BEN ASHAARI

Wednesday, April 21, 2010

SWEET & SOUR SOSEJ

Sweet & Sour Sosej
Assalammualaikum semua, dah makan malam ke u all semua...Ok hari ni kan, saja nak share satu resipi yang begitu meriahhhh mak ngahhhh....berkaler2...ala2 divali pun adaa..hahaha, sebab terpesona dengan resipi di blog SueJoshua, mat dengan rela hatinya memasak. Lagi pun nak menghabis kan stok cili2 benggala ku itu. Tapi kan serius cakap nih, Sue tu masak pesal lagi lawaa, aku buat nampak macam ala2 jeeee...ke sebab menderhaka dengan resipi dia ke?..Kalau tak percaya lah apa mat kata, boleh tengok kat blog Sue, dia buat, cunnn sehhh!!!...tapi dia ni dok jauh nun di Denmark, jadi siap2 kan lah passport dan visa sebelum pi, terima kasih juga pada Sue (tapi aku minta maaf ek, sebab dehaka sikit2 kat resipi koo)....Pstt kalau orang2 Johor suka nama atau gelar2 dengan panggilan "Chik"...cute je bila panggil koo "Tok Chik"..ahaks.....

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 batang sosej ayam "Ayamas", kerat2 dan celur sekejap, toskan
1 cawan isi nenas yang didadu
1/2 batang lobak merah, hiris serong
1 biji tomato, belah 8
2 pokok daun bawang, dihiris
1 biji bawang besar, hiris
3 cm halia, hiris halus
3 ulas bawang putih, hiris halus
1/2 biji red capsicum, didadu
1/2 biji yellow capsicum, didadu
1/2 biji green capsicum, didadu
3/4 cawan sos cili
3 camca besar sos tomato
2 biji limau kasturi, perah jusnya
1/2 kiub ayam "Maggi"
Garam dan gula secukup rasa (jika perlu)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang, halia dan bawang putih hingga harum, masukkan sos cili dan sos tomato, kacau rata. Masukkan lobak merah dan masak sekejap hingga lobak lembut (tambah sedikit air jika perlu).
  2. Masukkan red, yellow dan green capsicum, kacau rata, tambah sosej dan nenas. Masukkan kiub ayam manggi tadi dan kacau hingga mesra. Tambah jus limau kasturi, kacay dan biar masak sekejap.
  3. Masukkan sedikit garam dan gula (jika perlu), kacau dan masuk daun bawang, masak hingga kuahnya pekat, matikan api. Hidangkan panas2 bersama nasi...

12 comments:

MamaFaMi said...

Salaam Mat...
Sepinggan ni mama sorang je pulun Mat...ahakss... Geram tengok sebab berwarna warni... I loikeeee!!!

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

salam abg mat

alahai...dah lah ayu nie tak der selera makan nasi..
gamaknya..kita ratah jer lah menu nie...

cikgu isza said...

salam mat gebu,
selalu juga masak sosej ni.. tapi kan.. selalunyanya kan.. anak-anak kan,, makan sosejnya sahaja.. huhuhu..

Ain said...

salam bang mat,

saya kan tau rebus ngan goreng jer sosej tue....

paling mantop pun campak dalam mee goreng.....

adoiiiiila, segan betul ngan bang mat yang terror masak ni tau....huhuhu

izahdaut said...

salam cikmat.
sosej tajuk apa yang best buat cenggini ek?sosej madu ke sosej ade keju ke sosej ori je...meriah sungguh hingga terpesona mataku..

dayang_jack said...

salam mat,

ape lak x lawa...mg dh cun tu..nampak berseni2 jer...suke tgk kaler...apa2pun yg penting, sedaaappp!

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, nampaknya lauk ni sesuai bnar kalau stok ayam ikan dah habis.. hehe

Suejoshua said...

Mat! aku pun selalu menderhaka pada resepi Mat, hehe...biasa r kadang tak cukup bahan, kadang terlebih bahan, tu yg jadi menderhaka! tapi pape pun...masak tetap masak ek Mat!
Tok Chik pun Tok Chik r Mat, lantak nko nak panggil aku hapa, hakak tak kisah! :P

Mat Gebu said...

salam mamafami...
Saya feberet maa segala tok nenek capsicum tu semuaa....hehehe

salam puan siti...
setuju..setuju..kita ratah je, join kan sekali dengn kerabu mangga..

salam ain...
Lepas ni boleh try resipi ni, saya pernah juga goreng dengan cili hujau..sedap juga.

salam izahdaut...
Saya guna sosej biasa je, tapi kan kalau guna yg bercendawan atau lada hitam, pun sedap..

salam DJ...
Betul tu, saya pun suka sebab menarik sugguh kaler dia.

salam sari...
hehehe, yeaa betul, lauk masa time sengkek pun yaaa ni'

salam sue...
Hehehehe, tu lah aku sama mcm koom masak ikut apa yg ada dalam peti sejuk jeee.

MsAjai said...

kalo cam gini...masak hari2 pun tak per..bahan2 semua ada lam peti ais tuh....
idok la anak2 ku yg comel2 cam cmg makan ayam ikan ja...sosej pun blh mkn ngan nasik...

malatopppp cmg neh...

sWeEt 'N LoVeLy said...

salam cik matt...
menggoda jiwa betulla sosej cik mat nih...hancuss la diet saye...huhuhuhu

Mat Gebu said...

salam masajai...
Kalau anak2 suka, apa salahnya, kerja pun senang...

salam sweet n lovely...
Hehehe, kena lah tutup mata cam tu kalau nampak yg menggoda...