BEN ASHAARI

Monday, December 7, 2009

ASAM PEDAS IKAN SEMBILANG LAH LAGI!!!....

Asam Pedas Ikan Sembilang
As'laikum, sebelum tu...."perhatian"...masakan asam pedas ini adalah atas permintaan, jadi tolong jangan komplen kata ini lauk ulang tayang, resipi dah basi, atau "macam dah tak de idea jee, asyik2 asam pedas". Apa2 pun mat letak kat sini adalah tanpa paksaan dari sesiapa. Yelah kan mana u all nak, resipi ulang tayang ke atau blog ku ditumbuhi hutan belukar dan didiami tenggiling, kutu, beruk dan ular?.... Oleh yang demikian, dediam dan kalau sudi tengok dan jika tak sudi JANGAN tengok!!!......Ok ini resipinya....

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 ekor ikan sembilang sederhana besar
1 cawan jus asam jawa
1 genggam daun kesom
1 cawan cili kisar
1/2 inci halia, dititik
1/2 inci lengkuas, dititik
Garam dan gula
8 biji bawang merah*
1/2 inci kunyit hidup*
3 ulas bawang putih*
1/2 camca teh halba*
1/2 inci belacan*
3/4 camca teh lada hitam (optional)*(*ditumbuk halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan sembilang, dikerat2, cuci dan perap dengan garam dan jus limau nipis 10 - 15 minit. Cuci bersih dan toskan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk halus, halia dan lengkuas dan tumis hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga terbit minyak. Tuangkan air (anggaran 700ml) dan biar mendidih.
  3. Masukkan ikan dan daun kesom, kacau rata. Tambah jus asam jawa, perasakan dengan garam dan secubit gula. Biar mendidih perlahan 3 - 4 minit hingga ikan masak. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
CATATAN MAT GEBU :- Jika suka boleh tambah terung, bendi, sawi jeruk atau tomato. Terpulang pada kegemaran masing2. Mana yang guna serbuk perasa tu, boleh juga dicampakkan dalam 1/4 camca teh, bagi sedap lagi katanya!(kalau lebih2, tak lama pastu botak lah kepala u all.....tak dapek den nak menolong!!!)...

3 comments:

ain said...

aduhai cik mat!!! terliur lah akak tengok asam pedas awak ni!!

MamaFaMi said...

...dediam dan kalau sudi tengok dan jika tak sudi JANGAN tengok!!!

Hihhi...ganazzzzz nya ayat Mat. Takuuuutttttt... sambil menggigit kuku...

Muna said...

uiks!! Sherlock Holmes pun suka makan asam pedaih.
Cheq pun nak pi tengok-la.... at least this Sherlock Holmes ni comey sikit dari yang time dolu-dolu... eye-candy!!

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.