BEN ASHAARI

Sunday, May 23, 2010

IKAN TAUCHO PEDAS

Ikan Taucho Pedas
Assalammualaikumm...dah makan tengah hari ke u all semuaa....Waaa, ada tu sibuk cuci2 pinggan segala, nak bercerita pasal cuci pinggan mangkuk ni, kadang2 terfikir juga..zaman modern macam sekarang ni kan, kalau ada orang kata "MALAS" nak cuci pinggan, mat rasa orang tu macam kurang normal...Koo bayangkan zaman sekarang ni, pi kat sinki, bukak paip dahh keluar air, kalau zaman dulu, dah leer sinki bukan kat semua rumah ada, air pulak kena cedok kat telaga atau perigi (tu yg dok kampung laa, kalau kat area2 pekan mungkin lain gaya hidup depa), lepas tu basuh pulak kat pelantar, kena duduk mencangkung...nasi belum turun lagi, kita dah tertonggok cuci pinggan..kalau keadaan macam tu, kata "malas" at least boleh juga terima dek akal..betul tak?.... Ok cukuplah bebel pasal cuci pinggan, hari ni nak share masakan senang gilaaa, ikan taucho pedas....selain tu mat ada buat urap daun turi (again?...) kerabu buah kuini (again?...) dan ulam2....hehehe, betul tak lauk2 re-wind?...tu lah tak caya waa cakap....

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 ekor ikan kembong jenis besar
2 biji bawang besar, hiris bulat
2 ulas bawang putih, hiris halus
1 biji cili hijau, hiris serong
1 batang leek, dikerat2 dan rendam
1 camca besar sos tiram
1/2 inci halia, diketuk
2 camca besar cili kisar
1 1/2 camca besar taucho
1/2 camca teh gula
1 cawan air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan disiang, cuci bersih dan kelar2. Lumur dengan sedikit serbuk kunyit dan garam, goreng hingga masak, jangan terlalu garing, angkat dan toskan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawag besar, halia, bawang putih hingga layu, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing. Tambah taucho dan sos tiram, kacau dan tuang air.
  3. Bila mendidih, tambah gula, cili hijau, leek(toskan dahulu) dan ikan goreng tadi, gaul rata, kecilkan api dan masak hingga kuah pekat sedikit, jika suka berkuah, boleh tambah sedikit lagi air. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas.

16 comments:

ain said...

mat.. taucu.. pedas pulak tu... alahai.. kecur...

fmina08 said...

cik mat..tanye sket.. taucu brand pe cikmat pakai??..saya ada beli, tapi gelap semacam..dah mcm kicap lak..huhu

NYKOLETT said...
This comment has been removed by the author.
NYKOLETT said...
This comment has been removed by the author.
Sari Yusa Ibrahim said...

alaaa... n3 cik mat kali ni mengimbau kenangan la.. basuh pinggan mencangkung kat pelantar belakang umah... hik2

ikan taucu tu pun lama dah tak makan..

Jamie said...

Salam,
cik mat lauk2 re-wind tu yg sedap tu...lama dah saya tak masak taucu nie, tiap kali masak guna taucu mesti termasin, tak reti nak agak ler...hehehehe

abc+milo said...

yeyyyy..sy selalu masak ni...buat pedas2 kaw2 tp x letak leek
;)

bapak sy suke~~~

sy guna taucu masin~brand yeos

masa masak jangan tuangkan airnye tu...(ade org buat camtu)

MamaFaMi said...

Salaam Mat..

Ma tak malas basuh pinggan tau. Walaupun kena basuh ala-ala stail kampung tu... tapiii ada syaratnya. Kena sediakan ma bangku ke atau batu bata dua tiga ketul buat duduk. Kalau suruh ma mencangkung, gamaknya ma cangkung sampai malam ler... tak leh bangun. Hahaha... tu la, saper suruh obes! Hihihi...

selipar buruk said...

sedap ikan taucu. gambar resipi dlm ni memang menarik

ain said...

salam mat...mana gambo urap daun turi??? lama betul akak x makan daun turi la.rinduuu!!!!

Datin El said...

salam che' mat

aduhai sedap2nye menu hari ni..rasa macam nak mengofferkan diri tumpang sekaki makan kat umah mat..

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

salam CMG

wah2...konon resepi ulang tayang...dah namanya blog masakan...upload jer pic..biar kami sama2 tengok (awat macam kasar jer bahasaku...)

CMG...ayu asal rengit..memang suka basuh kat pelantar...aktiviti yg paling best,,,mana leh malas-malas nanti nenek piat telinga..

anis said...

salam mat.
suami akk paling suka lauk taucho ni.:))

aibaks said...

aibaks penah msak taucu ni.. tapi cam berair skit.. tak la kering sgt cam mat punyer.. ke mat tak buh kuah die dlm pinggan? nak kasi nampak lagi menyelerakan lar tuh! caya la!

junainahmuda said...

sodappp

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.