BEN ASHAARI

Saturday, May 22, 2010

ASAM PEDAS IKAN & NENAS

Asam Pedas Ikan & Nenas
Salam Sabtu semua, kann dah kataaa...mesti lauk ulang tayang, betul takkk?...Hehehe, apa nak buat yang tu je mat masak hari ni selain tu kan ada juga kangkung goreng belacan dan sambal belacan buah kuini, yang tu semua tak payah leer interprem. Macam semalam, mat masak yang paling simple, cuma bening kacang panjang, ikan goreng dan sambal belacan, jadi semalam tak de N3. Biasa lah blog masak2 kan, kalau N3 yang tak melibatkan makanan takut pulak lari dari agenda asal berblog. Jadi hari ni tak kira lah ulang tayang ke, batman returns ke atau re-wind ke, janji blog aku ada N3 baruuuu...tak lama lagi dapat lah gelaran "Mat Rewind" pulak....erkkk...tak relaaaaa!!!!...

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 - 4 kepingan ikan merah (kalau kepala ikan lagi besss)
1 biji nenas madu, kupas dan potong serong
1/2 cawan jus asam jawa
3/4 cawan cili kisar
1/2 inci halia, diketuk
1/2 inci lengkuas, diketuk
800 ml air (atau secukupnya)
Garam dan gula secukup rasa
8 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci belacan*
1/2 inci kunyit hidup*
1 camca teh lada hitam biji*(*ditumbuk halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan dicuci bersih dan toskan. Nenas dicuci, kupas, buang empulur dan potong serong. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan nenas dan kacau hingga rata dan masak sekejap.
  3. Tuang air, kacau dan biar mendidih. Masukkan ikan dan biar ikan masak. Tambah jus asam jawa, garam secukup rasa dan secubit gula sebagai pemangkin rasa (sesapa nak letak serbuk perasa pun ok). Biar mendidih perlahan 1 - 2 minit. Rasa dan jika ok boleh matikan api...

6 comments:

Siti Indrawati said...

Salam Sabtu Cik Mat..bestnya makan asam pedas..ada pulak nanas..pehh..mengoda tekakku..

Mat Gebu said...

salam indrawati...
Memang bess...actually tu ikan yang abah saya pancing baru2 ni...ikan fresh from the sea...

Ummi said...

salam Mat Rewind...heheee..best gak nama tuh...pandai ko menambahkan koleksi gelaran dan pingat2 untuk diri ko eh Mat...Adusss tgk asam pedas ko merah menyala ni buat akak lapor je tau..akak dh 3 ari pose nasik ni tau..ko kijaaammm...tp kalu balik rumah mak kang..harus x igt apa dah..tibai belaka..ekekke

hana said...

salam mat rewind! hakhakhakk.. ko cam tau2 jerk aku br blk the sea dpt ikan beso! mmg harus aku wat asam pedass!! wallahhh!!

cikgu isza said...

salam mat gebu..
bila baca tajuk entry kat blog list.. haa.. yang ni takpe kot.. tak suka makan sangat.. sekali buka.. dahhh.. tertelan air liur lagi...

Mat Gebu said...

salam kak ummi...
Hahaha, sebelum org lain bagi gelaran, elok lah saya cipta sendiri kak....ehem ehem, sempat lagi tu masukkan N3 lempeng pisang...mcm bess jeee..

salam hana...
Uikk, ikan fresh lagi sedap, mcm asam pedas tu, ikan abah aku pancing koo, dia pi mancing kat mersing...nasib baik tak mabuk, dah lah dia paling "muda' antara pemancing2 tu...

salam cikgu isza...
Waaaa, tu nasib baik cikgu tak pregnant, kalau tak sure baby melelehh air liur...hehe

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.