anak-anak ni memasak semasa cuti sekolah.
Akak dah letak link ke blog Cik Mat, silalah tengok di sini:

http://nurazzah8.blogspot.com/2010/11/aktiviti-cuti-sekolah-siri-2.html

Mat Gebu said...

salam kak an..
Uikk terguda kee...hehe, ni yang tak rela nihh..hahah

salam mama...
Terima kasih dan insya allah. apa2 yang saya tau of kos saya share kat DTS..

salam kak ummi...
Roti..mmmm sedapnyaaaa..pos sikit sini, utk sarapan..ingat nak masak spaghetti laaa, ada yg pitam ke dengar?..

salam kak nor...
Jem tu sebab sepupu saya buat, rasa dia kurang manis, dan elok sangat...kalau yg beli tu mesti manis berdengung kan..

salam zarith...
Try jangan tak..buat bentuk lain pun tak pe..

salam cikgu isza..
Boleh2...hehe,

salam mawadah...
Nanti boleh cuba yeaa...

salam mamafami....
Erkk mama pun, dok belek set tu pulak..alah yg dulu2 punya lah ma..

salam azura...
Terima kasih, tu lah saya tgh fikir nak buat apa dengan baki puff tu..hmm any idea?.

salam mija...
Boleh saja, janji kan, kena tabur tepung sikit, sebab nanti bila PP tu lembut, dia lekat2 kat jari kita..

salam kak azzah..
Terima kasih kak azzah...nanti saya linkkan balik blog tu dalam N3 terbaru saya yeaa...pstt tak hunting ke?...saya macam dah malass jee, tak de ruang dah kak.

NOOR AZURA MOHD JAAFAR said...

First time komen ni.. selama ni bacaaaaa je (baca je belum sempat buat tp terliurr giler)

TQ banyak2 sbb sudi kongsi.. kena betul dengan words.. DTS...

Sari Yusa Ibrahim said...

memang rajin gila cik mat nih. Tapi bila beranyam2 cam tu rasanya letak rendang pun sesuai jugakkan... hik3

hudahazwani said...

salam...jalan2 kt cni..mekaseh mat gevu sebab like blog huda...huda still bru (mungkinla)hehe..ape2 kkurangan hrp2 bley tnjuk ajar.. ^^,

yusparisa said...

salam cik mat...

aduss saya tergoda dgn set cawan cik mat tu....

Sueozana said...

Salam Mat..

Aduhai..

Seni sulaman tersirat kata
Gubahan hati santapan jiwa
Indah rupa indahnya rasa
Tak siapa boleh lawan sifu kita...!

"MULAN" said...

adei.. nak gi tesco lak dah.. paling dekat 400km nun di ampang...

tqs mat.. nx time pi kl kena hangkut pastri ni.. bakery sini takde jual la..

fazilzura said...

SALAM CMG...

smlm baca paper metro , sekali baca nmpak cm kenal je nama dlm paper tu .. heheh resepi ala2 cmni jgk , tp yg tu dgn fresh fruit... sukeeeeeeeee

Am (Flora Heights) said...

salam mat, wa..wa..! cntik2 mat hasil anyamanmu itu. suke akak nengoknya nanti boleh ler mncuba..

nur said...

pandai sungguh menganyam..
pinjam nama kat entry ye
ALL IN ONE

hana said...

besok besok aku tiru pulak!!! anyam ketupat biasa pong aku kantoi lagik mat! wakakakakaka

atulhani said...

perghh... rajinnya nak anyam! salute kat abg mat sebab begitu kreatip! heehhehe

nuoimusz said...

salam abg mat gebu...sy mmg bc blog abgni tp2 hari& kan jadikan rujukan sblm nak masak...byk jg la resipi abg mat yg sy try wat,dan mmg menjadi la...sy cm nak tyer,klu bakar puff kat "toaster oven" boleh ker??harap dpt membantu budak br belajar ni..TQ..

ellyz said...
This comment has been removed by the author.
ellyz said...

Salam.. sy dah lama bc blog ni, saje cr idea nak masak. just nak tanye.. sy penah beli puff pastry KAWAN tu tp ada mslh masa nak leraikan dia. sy pun confuse sama ada kene leraikan masa masih beku atau bile dah suhu bilik. sbb puff tu jd melekat, x bole nak leraikan sekeping2. harap dpt membantu

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.