BEN ASHAARI

Wednesday, August 11, 2010

MARBLE BANANA MUFFIN

mARBLE BANANA MUFFIN
Assalammualaikumm, wahh lepak jee memasing, ada tu terkulai layu..Huk alaahhh baru hari pertama dahh letih...tapi kan hehhe, mat pun ngantuks jeee nih. Nampak marble banana muffin tu..sedap nih buat sarapan, dengan lemon tea atau kopi..wahhh, terus tu kata mat gebu tak puasa...ahak..sebenarnya ini buat malam tadi, jadi berbaki dalam 5 ketul untuk mat masukkan blog. Pagi tadi ambik lah gambar...jangan buat spekulasi pulak yea. Bulan2 puasa ni malas nak tulis banyak, jari lenguh2...nanti dah dekat2 nak raya lagi lenguh sebab kena gentel jem tat nenas..wahh, dah sebut pasal kueh raya terusss...hehe, terima kasih pada Hana dan Kak Ummi, sebab mat nampak kat blog Hana, tapi kutip resipi di blog Kak Ummi, tapi kan seperti biasa..derhaka sikit dan mat buat 1/2 dari resipi dibawah ni....

BAHAN "A" :-)
2 cawan tepung gandum*
1 camca besar baking powder*(*disatukan dan diayak)
1 1/4 cawan gula peerang (boleh guna gula kastor)
1/2 camca teh garam halus

BAHAN "B" :-)
1 biji telur gred "A"
1 cawan susu segar (mat guna susu sejat Ideal + sedikit air)
1/2 cawan mentega cair (boleh guna minyak masak)

BAHAN LAIN :-)
1 cawan pisang, dilecek
1 camca besar coklat paste (mat guna 1/2 camca besar serbuk koko + sedikit nescafe + sedikit air panas, kacau rata)
Coklat chip untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 190C, alas acuan muffin dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras. Ketepikan.
  2. Satukan bahan "A", gaul rata dan ketepikan. Dalam bekas lain, satukan bahan "B" dan kacau rata dengan whisk hingga sebati. Tuang adunan "B" ke dalam "A" dan gaul rata, tapi jangan lama, cukup sekadar rata dan mesra.
  3. Masukkan pisang lecek tadi dan gaul. Bahagikan kepada 2 bahagian, 1 biar pada asal dan 1 lagi diberi pes coklat, kacau rata.
  4. Tuang berselang seli dalam muffin cup tadi sehingga 3/4 penuh, tabur dengan coklat chip, bakar selama 25 minit atau hingga masak, bergantung pada jenis oven masing2....

8 comments:

Ummi said...

Wawawaaaa..montoksss mcam tuanyaaa...hehee..keji ke ayat akak, amppuunnn..nk belajar cakap sopan2 la eh...Mat, sungguh menarik muffin mu itu..wpun dah buat, masih teringin nak makan...hehee, ok sopan tak? ^__^

iela said...

nyum3...menggugat keimann betul la en mat nie..huhu..dh le ari pertama pose.. sedaaaaapppppp...nkkkkk sikittt...

Janna Rusly said...

wow... muffin ni tembam dan gebu. tgk kat blog Kak Ummi, muffin tu mendatar je..dibandingkan EN Mat Gebu ..Wow... menarikssss... huhuhuh...

iela.. said...

sedapnyer dah ler peberet pisang neh,,,lalala

Mat Gebu said...

salam kak ummi..
Hahaha, kak tapi tak leh lawan kemontokkan muffin hana buat..perasan tak?

salam eila..
sabar2...saya pun ambik gambar pagi tadi, lagi lah teh sahur pun ada koo, tinggal cicah je kalau time tak puasa..

salam janna...
Excelikan muffin ni kalau kita isi lebih sikit dalam muffin cup, insya allah dia tembam..wahh, ngeris jee sebut tembam tu terasa mat gebu..

salam iela (uikk tadi iela juga)...
hmmm sedap dan lembut..tak manis sangat just nice, bila dah tukar guna brown sugar...

iela said...

mat tue iela lain..hehehe...tue la sye punye xcited nk try resepi kek chiffon yg mat letk kat blog nie..ciap salin dlm bku keje lg..xsbr nk cube time raye nnt.. hrp2 jd la yek..klu xjd p raye kat umh mat jea la..suh mat wat kn..hehehe..

supermommapots said...

mat..sedap nyer nampak muffin tu..cam lembut jer..resepinya takdela pelik2 bahannya..smer cam mudah jer..bleh buat utk anak coz dia sker makanan berasaskan pisang ni..( mak dia pun suka gak hehe)

NuE said...

cik mat..kalo telur bred B atau C bleh guna x?n brapa biji ye....

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.