BEN ASHAARI

Wednesday, September 9, 2009

TERUNG MASAK KICAP

Terung Masak Kicap
Ini resipi dapat dari blog "hana"..Dah beberapa hari plan nak buat, tapi hari ni baru betul2 buat..Bukan nak cakap apa lah, memang sedap koo, mat makan ni dengan ikan sumbat kelapa (resipi diatas) jee...memang menyelerakan..tul tak hana, tapi orang macam koo, tengah pembawak budak, nampak semua benda sedap....apa2 pun patik nak ucapkan terima kasih bebanyak leer pada dak hana tu, bijak dalam semua hal, kalau memasak ni, semua yang dia buat nampak sedap dan mengiurrrrrkan..ahaks, hambik koo....ni kang ada pulak yang kena pancung
kepala...amponnn!!!...Hana, aku kopi pes resipi dari blog ko jelah ek, malas leer nak tulis, tengah mabuk "terung" nihh....

Bahan-bahan
  • 3-4 batang terung yg pendek2 tuh! - belah 2@serong
  • *10-15 biji cili padi
  • *1 btg cili merah - klu ade cili kisar bleh juga
  • * 4 biji bawang merah
  • * 2 ulas bawang putih
  • * 1 sudu makan ikan bilis
  • 3 sudu makan kicap manis
  • jus limau kasturi@air asam jawa
  • segenggam ikan bilis goreng
  • segenggam bawang goreng
  • garam - jika perlu
Cara-cara
  • Goreng terung hingga masak.ketepikan.
  • Tumbuk kasar@ blend tanpa air bahan2 yg bertanda *.
  • Panaskan minyak. Tumis bhn tumbuk hingga agak garing.
  • Masukkan kicap manis dan juga jus limau dan gaul rata. Tambah garam jika perlu.
  • Masukkan terung dan separuh drpd ikan bilis goreng.kacau dan tutup api.
  • Angkat dan hidangkan. taburkan bwg goreng dan baki ikan bilis goreng td.

2 comments:

Aishah@Ariffin@Aqil said...

Salam Ramadhan
Sori cikmat lame noi tak nyinggah nih...sibuk kaloh org anak sepploh...adehh... Menu nih nampak menarik tapi kat umah nih plak peminat terung tak ramai...so kalu buat kompen tak laku...
Ape2 pon dikesempatan nih kite nak ucap selamat menyambut hari lembaran...semoga sihat2 n ceria2 selalu...

hot mama said...

salam che mat...sedapnyer masakan che mat..am nak tanya ni, che mat guna pressure cooker pe ekk masak daging2? tgh survey2 nih...thanks