BEN ASHAARI

Sunday, September 19, 2010

SINGGANG IKAN BERPETAI

Singgang ikan berpetai
Salam semua, jumpa lagi dengan N3 ringkas dan ulang tayang. Alaaa biasalah masak2 ni kan ikut keadaan dan mood. Lepas2 raya ni tekak lebih menerima masakan singgang dan juga yang ringkas2 saja. Tapi kan pada mat apa yang penting mesti "pedas", maksud pedas tu bukan lah sampai keluar asap kat telinga atau keluar api kat molot ala2 naga, cuma perlu ada kick atau menendang dalam bahasa melayunya..haha. Rasa2 mat singgang ikan antara resipi senang, ringkas dan kerap kali mat letak kat blog, walaupun resipi repeat order, tapi mat masak baru, bukan re-cycle yeaa puan2, tuan2 dan anak2 dara semua....Eh, tak boleh nak bebel banyak laa..hari ni pun ada tetamu kat rumah cik mat gebu!!....

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ikan tongkol putih sederhana besar
1 kuntum bunga kantan, belah 2
2 batang serai, dititik
4 keping asam gelugor
1/3 cawan isi petai
1 kiub ikan bilis "Maggi" (optional)
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 cm hirisan lengkuas*
1/2 cm hirisan halia*
10-12 biji cili padi merah, siam*
1 camca teh lada hitam biji*
1/2 inci kunyit hidup*(*ditumbuk lumat)

CARA MEMBUATNYA ;-)
  1. Ikan dikerat sederhana tebal (ikut saiz ikan), cuci bersih dan toskan. Dalam periuk, panaskan sedikit minyak. Tumis bahan tumbuk lumat dan serai hingga harum, tuang air secukupnya, masukkan kiub ikan bilis dan asam gelugor, kacau dan biar mendidih.
  2. Masukkan petai dan ikan tadi, tambah bunga kantan. Masak sekejap, masukkan garam secukup rasa dan secubit gula, biar mendidih perlahan. Rasa dan jika ok boleh matikan api, Hidangkan segera selagi hangat...hmmm..

7 comments:

Gayahspears said...

aku nak try la~hahaha

Kalamhati said...

mesti cuba ni..thanks mr MGB!..=)

Kalamhati said...

eh silap..CMG!hehe..ampun!

MamaFaMi said...

Haiiii la petai.....
Semalam, mama beli petai sendiri taw.... kesiannnn....

hana said...

aku rasa macam nak geget2 petai tuh! ishhhh.. geram gerammmm!!!

cikgu isza said...

salam mat,
ngape ko ubuh petai?
tak suka petai dan tak tahu macamana nak bagi suka..
huhuhu

KSWSK said...

wajib wa hirup kuah kasi abes..ikan dia tggl sbb wa xsuka ikan tongkol..hehehehhe