BEN ASHAARI

Tuesday, January 5, 2010

PANCAKE @ LEMPENG INGGERIS....

Pancake
As'laikum semua....selamat tahun baru. Minta maf lah sebab dan hari ke - 5 dalam tahun 2010, baru mat sempat masukkan satu n3 resipi. Sesungguhnya masa sungguh ketat sekarang, sekejap saja dah tengah hari, tau2 dah malamm.... Insya allah mat akan masukkan n3-n3 lain nanti. Sebenarnyakan "pancake" ni orang dah buat bezaman, mat ada juga buat...baru hari ni nak masukkan ke blog. Resipi mat ambik dari blog "Dayang Jack" yang u all kalau tengok dia masak semuanya vogue2 belaka!!!.....Lepas tu masa mat jalan ke "FP Muna" yang dok diam di Denmark tu, dia pun buat pancake juga... Aiseymen!! ini tak boleh jadi, tu pasal mat buat jugakk..sebab teruja....

Pancake
Satu nak kata lah, pancake atau lempeng inggeris ni boleh dimakan dengan apa2 manisan yang anda suka, tapi pada mat paling suka makan dengan jem "tanpa gula" bersama buah2an segar. Kalau nak cicah sambal tumis pun boleh, kira ala2 pancake fusion. Kalau rasa2 nak ubah sikit untuk mendapatkan pancake sihat, boleh ganti mentega cair dengan minyak canola atau minyak zaitun. Susu boleh juga ganti dengan susu soya. Boleh juga campur sedikit quaker oat untuk menjadikannya lebihh sihat walafiat!!!.....

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)
1 camca teh baking powder
1 camca besar gula halus
1 cawan susu segar (atau 1 cawan air + 2 camca besar susu tepung)
1 biji telur
3 camca besar mentega, cair dan sejukkan
1/2 camca teh esen vanilla (optional)
Secubit garam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan2 diatas dan kacau dengan whisk hingga semua sebati, halus dan tidak berbintil2 atau masukkan semua ke dalam blender dan kisar hingga rata. Rehatkan adunan 10 minit.
  2. Panaskan non-stick frying pan menggunakan api paling kecil, sapu dengan sedikit mentega kemudian lap dengan paper towel. Kemudian tuang 1/2 cawan adunan pancake di tengah2 pan tadi. Biar sehingga permukaannya berlubang2 dan kering, terbalikkan dan masak sekejap.
  3. Alihkan ke dalam pinggan. Buat hingga siap. Api perlu kecil untuk mendapatkan pancake yang sekata warnanya. Lagi satu jangan ada tompokan mentega atau minyak pada pan, nanti pancake tak jadi licin dan ayu. Hidang bersama manisan kegemaran dan hias ikut kreativiti masing2....

20 comments:

PALATABLE said...

Salam CMG...cantiknya pancake tu, satu boleh?

http://treatntrick.blogspot.com

Watierman said...

Salam Tahun Baru CMG...you ni kalau buat apa pun semuanya nampak berseri & menyelerakan!

Mat Gebu said...

palatable...
Terima kasih, bolehhh....nak makan dengan jem ke madu?...hehe

watierman...
Selamat tahun baru juga..alah, biasa2 jee...berseri sebab ada kaler merah....

ain said...

akak pernah buat sekali je, pas tu main guna yg readymade aje. sonang. hehehe!!!

MamaFaMi said...

Mat dah start masuk gear 3 ni... Tak lama lagi dia gear 5 la ni. Cantik lawa je ropa paras lempeng omputih Mat ni. Siap boh stoberi lagi... Mana dapat stoberi bebanyak tu Mat? Petik kat belakang rumah ke?

dayang_jack said...

salam Mat,...nak stoberi itewww!...hwaaaaa....jeles sungguh daku melihat pancake mu itewww...speechless dah ni, Mat....nak jugaklah!!!...

Mat Gebu said...

ain...
Salam kak...yg ready made pun sodap..tapi kan kalau abah saya dia lagi suka lempeng "pekak" (lempeng tepung)..

mamafami...
salam mama, alah hai ma, saya laa ni dah malas nak memasak, aku ingat pasni nak makan "apa yg ada"...projek apam pepel pun tak buat lagi....stoberi tu petik kat tesco, tapi tak bess...10 x bess kat Jaya Jusco punya..cuma harga ada sikit atas laaa...

dayang_jack...
salam dayang..saya buat biasa2 saja, honestly saya tabik dgn DJ..bukan saja2 puji, tapi u masak nampak sungguh menggoda...pancake DJ buat punyalah mulus, mcm sapu SK-II....

Queen said...

I love pancake. Mat.. resepinya berapa banyak susu?

TQ..

Mat Gebu said...

Queen...
salam your majesty....amponn kan patik tuanku, terima kasih....mcm mana leh telupa susu...ok saya edit balik..terima kasih sekali lagi yeaa...

pelik2perfect said...

salam abg mat, saya memang suka tgk n3 bang mat, wpun pancake ni biasa org baut, tapi i like ur food performance...nampak menyelerakan =)

Mat Gebu said...

pelik2perfect...
salam dan terima kasih...saya pun tak de lah pandai sangat, saja je cuba try yg mana patut..kalau nampak ok, baru saya masukkan ke blog...

mama ju, said...

Salam sdr Mat.Wah nampak menyelerakan pancake tu..saya pun selalu buat tapi tak de le hias2 mcm Sdr punya...Lama dah saya link blog ni kat blog saya. Dtglah kat blog ..hobby saya.tk

Mat Gebu said...

mama ju...
salam kak, terima kasih sudi ke blog saya....sat tadi saya dah pi blog akak, amboihh taman akak lawaa....suka kolek pinggan antik/lama juga ke?. Apa kata akak letak "chatbox" kat blog tu, senang sikit nak bertegur sapa....

Rabiatul Adawiyah said...

argh!! sunguh menyelerakan.. CMG, tangan u memang the best la.. kreatif dan cuba apa2 pun jadi je.. hehe.. selamat tahun baru.. all the best okey..

:D

http://rabiatuladawiyahzakaria.blogspot.com

KakZana said...

Salam Tahun Baru. Cantik pancake tu. Selain pro masak, gambar pun macam pro yang snap. Admire sumenya.. camera apa you pakai.

Saliza Shamsudin said...

Amboi mat duk nampak pic resepi je...pic tuannye tak de ke??????saje je nak berkenalan tak leh ke???..

ita cutevirus said...

hai CMG... gambar tu buat ita terliur pepagi bute nih...

nampak sangat menyelerakan... pulak tu dgn stoberi nyer...

peerrrhgghhh...

http://ita-cutevirus.blogspot.com

rapheydhillo said...

cantik bangat pancake tu...terliuq cheq dibuatnya

eRyn said...

thanks abg mat atas tips..
selama nih selalu buat pancake tapi kulitnya tak selawa kulit abg mat..ada lobang jerawat..rupanya kena bersihkan pan tuh yek kasi takde minyak... Oooo..paham-paham.. teng kiewwww...

The Nurul said...

Cik Mat, nurul try buat tapi haru biru. orang tak letak soda aku letak soda, orang buh susu segar aku bantai susu anlene. hasilnya? hahahha meh tengok sini :

http://tmd03081.blogspot.com/2011/01/eh-sekarang-macam-dikelilingi-love.html

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.