BEN ASHAARI

Monday, September 27, 2010

MARHABAN WANITA 2010...SEDENAK.

Assalammualaikum, salam Isnin. Hari ni mat nak share semalamnya majlis marhaban wanita. Sepatutnya nak share juga kaum lelaki punya, tapi depa buat tu hari malam, jam 10, mat pulak dah macam ayam berak kapur, sangap2 je..tak dann lahh nak pi ambik gambar segala. Yang marhaban kaum hawa ni dibuat pada jam 3 lebih petang semalam, jadi dapat lah mat curi sikit sebanyak gambar2, tapi 4 keping jee. Kali ni agak lewat, selalunya dalam seminggu raya mereka dah mula kan majlis macam ni. Apa2 pun syukur alhamdulillah atas limpah kurnianya majlis berjalan dengan lancar walaupun sekejap. Di Johor, memang sudah menjadi kebiasaan diadakan majlis seperti ini setipa kali tibanya Syawal. Sebelum mat memulakan tugas memasak (waahh, macam lah nak masak kenduri kawen...erkk..kawen?..hehehe), kenalah kemaskan rumah dan memberi ruang sebanyak mungkin...settle dah seperti gambar di atas..legaaa ceQ...Ehh, mat gebu buat sorang2 yeaa....

Jeng...jeng...jeng, dengan magic nya, mat gebu dahhh siap masak. Jangan memain, bak kata Sue Joshua sepatah, mat gebu guna "orang halus"...sudah semestinya, sebab mat gebu "orang kasar", hehe. Menu amat ringkas sekali memandangkan kediaman kami rumah no. 4 para artis2 marhaban wanita singgah, sudah pasti mereka sudah diisi dengan makanan berat di rumah2 sebelumnya. Jadi mat gebu cuma hidangkan mee goreng mamak, lengkong sirap ros, ulam timun, juga buah oren dan air sarsi kurang manis sebagai pembasah tekak..uikk mana pulak gambar air nihh..ooo di lokasi lain..hehe....tak lupa jugaaa......

Saki-baki kuih raya yang masih tinggal. Ini kuih raya last yang ada. Lepas ni kena fikirkan alternatif lain jika ada tetamu datang beraya. Eh, kek lapis ada juga, macam mana boleh tak interprem pulakk..hmmm..tak pe lah..Aiman tak kesahhh....kann Aimann...

Maka tempat jam 3.15 petang, artis2 marhaban Sedenak seramai kurang lebih 35 orang termasuk kanak2 telah memulakan majlis. Tak masuk semua dalam gambar sebab mat gebu ambik dari posisi tepi..alah kamera cikai kooo, tapi ok lah kan not bad juga. Lepas bacaan doa dan segala tatatertib bermarhaban selesai, sessi makan2 bermula, tapi masa tu mat gebu telah lemas dikerumuni oleh makcik2 kantin dan juga akak2 dara....hehehe, biasa lahh resipi!!...Pada semua yang hadir mat ucapkan terima kasih, ampon dan maaf jika terkasar bahasa dan dengan hidangan ala kadar ini. Akhir kata mat sertakan dengan pantun lama yang penuh bermakna...
JIKA ADA SUMUR DILADANG,
BOLEH SAYA MENUMPANG MANDI,
JIKA ADA UMUR YANG PANJANG,
BOLEH KITA BERJUMPA LAGI...

16 comments:

soclose2213 said...

selamat bermarhaban.. sedapnya wlu mee goreng mamak sebab CMG yang masak..

=.=

iznulmuazim said...

teringat zaman dulu-dulu selalu ikot marhaban..sekarang ni dah jarang sebab masuk u =.=

ibh said...

Cantik pinggan mangkuk CMG...:-)

~ Mummy Gee ~ said...

marhaban @ bara'an...


cantiknye rumah CMG...

Siti Indrawati said...

Salam ah mat gebu..sarap apa pg ni?masa anak dara rajin g marhaban..dapat makan n duit raya lagi.bestnya!bilalah nak join marhaban lagi hehehehe..

Ummi said...

Wahahaha..nasib baik kitaorg kelmarin ko x suh marhaban sekalik! Xpun keluar lagu lain nadanya..hahahaa...Cayalah Mat nih, ntah dr mana dapat tenaga ntaaahh, lepas masak, basuh pggan lap pinggan, mop lantai, pastu masak lagi, lepas masak, masaakk..akak tengok pun mcm nak pitam...mst jin2 teko tolong ko ek..

fara dean said...

salam cik mat..
kagum saya sbb cik mat buat sorang2..
untung dan bertuahnya..

arinieva said...

salam abg mat. x tau nk post kt mane. tp sebenonye nk ucapkan tq very2 much coz sharing resepi nasi ayam. i follow ur resepi for my open house. ramai yg dok tny cane nk buat. de yg suh sy bukak kedai. muahahahaha. msk nasi aym pun dh rase nk engsanpe agi nk bukak kedai. btw your nasi ayam was superbbb. mmg TERBAEK!!!! thanks again

hana said...

lawo umah ko yer mat! bila la aku nak sampai sana yer??! tunggu tungguuu... kekekeke

KSWSK said...

terpegun tgk pinggan mat gebu kita ni...

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

wahh, meriahnyee . pinggan mangkuk yg digunakan pun ekslusif semua. bolehlah fifiey nk ziarah rumah encik cmg kn? hahahha...:D salam ziarah dr fifiey ye.

MamaFaMi said...

Tengok gambar rumah Mat..mengimbau kenangan Syawal 2010...

Lelord said...

uhuhuhuhu windunya zaman2 nak bermarhabang cenggini...5 raya dah balik doha. Raya thn dpn nak cuti sebulan arr balik raya mesia bleh join marhaban kat kg

$ue @nim said...

salam ziarah mat.. bile baca entry pasal marhaban, tingat zaman saya dok johor dl.. selalu ikut kumpulan marhaban... pe2 pn, pinggan tuk juadah tu menarik ssgt... di campur plak ngan makanan yg sedap, mmg mabeles la.. :D

mimie said...

CMG...Sedenak umah yg mana...bole gak singgah kalo g umah besan mak kat sana (umah wak Abu )..nnt bole la merasa air tgn CMG..asyik tgok gambo je..bikin kecur je...

PUTUBAMBU said...

gambar Cik Mat Gebu mana?
nak gak tgk tuan tanahnya.. hehehe